wtorek, 22 lutego 2022

Likier na kawie rozpuszczalnej.

 

Kawa rozpuszczalna.

 

 

Składniki :
2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
150 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 👉 W niedużej ilości mleka skondensowanego rozpuść kawę. Pozostałe mleko zagotuj, rozpuść w nim cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej rozpuszczoną kawę i gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut, ciągle mieszając. Zagotowane mleko wystudź. Do zimnej masy wlej powoli spirytus cały czas mieszając. Dokładnie wymieszany trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni, aby likier nabrał właściwego smaku. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. 😋😋

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                               

  Na zdrowie !

 

 

niedziela, 20 lutego 2022

Nalewka z młodych listków porzeczki czarnej ( dobra na nieżyty jelit i żołądka ).

 

Krzew czarnej porzeczki
 

 

Składniki :
2 szklanki młodych listków porzeczki czarnej z ogonkami
2 l czystej wódki 40 %
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania :
 Do nalewki zbieraj tylko listki młode, czyste nie zainfekowane przez choroby lub szkodniki ! Zebrane liście dokładnie opłucz, osusz, wrzuć do czystego, dużego słoja. Zalej wódką tak, aby liście były całkiem zanurzone w alkoholu. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Nie zapomnij wstrząsnąć słojem co pewien czas. Po tygodniu przenieś słój w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Następnie nalew zlej do drugiego słoja, a liście zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie połącz oba płyny, zamieszaj. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na miesiąc lub dłużej w ciemne, chłodne miejsce , aby naleweczka dojrzała.

         Zastosowanie :
 Nalewka ta ma właściwości moczopędne, oraz jest dobra na nieżyty jelit i żołądka. Pijemy kilka razy dziennie po małym kieliszku naleweczki.

 

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.


                            

   Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 18 lutego 2022

Likier bananowy.

 


 Dziś podam ciekawy przepis na aromatyczny likier bananowy.


Składniki :
2 dojrzałe banany
750 ml czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu
200 ml wody
30 dkg cukru
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania :
 Cukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż do słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

 Rada :  Aby otrzymać 750 ml czystej wódki 45 % należy zmieszać 353 ml spirytusu 95 % z 420 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Tutaj znajdziesz więcej przepisów na Domowe trunki

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 
 

                                

    

   Na zdrowie !



środa, 16 lutego 2022

Lecznicza nalewka z owsa ( Stosowana na uspokojenie ).

 

Owies.

 

 Nalewka z owsa działa uspokajająco, wzmacnia układ nerwowy. Owies działa ogólnie wzmacniająco, przeciwdepresyjnie, uspokajająco, poprawia przemianę materii, reguluje pracę układu hormonalnego. Dzięki dużej zawartości krzemionki rozpuszczalnej w wodzie wzmacnia kości, skórę, włosy oraz paznokcie. Łagodzi też stany zapalne układu moczowego oraz bóle reumatyczne. 
  
Składniki :
10 dkg suchego ziarna owsa
1/2 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Owies rozdrobnij ( np. w utłuc w moździerzu ), wsyp do słoja, zalej wódką. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę , dokładnie wyciśnij ziele owsa. Rozlej do butelek szczelnie zakorkuj . Nalewkę przechowuj w lodówce.



     Zastosowanie :
 

 Pijemy ją w stanach wzburzenia 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej w szklance letniej wody.


                              

   Życzę zdrowia !



poniedziałek, 14 lutego 2022

Nalewka anyżowa ( Pomaga przy silnym kaszlu ).

Anyż gwiaździsty.

 

Składniki :
20 g ziaren anyżu
0,5 l czystej wódki 40 %
miód

Sposób wykonania :
 Ziarna anyżu wsyp do czystego słoja, zalej 250 ml czystej wódki. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej alkohol, przelej do butelki, a ziarna anyżu zalej ponownie 250 ml czystej wódki. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Następnie połącz obie nalewki, dopraw do smaku płynnym miodem. Przefiltruj przez gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z datą produkcji, nazwą nalewki i sposobem zażywania.

         Sposób stosowania :
 Pij po 15-20 kropli nalewki anyżowej 3 razy dziennie przy silnym kaszlu ( nalewka ta działa wykrztuśnie ), mieszając nalewkę z cukrem lub niedużą ilością letniej wody. Nalewka ta pomaga również w bólach brzucha i pobudza trawienie.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                             

  Życzę zdrowia !

 

 

sobota, 12 lutego 2022

Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ).

Miód ma wiele zdrowotnych właściwości.

 

 

  Nalewka ta ma ciekawy smak i aromat, ale co najważniejsze ma ona właściwości zdrowotne ! Doskonale nadaje się na zimowe wieczory, aby nas rozgrzać i wzmocnić nasz organizm w walce z infekcjami. Polecam. 



Składniki :
25 g suszonego korzenia lubczyku
25 g nasion kardamonu
5 g mielonego imbiru
5 g mielonego cynamonu
5 g suszonego tymianku
5 g suszonych liści pokrzywy
5 g suszonych kwiatów bzu czarnego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
200 g płynnego miodu wielokwiatowego
2 l czerwonego wytrawnego wina
100 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 👉 Do dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła i przyprawy. Zalej winem zmieszanym ze spirytusem. Słój zakręć i odstaw na miesiąc. Co 2-3 dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia.    😋😋😋

 
 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

    PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                             

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

czwartek, 10 lutego 2022

Likier Toffi.

 

 

Prosty i smaczny likier toffi. Może go przygotować każdy. Jego zaletą jest też to, że nie musi on leżakować.

 

Składniki :
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1 l czystej wódki 40%

Sposób wykonania :
 Zamknięte puszki mleka włożyć do garnka z wodą. Wody powinno być tyle, aby puszki były całe zanurzone w wodzie. Gotować przez 2-3 godziny na nie dużym ogniu. Następnie puszki wystudź. Otwórz puszki i przelej ich zawartość do czystego słoja lub rondla. Wlewaj stopniowo wódkę , cały czas mieszając. Gotowy trunek rozlej do butelek lub karafki, zakorkuj. Likier jest gotowy do picia, nie musi on długo leżakować.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

    PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                                

  Na zdrowie !

 

 

wtorek, 8 lutego 2022

Grzane wino z przyprawami.

 

 

Składniki :
1 butelka czerwonego wina ( może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne )
1 szklanka wody
2 łyżki cukru (ilość cukru możesz dobrać wg. smaku, oraz od rodzaju wina)
2 łyżki płynnego naturalnego miodu 
1 laska wanilii
15-18 goździków ( możesz dać mniej jeśli nie lubisz zbyt intensywnego zapachu tej przyprawy )
kawałek suszonej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania :
 Do emaliowanego garnka ( naczynie nie może mieć śladu najmniejszego obicia ! ) wlej wodę , dodaj cukier, goździki, skórkę pomarańczową i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Następnie odstaw z ognia, wlej wino, dodaj miód lekko zamieszaj, garnek szczelnie przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Wino powinno się tylko lekko podgrzewać i naciągać smakiem i aromatem przypraw, w żadnym razie nie możemy dopuścić, aby wino się gotowało ! Wino podgrzewamy przez kilka, kilkanaście minut. Grzane wino podajemy w wygrzanych filiżankach, kamionkowych lub ceramicznych kokilkach. Wino to wybornie smakuje i pachnie przyprawami.

 Rada : Do grzania nadaje się każde czerwone wino, także domowej roboty. Do grzania nie nadają się wina białe.

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



                               

  Na zdrowie !

 

 

niedziela, 6 lutego 2022

Nalewka z papryczki chili ( działa rozgrzewająco i pobudzająco ).

 

 

  

Nalewka ta charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Ma działanie rozgrzewające i pobudzające. Doskonale nadaje się na zimowe chłody. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce chili znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga ochronę serca dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Pomoże też rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naszych naczyniach krwionośnych. Nalewka z papryczek pomoże także spalić tłuszcz w naszym organizmie, a zatem i zgubić zbędne kilogramy. Pomoże w walce z rakiem, zapobiegnie bólom głowy i migrenom, a także nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego. Jest doskonała do nacierania obolałych mięśni i stawów, ponieważ kapsaicyna ma także działanie przeciwbólowe.


 

Składniki :
4 świeże papryczki chili
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Papryczkę chili opłucz, osusz, usuń nasiona, pokrój na kawałki, wrzuć do czystego słoja. Następnie papryczkę zalej wódką , słój szczelnie zamknij i  odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj. Można ją już pić. Nalewkę pijemy w niewielkich ilościach ( jest bardzo ostra, piekąca ), najlepiej popijając wodą.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                

   Na zdrowie !

 

 

piątek, 4 lutego 2022

Nalewka korzenna rozgrzewająca ( działa rozgrzewająco na zmarznięte dłonie i stopy ).

 

Cynamon to nie tylko przypraw do ciast.

 

  Dzisiaj przepis na  naleweczkę , która doskonale nas rozgrzeje, w sam raz na jesienno-zimowe chłody. Na pewno się Wam przyda.

 

Składniki :
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka miodu lipowego
0,5 l białego wytrawnego wina
0,5 l rumu

Sposób wykonania :
 Białe wino wlej do rondla, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Gorący płyn przelej do termosu, szczelnie zamknij i odstaw na dobę. Następnie przecedź płyn przez gęste sitko lub gazę , odrobina osadu ( przypraw ), może zostać w nalewce. Dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił ( płyn możesz lekko podgrzać do około 35 C, aby miód łatwiej się rozpuścił ). Wlej rum, wymieszaj dokładnie. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2 tygodnie. 

       Zastosowanie :
 Nalewka ta doskonale rozgrzewa zmarznięte stopy i dłonie w chłodne jesienno-zimowe dni. Jest polecana szczególnie dla osób, którym łatwo marzną stopy i dłonie. Łyżkę stołową nalewki dolewamy do ciepłej herbaty ( ale nie gorącej ! ) i pijemy przed wystygnięciem jej.




   Życzę zdrowia !