Dojrzałe owoce pigwy. |
Lecznicza i aromatyczna nalewka z owoców pigwy ! Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie.
Składniki :
1 kg owoców pigwy
2/3 l spirytusu 70 % ( 750 ml )
40 - 50 dkg cukru
Sposób wykonania :
Owoce
pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić
na 6 dni. Następnie odcedzić przez gęste sitko, a najlepiej gazę. Syrop
wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2
miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować
przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować.
Nalewka z pigwy ma działanie przeciwzapalne.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery
mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !