Dojrzewające owoce jarzębiny |
Składniki :
5 szklanek dojrzałych owoców jarzębiny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sok z 2 średnich cytryn
1 i 1/2 szklanki cukru lub 2 szklanki miodu wielokwiatowego
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, jeśli zbierzesz wcześniej, to trzeba ją przemrozić w zamrażarce przez co najmniej 24 godziny. Przed zamrożeniem jarzębinę myjemy i osuszamy. Przemarznięte owoce jarzębiny sparz na sicie wrzątkiem, a następnie osusz. Wsyp do dużego czystego słoja, dodaj skórkę otartą z cytryny ( cytryny trzeba wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem ) oraz świeżo wyciśnięty sok. Do słoja dodaj także cukier lub miód, całość zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, otrzymany płyn przefiltruj przez lniane płótno lub bibułę filtracyjną . Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w ciemne chłodne miejsce na pół roku, a najlepiej na rok. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Właściwości nalewki :
Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy C oraz prowitaminy A, a także kwasy organiczne i garbniki pomagające zwalczać w naszym organizmie stany zapalne.
Rady :
Owoce jarzębiny zbieramy z drzew rosnących z dala od dróg oraz zakładów przemysłowych. Owoce jarzębiny zbieramy, gdy są dobrze dojrzałe, gdy mają ciemnopomarańczowy kolor.
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz