Dojrzewające owoce derenia. |
Składniki :
1 kg dojrzałych owoców derenia
1 i 1/4 l alkoholu 50 %
10 dkg płynnego miodu ( najlepiej akacjowego )
Sposób wykonania :
Owoce
derenia przebierz, dokładnie umyj, osusz z nadmiaru wody. Każdy owoc po
nakłuwaj kilka razy wykałaczką lub igłą. Możesz też je lekko zmiażdżyć
np. wałkiem, ale tak, aby nie popękały pestki. Owoce wrzuć do czystego
słoja. Zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2-3
tygodnie w ciemne, ale ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co 2-3 dni
wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste
sitko, odczekaj chwilę, aby resztki płynu odciekły, owoce wyrzuć.
Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Dodaj do
nalewki miód, dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Trunek
rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej
etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie, po tym czasie nalewka
jest gotowa do użycia.
Zastosowanie nalewki :
Nalewka
z owoców derenia ma działanie antyseptyczne, pomaga w utrzymaniu
higieny w jamie ustnej. Nalewkę tę stosujemy przy lekkich zaburzeniach
żołądka oraz jelit. Jest ona skuteczna w zwalczaniu wszelkiego rodzaju
przeziębień. Wspomaga w leczeniu grypy oraz anginy, to dzięki zawartości
witaminy C w owocach derenia.
Stosowanie naleweczki :
1 łyżka stołowa 2 razy dziennie.
Rada : Aby otrzymać 1 i 1/4 l alkohol 50 % należy zmieszać 663 ml spirytusu 95 % z 625 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i
samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !