Owoce dzikiej róży. |
Spożywanie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm. Doskonała na problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich innych owoców ! Witamina C z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie skuteczniejsza w działaniu od syntetycznej. Ponadto owoce dzikiej róży zawierają inne cenne substancje między innymi : garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny, flawonoidy, karotenoidy oraz w mniejszych ilościach witaminy B1, B2, E, P i K, a także sole mineralne. Wyciągi z owoców dzikiej róży ( herbatki, nalewka, wino itp. ) działają ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. owoc dzikiej róży działa także moczopędnie, przeciwskurczowo, żółciopędnie, przeciwzapalnie oraz przeciwszkorbutowo. Przetwory z owoców dzikiej róży są stosowane jako naturalny lek witaminowy np. podczas przeziębienia. Nalewkę z owoców dzikiej róży pijemy 2 - 3 razy dziennie po około 25 ml nalewki. Nalewka ta pomaga poprawić przemianę materii oraz trawienie 9 szczególnie po zatruciach pokarmowych ), wzmacnia apetyt, uszczelnia naczynia krwionośne. Działa również odtruwająco, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i ściągająco , dlatego zalecana jest podczas przeziębień. Nalewka ta jest pomocna dla osób wyczerpanych umysłowo i psychicznie, a także osób starszych. Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości, czy ziół są zdrowe i lecznicze.
Składniki :
1 kg owoców dzikiej róży
0,5 l miodu naturalnego
0,75 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 % ( np. żubrówka )
2 szklanki wody
1 łyżeczka suszonej mięty
5 goździków
Sposób wykonania :
Owoce
dzikiej róży powinny być przemarznięte ( miękkie ), należy je opłukać,
osuszyć, po nakłuwać igłą lub wykałaczką. Wsypać do słoja, dodać
goździki, miętę , zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić w
ciepłe miejsce na 5 tygodni. Co parę dni wstrząsnąć słojem w celu
wymieszania się składników. Następnie zlać nalewkę , z owoców róży
wycisnąć sok, przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Wodę zagotować,
trochę przestudzić, wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia się
miodu. Dodać wódkę i połączyć z nalewką z róży, wymieszać. Rozlać do
czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu nerek, wątroby, serca i przewodu pokarmowego.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !