Dojrzałe owoce dzikiej róży. |
Owoce dzikiej róży są źródłem witamin A, E, B1, B2, K oraz innych związków, m.in. flawonoidów, garbników, kwasów organicznych (cytrynowy i jabłkowy), karotenoidów oraz pektyn. Owoce te są uważane za bardzo energetyzujące i pomocne w leczeniu wielu chorób. Owoce dzikiej róży zawierają większe ilości różnego rodzaju przeciwutleniaczy w porównaniu z innymi owocami. Owoce dzikiej róży zalecane są osobom starszym, w okresie rekonwalescencji, przemęczenia i nadmiernego stresu, a także jako środek pomocniczy przy leczeniu przeziębień.
Składniki :
1 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
0,5 l czystej wódki
0,25 l spirytusu
0,25 kg cukru
Sposób wykonania :
Owoce
dzikiej róży najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, z dala od
dróg i zakładów przemysłowych. jeśli zerwiemy owoce przed przymrozkami i
są one bardzo twarde, to po usunięciu szypułek i pozostałości
kwiatostanów, włóż je do zamrażalnika na 2 dni. Wtedy po rozmrożeniu
zmiękną i lepiej puszczą sok. Rozmrożone owoce ułóż w dużym słoju
warstwami na przemian z cukrem. Zamknij słój i odstaw na 2 tygodnie. Co
2-3 dni wstrząśnij słojem w celu wymieszania się składników i
rozpuszczenia się cukru. Po upływie tego czasu wlej wódkę i spirytus do
słoja, zakręć słój i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Pamiętaj o
wstrząsaniu słojem. następnie zlej alkohol, dokładnie przefiltruj,
rozlej do czystych buteleczek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 2
miesiące. Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa do picia.
Zastosowanie : Aby wzmocnić organizm i serce, pij po kieliszku nalewki dziennie, najlepiej przed południem lub po obiedzie.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !