piątek, 13 sierpnia 2021

Zdrowotna nalewka z owoców aronii ( z imbirem i laską wanilii ).

 

Dojrzałe owoce aronii.

 

 Składniki :
1 kg owoców aronii
1/2 laski wanilii
15 g świeżego korzenia imbiru
1/2 l wody
0,5 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania :
 Owoce aronii przebierz, usuń gałązki, listki, owoce chore, lekko rozgnieć drewnianą pałką lub tłuczkiem, wrzuć do czystego słoja. Z wody i cukru ugotuj syrop, zbierz szumowiny, odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony syrop wlej do słoja z owocami, dodaj pokrojony w cienkie plastry imbir, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w ciepłe nasłonecznione miejsce ( np. parapet okienny od wschodu lub zachodu ). Co kilka dni wstrząśnij słojem. Gdy nalewka dobrze naciągnie, przecedź ją przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę (gazę możesz złożyć kilkukrotnie, aby trunek był bardziej klarowny). Nalewkę rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na około miesiąc. Po tym czasie jest gotowa do picia.

  Stosowanie naleweczki :
 2-3 łyżeczki naleweczki 2-3 razy dziennie. 


 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Właściwości nalewki z aronii : 
 Po nalewkę z aronii powinny sięgać osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem. Zawarte w aronii składniki skutecznie obniżają ciśnienie, a w dodatku dbają o ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają odkładaniu się w nich złogów cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy. Zawarte w owocach aronii antocyjany i rutyna dbają nie tylko o ściany żył i tętnic, ale także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, takich jak te w naszych oczach. Ich wzmocnienie sprawia, że ryzyko zachorowania na zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę zmniejsza się, a ostrość widzenia poprawia. Bioflawonoidy odpowiadają nie tylko za barwę aronii, ale też za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Te silne przeciwutleniacze dbają o wygląd  skóry, wspomagają odporność i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Aronia to także bogate źródło witamin C, P, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie aronii znajdziemy również żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan. Warto więc sięgać po nalewkę i inne przetwory z aronii.



 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




   Na zdrowie !

 

 

środa, 11 sierpnia 2021

Likier mleczny.

 

Propozycja podania likieru.

 

  

Składniki :
1 i 1/2 szklanki  mleka
5 żółtek
25 dkg cukru
1 mały cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
1 szklanka spirytusu 95 %
1 szklanka rumu lub whisky lub brandy
Sposób wykonania :
 Mleko zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Z wanilii usuń ziarenka, pokrój na mniejsze kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( jeśli dodajesz cukier waniliowy ). Do utartych żółtek dodaj pokrojoną wanilię , mleko i zmiksuj dokładnie. Następnie nie przestając miksować wlewaj powoli rum i spirytus. Przelej trunek do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie rozlej likier do butelek lub karafki szczelnie zakorkuj. Likier jest gotowy do picia. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                                 
   Na zdrowie !

 

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Nalewka z Mirabelek ( mleczna ).

 

Te malutkie śliwki są bardzo zdrowe.

 

  

 W tym roku bardzo obficie obrodziły mirabelki, wszędzie jest ich pełno. Warto zrobić sobie z nich zdrową i aromatyczną naleweczkę. Mirabelki przeznaczone na nalewkę zbierajmy z tych drzew, które rosną na słońcu. Owoce wygrzane w promieniach słońca są bardziej aromatyczne i słodsze. Zapraszam po przepis.


Składniki :
1 l dojrzałych mirabelek bez pestek
1 l świeżego mleka 3,2 % tłuszczu
0,25 l wody ( 1 szklanka )
70 dkg cukru
1 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 Mirabelki umyj, osusz, wypestkuj, zmierz objętość, wsyp do czystego słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wlej do słoja z owocami, dodaj mleko (mleka nie gotuj), całość dokładnie wymieszaj. Następnie wlewaj powoli spirytus, cały czas mieszając zawartość słoja. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby przez pierwsze 3 tygodnie codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zawartość słoja wysyp na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Owoce dokładnie odsączyć z soku. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Po miesiącu klarowną nalewkę zlej ostrożnie ( aby nie zmącić osadu )  znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw na co najmniej 6 miesięcy, aby dojrzała.

 Rada : Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była bardzo klarowna, przefiltruj ją 2, a nawet 3 razy. 
 Nalewka ma wyjątkowy smak, jest  kwaskowata i jednocześnie słodka. Ma piękny jasnozłoty kolor, dlatego doskonale prezentuje się w ozdobnych butelkach lub karafkach. Polecam ją sobie zrobić. 

 Mirabelki korzystnie wpływają na jelita, regulując ich pracę. Zawarte w nich składniki poprawiają krążenie krwi, a także przeciwdziałają miażdżycy. Zwalczają też tzw. zły cholesterol, nadmiar tłuszczu i wolne rodniki, które przyczyniają się między innymi do chorób nowotworowych. Kto jest na diecie, też może sięgać po mirabelki. 100 gramów tych owoców ma od 80 do 120 kalorii, zależnie od odmiany. Mirabelki mają zastosowanie również w kosmetyce


Tak wygląda moja naleweczka z mirabelek.

Nalewka ma piękny bursztynowy kolor. 



  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                               
       Życzę zdrowia !

 

sobota, 7 sierpnia 2021

Nalewka z mirabelek ( na miodzie, winie śliwkowym i brandy ).

 

Drzewa z dojrzewającymi mirabelkami.

 

  

Składniki :
10-12 szt dorodnych dojrzałych mirabelek
1 szklanka miodu
1 szklanka wody
1 szklanka czystej wódki 40 %
1 szklanka brandy
2 szklanki wina śliwkowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 

Sposób wykonania :
 Wodę z miodem zagotuj, gotuj na małym ogniu 2 minuty, zbierz tworzącą się pianę. Zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Mirabelki opłucz, osusz, przetnij na połówki, wyjmij pestki. Owoce rozgnieć trochę w misce drewnianą pałką , wrzuć do czystego słoja. Do słoja wrzuć także pestki ze śliwek, zalej syropem z wody i miodu. Wlej do słoja wino, wódkę , brandy, sok z cytryny i otartą skórkę ( cytrynę przed otarciem skórki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem ). Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w chłodne ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie trunek przecedź przez sitko z małymi otworami, wyciśnij resztki soku z owoców, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, zamknij go szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na tydzień lub dwa. Następnie przefiltruj nalewkę przez bibułę lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw jeszcze na przynajmniej miesiąc lub dwa, aby nalewka dojrzała, nabrała odpowiedniego aromatu i smaku.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                                 
  Na zdrowie !




piątek, 6 sierpnia 2021

Wino z wiśni.

 

Na wino najlepsze będą dojrzałe, ciemnoczerwone wiśnie.

  

Składniki :

10 kg dojrzałych wiśni
3 kg cukru
3 l wody
drożdże winiarskie
pożywka winiarska
klarowin

Sposób wykonania :

 Wiśnie na wino powinny być dorodne, zdrowe, najlepiej odmian o ciemnoczerwonej barwie. Owoce przebież, opłucz w zimnej wodzie, pozostaw około 20 % owoców z pestkami resztę wydryluj. Pestki nadadzą winu lekko gorzkawy aromat, a także nieco tłumią posmak drożdży oraz konserwują wino, dlatego warto zostawić nieco owoców z pestkami. Przełóż owoce do dużej miski lub garnka ( najlepiej emaliowanego ), wsyp 1/3 cukru ( 1 kg ), wymieszaj. Naczynie przykryj ścierką , aby nie dostały się muszki, odstaw na dobę , by owoce puściły sok. Wodę zagotuj z pozostałą ilością cukru ( 2 kg ), wystudź. Do czystej butli ( gąsiorka ) wsyp owoce razem z sokiem ( trochę soku odlej, przyda się do drożdży ) i zalej je wystudzonym syropem. Przygotuj drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu, wymieszaj z wcześniej odlanym sokiem. Całość wlej do butli, wymieszaj dokładnie. Butlę zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na około 10 dni. Po tym czasie, gdy ustanie już burzliwa fermentacja, zlej wino, usuń owoce. Przelej ponownie wino do czystej butli, dodaj klarowin, wymieszaj. Ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na kilka miesięcy. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie wino znad osadu

( najlepiej przy pomocy wężyka ), rozlej do butelek, szczelni zakorkuj. Butelki z winem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu ( najlepiej na leżąco ). Po następnych kilku miesiącach wino jest gotowe do picia. Wino ma głęboki bordowy kolor i dość intensywny aromat. 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !