piątek, 18 grudnia 2020

Nalewka z owoców pigwowca ( do herbaty ).

 

Owoce pigwowca japońskiego



Składniki :

około 20 szt. dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
3 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego )
0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Owoce na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam i innych oznak chorób. Jeśli masz owoce nie do końca dojrzałe, pozostaw je na kilka dni w wiklinowym koszyku w ciepłym, lecz nie nasłonecznionym bardzo miejscu, aby dojrzały. Owoce pigwowca umyj, osusz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub na cienkie plasterki. Nie polecam tarcia na ręcznej tarce ( owoce są twarde i można się pokaleczyć podczas tarcia ), najlepiej zrobić to robotem wieloczynnościowym z odpowiednią końcówką . Starte owoce wymieszaj np. w misce z cukrem, przełóż do czystego słoja. Słój przykryj wieczkiem i odstaw na 24 - 48 godzin w ciepłe miejsce, ale nie na bardzo nasłonecznione. W tym czasie wstrząsaj często słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlej powstały syrop do drugiego mniejszego słoika, zamknij wieczkiem, włóż go do lodówki. Natomiast owoce zalej wódką , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na kolejne 24 - 48 godzin. Podobnie jak poprzednio często wstrząsaj słojem z owocami, aby wydobyć z nich resztki cennych witamin. Następnie przecedź owoce przez gęste sitko lub gazę . Połącz płyn alkoholowy z wcześniej zlanym syropem. Trunek rozlej do butelek ( najlepiej małych buteleczek tak zwanych piersiówek o pojemności 200 - 250 ml ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

  Nalewka ta zawiera dużo witaminy C, dlatego można ją dodawać do lekko przestudzonej herbaty zamiast cytryny. Możemy także wymieszać nalewkę z niewielką ilością wody i wypić, w ten sposób wzmocnimy nasz organizm dostarczając mu cennych witamin.

  Pozostałe z nalewki owoce możemy przełożyć do niedużych słoiczków i przechowywać w lodówce, a następnie w pierwszej kolejności wykorzystać je dodając do herbaty. Te resztki owoców także zawierają jeszcze dużo cennych witamin, dlatego szkoda by było je wyrzucić.

 

  Życzę zdrowia !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz