Dojrzewające kasztany. |
Sezon na kasztany w naszym kraju zaczyna się już od połowy września i trwa do jego końca. To wtedy najlepiej jest zbierać kasztany jeśli chcemy zrobić z nich zdrowotną nalewkę . Na nalewkę potrzebne są świeże kasztany. Powinny one mieć jasnobrązową skórkę i być najlepiej świeżo wyjęte z łupiny. Możemy oczywiście zbierać też te kasztany, które nie mają już łupiny, ale nie powinny one długo leżeć na ziemi. Przesuszone owoce kasztanowca niespecjalnie nadają się już do przyrządzania z nich nalewek. Po zbiorach kasztanów przed przystąpieniem do przygotowania z nich nalewki myjemy kasztany pod bieżącą zimną wodą na sicie lub cedzaku, a następnie je osuszamy. Drzewo kasztanowca co dwa lata produkuje większą ilość owoców, więc co drugi rok możemy zbierać je w większych ilościach i przygotowywać z nich nie tylko lecznicze nalewki, ale także maści, toniki i inne preparaty. Pamiętajmy o tym, aby zbierać kasztany tylko z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych, ponieważ ich owoce mogą kumulować toksyczne substancje. Kasztany najlepiej zbierać w pogodny suchy dzień. Pod drzewem kasztanowca dobrze jest wyścielić folię, aby kasztany się nie wybrudziły. Na nalewkę , zbieramy oczywiście tylko zwykłe kasztany niejadalne. Dojrzałe kasztany mają jasnozieloną lub prawie żółtą łupinę . Dojrzałe kasztany łatwo można zrywać lub zatrząść drzewem, konarem wtedy same spadną .
Życzę zdrowia i udanych zbiorów !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz