poniedziałek, 26 września 2022

Nalewka z białego winogrona ( z wanilią i cytryną ).

 


 

  Nalewka z białych winogron jest smaczna, aromatyczna, doskonale sprawdzi się też jako dodatek do deserów lub herbaty, szczególnie podczas zimowych wieczorów. Taką nalewką możemy poczęstować gości podczas okazjonalnych czy świątecznych spotkań. 


Składniki :

1 kg dojrzałych białych winogron
10 - 15 dkg cukru
1 laska wanilii
1 cytryna
1 l czystej wódki 40 %
 

Sposób wykonania :

 Na nalewkę najlepsze będą dobrze dojrzałe słodkie owoce białych winogron. Winogrona opłucz , osusz z nadmiaru wody, oderwij z gałązek. Jeśli są to duże owoce przekrój je na połówki, jeśli małe możesz rozgnieć je lekko drewnianą czystą pałką . Winogrono wrzuć do czystego słoja. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , wrzuć do słoja. Dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki oraz cukier. Całość zalej wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem, zakołysz nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 4 - 5 tygodni. W tym czasie od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo. Dodatkowo przefiltruj trunek przez bibułę filtracyjną , a najlepiej przelej do czystego słoja, słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni, w tym czasie naleweczka sama ładnie się nam wyklaruje. Klarowną nalewkę rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na kilka miesięcy, w tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

  Rada 1 : Zamiast cukru do nalewki możemy dodać miodu, ale o jasnym kolorze np. wielokwiatowego. Trzeba też pamiętać, że dodatek miodu sprawi, iż wytrąci się on podczas dłuższego leżakowania na spodzie butelki. 

 Rada 2 : Jeśli ktoś ma słodką odmianę winogrona i lubi bardziej wytrawne trunki to może pominąć dodatek cukru lub miodu do nalewki. Można też dodać do nalewki 100 - 150 ml wody, nalewka będzie wtedy delikatniejsza. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 

  

  Życzę zdrowia !

 

czwartek, 22 września 2022

Kiedy najlepiej zbierać kasztany ( na nalewkę ).

 

Dojrzewające kasztany.
 

   Sezon na kasztany w naszym kraju zaczyna się już od połowy września i trwa do jego końca. To wtedy najlepiej jest zbierać kasztany jeśli chcemy zrobić z nich zdrowotną nalewkę .  Na nalewkę potrzebne są świeże kasztany. Powinny one mieć jasnobrązową skórkę i być najlepiej świeżo wyjęte z łupiny. Możemy oczywiście zbierać też te kasztany, które nie mają już łupiny, ale nie powinny one długo leżeć na ziemi. Przesuszone owoce kasztanowca niespecjalnie nadają się już do przyrządzania z nich nalewek. Po zbiorach kasztanów przed przystąpieniem do przygotowania z nich nalewki myjemy kasztany pod bieżącą zimną wodą na sicie lub cedzaku, a następnie je osuszamy. Drzewo kasztanowca co dwa lata produkuje większą ilość owoców, więc co drugi rok możemy zbierać je w większych ilościach i przygotowywać z nich nie tylko lecznicze nalewki, ale także maści, toniki i inne preparaty.  Pamiętajmy o tym, aby zbierać kasztany tylko z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych, ponieważ ich owoce mogą kumulować toksyczne substancje. Kasztany najlepiej zbierać w pogodny suchy dzień. Pod drzewem kasztanowca dobrze jest wyścielić folię, aby kasztany się nie wybrudziły. Na nalewkę , zbieramy oczywiście tylko zwykłe kasztany niejadalne. Dojrzałe kasztany mają jasnozieloną lub prawie żółtą łupinę . Dojrzałe kasztany łatwo można zrywać lub zatrząść drzewem, konarem wtedy same spadną .

 

Kasztany .


 

  Życzę zdrowia i udanych zbiorów !

 

 

wtorek, 20 września 2022

Nalewka jabłkowa.

  

Jabłka doskonale nadają się na nalewkę.

 

 Najlepsze do tej nalewki będą jabłka z własnego ogrodu, dojrzewające w słońcu, zebrane tuż przed zabraniem się do robienia trunku. Jeśli ktoś lubi nalewki o słabszej mocy może użyć alkoholu z mniejszą ilością procentów np. 50 % lub 40 %.


Składniki :
1 kg soczystych, aromatycznych jabłek lekko kwaskowatej odmiany
1 l spirytusu 70 %
30 dkg cukru
kawałek kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Jabłka umyj, osusz, usuń ogonki, pokrój w kostkę, wsyp do słoja. Dodaj cynamon, cukier, zalej spirytusem tak, aby owoce były całkiem przykryte alkoholem. Słój zamknij i odstaw w ciemne ciepłe miejsce na 6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie trunek przecedź przez gęste sitko, wlej do słoja, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień, aby nalewka się wyklarowała. Po tygodniu zlej nalew znad osadu, przefiltruj przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie naleweczka jest już gotowa do picia, ale jak poleży dłużej nabierze lepszego smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




                

  Na zdrowie !

 

 

 

niedziela, 18 września 2022

Nalewka z węgierek.

 

 

  

Prosta ale smaczna naleweczka ze śliwek węgierek. Na nalewkę wybieramy dobrze dojrzałe śliwki, najlepsze będą z własnego ogrodu lub kupione u zaufanego sprzedawcy. Trzeba pamiętać, że w nalewkach ze śliwek podczas dłuższego leżakowania może wytrącić się na spodzie butelki osad, dlatego przez podaniem trunku na stół warto najpierw przefiltrować nalewkę np. przez bibułę filtracyjną lub gazę złożoną kilkukrotnie. Nalewka ze śliwek to nie tylko smak i aromat, to także właściwości zdrowotne. Picie nalewki ze śliwek pomaga regulować trawienie, zapobiega również zaparciom. Ponieważ śliwki zawierają dużo pektyn, wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu. Łagodząco działają także na układ nerwowy. Dzięki zawartości antyoksydantów mają też działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Tak więc delektujmy się smakiem naleweczki przy okazji poprawiając swoje zdrowie, trzeba tylko pamiętać, aby tego trunku, bo wtedy może nam zaszkodzić.  

 

Składniki :
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 l spirytusu 70 %
100 ml czystej wódki 40 %
0,5 l wody
0,5 kg cukru

Sposób wykonania :
 Śliwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij, wstrząśnij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i lekko gorącą wlej do śliwek, wymieszaj. Słój ponownie zamknij i pozostaw jeszcze na 4 dni. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 4 miesiące, aby naleweczka dojrzała i nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

                                 
   Na zdrowie !