wtorek, 4 lipca 2023

Likier wiśniowy '' Cherry Brandy ''.

 

 

 

 Składniki :
2 kg dojrzałych wiśni
( najlepiej odmiany '' łutówka '' )
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru

Sposób wykonania :
 Owoce dokładnie umyj, wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce na 2 miesiące. Następnie zlej płyn, przefiltruj go przez gęstą gazę lub filtr. Wlej do drugiego czystego słoja, szczelnie zamknij. Do wiśni wsyp cukier, wymieszaj, szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlej syrop z wiśni, wymieszaj z poprzednio zlanym płynem. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na kilka tygodni.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/





   Na zdrowie !

 

 

3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie domowe nalewki

    OdpowiedzUsuń
  2. a jeszcze mam pytanie drylujesz wiśnie czy takie z pestkami zalewasz spirytusem, kiedyś gdzieś wyczytałam że jak się da z pestkami to nalewka ma lekko migdalowy posmak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można drylować, można nie, najlepiej jest wydrylować 2/3 , a 1/3 nie. Nalewka z nie drylowanych wiśni będzie mieć oczywiście inny smak, pestkowy.

      Usuń