Jabłka doskonale nadają się na nalewkę. |
Najlepsze
do tej nalewki będą jabłka z własnego ogrodu, dojrzewające w słońcu,
zebrane tuż przed zabraniem się do robienia trunku. Jeśli ktoś lubi nalewki o słabszej mocy może użyć alkoholu z mniejszą ilością procentów np. 50 % lub 40 %.
Składniki :
1 kg soczystych, aromatycznych jabłek lekko kwaskowatej odmiany
1 l spirytusu 70 %
30 dkg cukru
kawałek kory cynamonu
Sposób wykonania :
Jabłka
umyj, osusz, usuń ogonki, pokrój w kostkę, wsyp do słoja. Dodaj
cynamon, cukier, zalej spirytusem tak, aby owoce były całkiem przykryte
alkoholem. Słój zamknij i odstaw w ciemne ciepłe miejsce na 6 tygodni.
Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie trunek przecedź
przez gęste sitko, wlej do słoja, słój zamknij i odstaw jeszcze na
tydzień, aby nalewka się wyklarowała. Po tygodniu zlej nalew znad osadu,
przefiltruj przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę
odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym
czasie naleweczka jest już gotowa do picia, ale jak poleży dłużej
nabierze lepszego smaku i aromatu.
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery
mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !