środa, 9 sierpnia 2023

Nalewka z nasion ostropestu plamistego.

 

Kwiat ostropestu plamistego.

 

 Ostropest plamisty to powszechnie uznana na świecie roślina zielna, o właściwościach odtruwających i chroniących wątrobę przed toksycznym działaniem związków chemicznych, bakteryjnych i wirusowych. Podstawowe substancje czynne nasion ostropestu plamistego to przede wszystkim flawonolignany, zwane sylimaryną. Zawiera ona związki aktywne, takie jak sylibina, sylichrystyna i sylidionina. W ostropeście znaleźć można także olejek eteryczny, flawonoidy, gorycze i aminy bio­genne, m.in. tyraminę i histaminę. Ponadto stanowi on również źródło związ­ków śluzowych, kwasów organicznych, garbników, witaminy C i K oraz soli mineralnych. Ostropest plamisty uznawany jest dzisiaj za jedną z najlepiej zbadanych roślin ziołowych. Nie stwierdzono toksyczności ostropestu plamistego.

 

Składniki :

50 g dojrzałych, wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu plamistego
500 ml czystej wódki 40 %

Sposób wykonania : 

 Sproszkowane nasiona ostropestu wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem, dokładnie wymieszaj łyżką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. W tym czasie często wstrząsaj słojem ( najlepiej codziennie ), aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo. Otrzymany płyn rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa do użycia. 

     Właściwości naleweczki :
 Nalewkę ostro­pestową przede wszystkim zaleca się stosować jako naturalny środek odtruwający, chroniący oraz regenerujący wątro­bę. Pozwala na łatwiejsze wydzielanie żółci i łagodzi skurcze, a także pobudza do produkcji nowych komórek wątroby. Ponadto wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Stanowi skuteczne wsparcie dla ochrony i regeneracji wątroby oraz nerek. Nalewka ta zwiększa także wydzielanie soków trawiennych. Nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych. Wspiera proces detoksykacji naszego organizmu.  Pomocniczo, nalewka z ostropestu sprawdza się przy zaburzeniach trawiennych, niedokwaśności soku żołądkowego i obniżonym ciśnieniu. 

     Stosowanie naleweczki :
 
Nalewkę stosujemy 3 razy dziennie po 20 - 25 kropli.
W przypadku marskości, przewlekłego zapalenia i uszko­dzenia wątroby, jej stosowanie należy zawsze skonsultować z lekarzem. 

 

   Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 6 sierpnia 2023

Nalewka Wiśniówka.

 


 

Wiśniówka ma piękny kolor i cudownie pachnie wiśniami. Na nalewkę wiśnie muszą być dojrzałe i zdrowe, wtedy naleweczka będzie smaczna, zdrowa i aromatyczna.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych wiśni
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1/2 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Wiśnie przebierz, opłucz, wydryluj, wrzuć do czystego słoja. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Do wystudzonego syropy dodaj alkohol, wymieszaj i wlej do słoja z wiśniami. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja i odstaw na dwa miesiące w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku oraz się wyklaruje. W tym czasie nie wstrząsaj już słojem ! Po dwóch miesiącach zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Podczas dłuższego przechowywania na spodzie może wytrącić się osad, wtedy trzeba ponownie nalewkę zlać znad osadu, przefiltrować.

         Raday  :
 
Podczas klarowania nalewki najlepiej wlać ją do słoja z kranikiem, wtedy będzie nam łatwiej zlać trunek znad osadu. Aby otrzymać spirytus  70 % trzeba zmieszać w równych proporcjach spirytus 95 % i czystą wódkę 40 %.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


              
                                 
   Na zdrowie !

 

niedziela, 23 lipca 2023

Nalewka malinowa ( pestkowo - korzenna ).

 

 

 

 Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych malin
10 szt. pestek ze śliwek węgierek
25 szt. pestek z jabłek
3 goździki
2 l alkoholu 60 % 

Sposób wykonania :
 Z malin wyciśnij sok np. w wyciskarce lub prasie śrubowej, wlej do słoja. Pestki ze śliwek rozbij, skorupki wyrzuć, a jądra rozbij trochę w moździerzu lub pokrój nożem. Do słoja wrzuć goździki, pestki z jabłek, pestki ze śliwek. Zalej wszystko alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce, ale nie nasłonecznione na 1 miesiąc. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 60 % należy zmieszać 1260 ml spirytusu 95 % z 800 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


              
                                 
   Na zdrowie !

 

 

czwartek, 20 lipca 2023

Wino z czerwonej porzeczki.

 

Owoce czerwonej porzeczki.

 

 Wino z czerwonej porzeczki jest bogate w przeciwutleniacze, które oczyszczają nasz organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Wino pijemy oczywiście w umiarkowanych ilościach, wystarczy lampka wina dziennie. 

 

Składniki :

5 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
2 kg cukru
4 l wody ( najlepiej źródlanej )
1/2 szklanki ( 125 ml ) zaparzonej czarnej herbaty
1 ml pektoenzymu
drożdże winiarskie Enovini Porzeczka
4 g pożywki dla drożdży

Sposób wykonania : 

 Owoce odszypułkuj, umyj, zważ odpowiednią ilość. Umyte porzeczki wsyp do pojemnika fermentacyjnego lub dużego czystego garnka, zmiażdż. Dodaj 2 l przegotowanej wystudzonej wody, pektoenzym oraz drożdże. Wiaderko lub butlę szczelnie zamknij wieczkiem, lub korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw na 3 - 4 dni. Następnie odciśnij miazgę owocową , otrzymany płyn wlej z powrotem do balonu. Do balonu wlej  przegotowany i wystudzony syrop cukrowy ( 2 l wody i 2 kg cukru ). Wlej także napar herbaciany, dodaj pożywkę, wymieszaj. Balon zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Nastaw odstaw w ciemne miejsce na około miesiąc. Po zakończeniu burzliwej fermentacji zlej wino ostrożnie znad osadu. Teraz możesz w razie potrzeby dosłodzić wino. Wino wlej do czystej butli, zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw butlę z winem w ciemne chłodniejsze miejsce. W tym czasie będzie przebiegać cicha fermentacja wina oraz jego klarowanie. Następnie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem ( rodzajem wina i datą jego przygotowania ). Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej, najlepiej na specjalnym regale na wino. Wino ma ładny czerwony kolor. Wino z czerwonej porzeczki jest bogate w przeciwutleniacze, które oczyszczają nasz organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Wino pijemy oczywiście w umiarkowanych ilościach, wystarczy lampka wina dziennie. 

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/





    Na zdrowie !

 

 

środa, 19 lipca 2023

Nalewka malinowa ( niemiecka ).

 

 

  Nalewka malinowa działa przeciwgorączkowo i napotnie. Jej picie polecane jest gdy dopadnie nas grypa,, angina lub przeziębienie. Oprócz tego nalewka malinowa wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego.

 

Składniki :
4 l dojrzałych malin
5 g goździków
5 g potłuczonych pestek ze śliwek węgierek
4 l spirytusu 60 %

Sposób wykonania :
 Z malin wyciśnij sok ( najlepiej przez prasę lub w wyciskarce ), wlej do dużego słoja lub gąsiorka o pojemności 8-10 l. Dodaj goździki, potłuczone pestki ze śliwek, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój lub gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce np. na parapet okienny od zachodu na 30 dni. Co parę dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę. Następnie przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 
 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 60 % należy zmieszać 630 ml spirytusu 95 % z 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/





    Na zdrowie !

 

 

wtorek, 18 lipca 2023

Lecznicza nalewka z kwiatów lilii św. Józefa.

 


 

  Nalewka z kwiatów lilii św. Józefa jest stosowana od bardzo dawna, ma ona sprawdzone i skuteczne działanie. Dziś niestety nie jest tak popularna jak kiedyś, ale warto ją mieć w swojej apteczce.

 

Składniki :

6 kwiatów lilii św. Józefa
250 ml spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Kwiaty lilii św. Józefa zbieramy w słoneczny dzień na początku jej kwitnienia. Muszą to być kwiaty właśnie tej odmiany, nie mogą to być kwiaty innych białych lilii lub odmian kolorowych ! Z kwiatów odrywamy białe płatki, układamy je w czystym niedużym słoiczku, zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia. Nie musimy jej filtrować, możemy płatki zostawić w nalewce, możemy je później wykorzystać do celów leczniczych. Nalewkę przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. 

 

     Stosowanie :

 Nalewkę z lilii św. Józefa możemy stosować na ukąszenia po owadach oraz na rany. Możemy stosować zarówno roztwór jak i płatki kiatów z nalewki. Na oczyszczoną ranę kładziemy wyjęty z nalewki płatek i owijamy jałowym bandażem. Stosowanie tej nalewki sprawdza się również w przypadkach łojotoku, trądziku, grzybicy, czyraków, ropnych wyprysków, liszai oraz ran chirurgicznych. Nalewkę stosujemy tak, jak wcześniej opisałem. Nalewkę z lilii św. Józefa możemy wykorzystać także do płukania gardła z bólem gardła, w tym przypadku do szklanki wody dodaje się około 50 kropli nalewki. Nalewka pomoże przy  dolegliwościach stawów, niweluje ona ból i poprawia ruchomość kończyn. Na choroby dziąseł i ból zęba można również nakładać minikompresy z tej naleweczki. 

  Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie, szkodząc przy tym.

 

   Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 17 lipca 2023

Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ).

 

 

 

 Składniki :
1/2 kg wiśni
1 szklanka płynnego miodu
12-15 goździków
25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
1 l spirytusu 95 %
3 szklanki przegotowanej  wody

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami.  Wrzuć do słoja, zalej miodem, wymieszaj. Słój przykryj płótnem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki i pokrojone w paski suszone śliwki. Zalej wszystko alkoholem wymieszanym z przestudzoną wodą , wymieszaj lekko. Słój zamknij pokrywką i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały ze sobą. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw trunek w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Nalewka ta ma ciekawy smak i aromat.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                               

   Na zdrowie !

 

 

środa, 12 lipca 2023

Wino z czarnej porzeczki.

 



Składniki :

5 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki

3,5 l wody ( najlepiej źródlanej )

1,5 kg cukru

drożdże Enovini RK 30

3 g pektoenzymu

3 g pożywki Kombi Vita

Sposób wykonania :

 Na wino owoce czarnej porzeczki muszą być dojrzałe, zdrowe ( niezepsute ), najlepsze będą z własnego przydomowego ogródka. Owoce umyj, osusz z nadmiaru wody, usuń ogonki, zielone owoce i inne zanieczyszczenia, odważ 5 kg. Owoce wsyp do naczynia np. wiaderka fermentacyjnego, zmiażdż lekko tłuczkiem. Zalej owoce 1 l wody o temperaturze ok. 40°C. Dodaj pektoenzym, wymieszaj. Naczynie przykryj gazą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie przegotuj 2 l wody, rozpuść w niej 80 dkg cukru, wlej przestudzony syrop do moszczu. Dodaj połowę pożywki oraz drożdże przygotowane według przepisu na opakowaniu, wymieszaj dokładnie. Pojemnik zamknij szczelnie pokrywką lub korkiem z rurką fermentacyjną , odstaw w ciemne miejsce na 5 - 6 dni. Po tym czasie wytłocz moszcz, możesz to zrobić np. przez gazę . Dodaj przygotowany z reszty wody i cukru (1.5 l wody i 70 dkg cukru) przestudzony syrop oraz drugą połowę pożywki. Całość wymieszaj i przelej do butli lub pojemnika fermentacyjnego. Zamknij szczelnie pokrywką lub korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw w ciemne miejsce do momentu zakończenia fermentacji. Po zakończonej fermentacji zlej wino znad osadu, możesz skorygować smak wina, np. dodając cukru, gdyby wino było zbyt mało słodkie. Wino przelej do czystego pojemnika np. mniejszej butli, zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciemne chłodniejsze miejsce do cichej fermentacji i wyklarowania się wina. Gdy wino przestanie już fermentować i ładnie się wyklaruje, zlej ostrożnie znad osadu np. przy pomocy wężyka i rozlej do butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Z tej porcji wyjdzie około 7 l wina. Butelki z winem możesz zalakować lub założyć kolorowe kapturki samokurczliwe, będzie ładniej wyglądać. Butelki z winem przechowuj w ciemnej chłodnej piwniczce w pozycji leżącej. Wino ma piękny kolor, jest aromatyczne i zdrowe.


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                                

     Na zdrowie !