Owoce rokitnika. |
Rokitnik zwyczajny należy do rodziny oliwkowatych. Jest odporny na zimno i suszę. Roślina ta rośnie dziko w Polsce jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku oraz w Pieninach. Trzeba pamiętać, że rokitnik zwyczajny znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową , co oznacza, że nie można zbierać owoców rokitnika z krzewów dziko rosnących. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawianych. Intensywnie pomarańczowe owoce mają kwaśno-cierpki smak. Zawierają mnóstwo flawonoidów oraz witamin, szczególnie dużo witaminy C. Ciekawostką jest, że rokitnik nie posiada enzymów rozkładających witaminę C , nie ulega ona degradacji, nawet podczas dłuższego przechowywania przetworów z tych owoców oraz np. gotowania.
Składniki :
0,5 kg owoców rokitnika
0,5 kg cukru
750 ml spirytusu 70 %
Sposób wykonania :
Owoce
rokitnika opłucz, osącz, wsyp do słoja. Dodaj cukier, zalej spirytusem,
słój szczelnie zamknij, wstrząśnij słojem. Odstaw na 6-7 tygodni w
ciemne, ale ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć słojem.
Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę, rozlej do butelek,
szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 6
miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Zastosowanie :
Dolewaj
1-2 łyżki nalewki do szklanki gorącej herbaty. Pij raz dziennie po
posiłku. Nalewka z rokitnika może być stosowana przy dolegliwościach
żołądkowych i przeziębieniach.
Owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C.
Rada 1 :
Owoce rokitnika na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych
przymrozkach, tracą wówczas goryczkę i cierpkość, a stają się
kwaskowatosłodkie. Można je też przemrozić w zamrażarce przez 48 godzin. Do
wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i
dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat.
Rada 2 : Aby otrzymać 750 ml spirytusu 70 % należy zmieszać 555 ml spirytusu 95 % z 218 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka z własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !