Z ciemnych winogron możemy zrobić zdrową naleweczkę. |
Poniżej
znajdziesz przepis na zdrowotną nalewkę z ciemnych winogron. Warto ją sobie zrobić, zwłaszcza gdy mamy ciemne winogrono w swoim
ogrodzie. Winogrono z własnego ogrodu jest najlepsze, pamiętajmy tylko o
tym, aby winogrono było posadzone w słonecznym miejscu ! Będzie ono
wtedy miało piękny aromat, smak, oraz dużo cennych składników
mineralnych i witamin. Zawarte w owocach ciemnych winogron składniki
zabiją komórki rakowe. Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe
właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i
szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również
witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty),
które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za
rozwój chorób nowotworowych oraz procesy starzenia się naszego
organizmu. Winogrona szczególnie te z ciemną skórką są skarbnicą witamin
i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B,
potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź i żelazo. Ponadto należą
do nielicznych owoców zawierających także cenny jod - niezbędny dla
funkcjonowania tarczycy. Są zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się
nagromadzonych w organizmie szkodliwych kwasów. Warto więc zrobić sobie
nalewkę, wino czy sok z tych zdrowych owoców !
Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona. Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki, nalewki itp.
Składniki :
1 kg ciemnych dojrzałych winogron
1 l spirytusu 70 %
0,5 kg cukru
5 szt. goździków
1/2 laski wanilii
Sposób wykonania :
Winogrona
( najlepiej te z własnego ogrodu ) opłucz, usuń ogonki i chore lub
niedojrzałe owoce. Rozgnieć lekko np. tłuczkiem do ziemniaków, wsyp do
słoja. Dodaj goździki, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii,
zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 5-6 tygodni w ciepłe miejsce.
Co parę dni wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie
zlej nalew z nad owoców do drugiego słoja ( słój zamknij ), a owoce
zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie.
Codziennie wstrząsaj słojem, aby cukier się całkiem rozpuścił. Następnie
przecedź owoce przez gęste sitko, połącz ze sobą oba płyny, przefiltruj
przez gazę lub filtr. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 3 miesiące w ciemne
miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !