piątek, 7 maja 2021

Serwowanie nalewek ( kilka wskazówek ).

 

Nalewki pięknie prezentują się w ozdobnych karafkach.

 

 Nalewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy w  małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym łyku nalewki delektujemy się jej smakiem, aromatem i kolorem. Gdy jesteśmy u kogoś w gości i zostaniemy poczęstowani domową nalewką , warto po skosztowaniu podzielić się naszymi wrażeniami ( szczególnie tymi pozytywnymi ) na temat danego trunku, jakim zostaliśmy poczęstowani. 

 

   

 Pozdrawiam serdecznie !

 

 

czwartek, 6 maja 2021

Nalewka na kwiatach czeremchy.

 

Kwiaty czeremchy.

 

Składniki :

świeżo zebrane kwiaty czeremchy ( bez szypułek, ogonków )
około 0,75 l alkoholu 40 - 50 %
1 nieduża cytryna

Sposób wykonania :

 Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką , sparz wrzątkiem, osusz, obierz ze skórki bez białej błonki. Kwiaty włóż do litrowego czystego słoja razem ze skórką z cytryny, lekko ugnieć. Wlej sok z połowy cytryny ( bez pestek ! ). Napełnij słój do pełna alkoholem. Kwiaty muszą być całkiem przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień w ciepłe ciemne miejsce. Następnie przecedź trunek przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną . Rozlej nalewkę do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. 

 Nalewkę można dosłodzić syropem cukrowym, ale nie jest to konieczne, bo nalewka i tak jest słodka, ponieważ kwiaty czeremchy są miododajne. Nalewka na ładny złoty kolor i piękny zapach.  

      Rada :
 Kwiaty czeremchy zbieramy na nalewkę całkiem rozkwitnięte, w ciepły, słoneczny, suchy dzień. Kwiaty zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych !

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

środa, 5 maja 2021

Jak pozbyć się pestycydów i bakterii z owoców.

 

Cytrusy trzeba dokładnie umyć.



 Zakupione przez nas owoce czy to cytrusy, czy rodzime jabłka lub gruszki, zanim trafią na nasze stoły, są dotykane przez wiele osób, a niekiedy zwłaszcza cytrusy są opryskiwane różnego rodzaju pestycydami, konserwantami. Jest kilka prostych sposobów, aby pozbyć się z nich bakterii i pestycydów.

        Sposób 1
 Wlej do garnka najlepiej emaliowanego 1 l wody, dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda, w której kąpaliśmy owoce, może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu.


       Sposób 2
 Do garnka najlepiej emaliowanego wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego,

spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz owoce tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część owoców nie jest zanurzona w wodzie, obracaj je od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.

        Sposób 3
 Wymieszaj dokładnie ze sobą 120 ml octu winnego lub jabłkowego, 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 120 ml wody. Przygotowany roztwór wlej do czystego opryskiwacza lub butelki z atomizerem. Spryskaj dokładnie płynem owoce, pozostaw na 3 minuty. Następnie opłucz owoce pod bieżącą wodą , osusz. Płyn ten możesz przechowywać w lodówce nie dłużej jednak niż 1 miesiąc.


 Soda oczyszczona, ocet jabłkowy, winny i spirytusowy oraz sok z cytryny mają właściwości bakteriobójcze i pomagają rozpuścić pestycydy, którymi były opryskane owoce. Teraz nasze owoce możemy spokojnie wykorzystać do produkcji domowych trunków, koktajli lub po prostu zjeść.



              

  Pozdrawiam ! 



poniedziałek, 3 maja 2021

Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ).

 

Krupniki to alkohole z przyprawami i miodem.

 

  

Składniki :
1 szklanka miodu
0,75 l wody ( najlepiej źródlanej )
1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru
1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej na kawałki
4 - 5 goździków
około 3 cm kory cynamonu połamanej na kawałki
skórka z 1 pomarańczy bez białej błonki ( albedo ) wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem
0,75 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Wodę wlej do emaliowanego rondla, dodaj miód, oraz pozostałe składniki oprócz spirytusu. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby płyn trochę wystygł. Jeszcze ciepły syrop przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Do lekko ciepłego syropu wlej spirytus, dokładnie całość wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką . Płyn wlej do czystego słoja, zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie trunek będzie się klarował, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie klarowny płyn zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je nabyć w internecie. 

 Trunek ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający z wyczuwalnym posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z pomarańczy.  Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się masła, bo masło by się nie roztopiło. 

 Rada : Łatwo przefiltrować trunek możesz w następujący sposób : Rozłóż na większym gęstym sitku lnianą ściereczkę , na ścierkę połóż warstwę waty bawełnianej, na watę połóż drugą część ściereczki, zrób na środku palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku.

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !






  Życzę zdrowia !

 

 

sobota, 1 maja 2021

Domowy koniak ( na suszonych śliwkach ).

 

Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu !

 

  

Składniki :
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 l spirytusu 95 %
15 dkg suszonych śliwek 

Sposób wykonania :
 Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.

 Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem.
 Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.




               

  Na zdrowie !

 

 

czwartek, 29 kwietnia 2021

Nalewka na potencję ( dodaje witalności, energii ).

 

Koper włoski
 

  

Składniki :
1 szklanka żeń - szenia syberyjskiego
1 szklanka kory peruwiańskiej koci pazur
1 szklanka suszonej morwy
1 szklanka potłuczonych pestek moreli
1 szklanka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 szklanka drobno posiekanego czosnku
1 szklanka drobno posiekanego kopru włoskiego
spirytus 95 %

Sposób wykonania :
 Wszystkie składniki wsyp do dużego słoja, zalej do pełna spirytusem, wymieszaj.  Po dodaniu wszystkich przypraw słój powinien być napełniony do połowy, drugą połowę napełniamy spirytusem.  Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Pamiętaj, aby wstrząsnąć słojem co tydzień lub dwa. Po tym czasie nalewkę przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij płyn z przypraw, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia.

      Zastosowanie naleweczki :
 Nalewkę tę pijemy : 1 łyżka rano na czczo, 1 łyżka wieczorem. Nalewka ta dodaje witalności, energii, dzięki temu poprawia potencję u mężczyzn. Ma także właściwości antyrakowe. Naleweczka ta polecana jest szczególnie osobą starszym.




                             

  Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 27 kwietnia 2021

Nalewka z pokrzywy - dobra w walce z anemią.

 

Na nalewkę najlepsze są młody pokrzywy.

 

  

Składniki :
20 dkg liści młodej pokrzywy
wódka 45 %
Sposób wykonania :
 Pokrzywę na nalewkę zbieramy w maju, przed kwitnieniem. Zbierajmy tylko liście z tych roślin, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych ! 
 Liście pokrzywy opłucz, drobno posiekaj. Rób to w gumowych rękawicach, aby pokrzywa nie popiekła Ci dłoni. Posiekane liście wrzuć do słoja, zalej wódką tak, aby cała pokrzywa była przykryta alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 10 dni. Co drugi dzień lekko wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek z ciemnego szkła, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. 

          Zastosowanie :
 Nalewkę tę pijemy podczas anemii lub profilaktycznie. Pijemy przed snem po 20ml nalewki.
     

 Jest ona dobra zwłaszcza dla osób chorych na anemię. Tutaj dowiesz się więcej o tej chorobie anemia

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu o mocy 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody.  

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



  
 

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Zdrowotna nalewka z kwiatów forsycji .

 

Kwiaty forsycji w pełni kwitnienia.

 

Składniki :

1 szklanka lekko ugniecionych świeżo zerwanych kwiatów forsycji
5 szklanek alkoholu 40 - 50 % 

Sposób wykonania :

  Kwiaty forsycji zbieramy w pełni kwitnienia w pogodny najlepiej słoneczny dzień. Kwiaty zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Świeżo zebrane kwiaty rozsypujemy cienką warstwą , następnie spryskujemy spirytusem 95 % , możemy to zrobić np. przy pomocy buteleczki z atomizerem. Pozostawiamy na 15 minut.  Następnie wsypujemy kwiaty do czystego słoja , zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe, lecz ciemne miejsce. Pamiętajmy, aby co 2 - 3 dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn rozlewamy do małych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zamykamy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem i odstawiamy jeszcze na 3 miesiące w chłodne ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia.  

      Stosowanie naleweczki :
 Pijemy w razie potrzeby 2 razy dziennie po 10 ml nalewki. Nalewkę możemy także wykorzystać do nacierania.

        Właściwości :
 Nalewka z kwiatów forsycji jest bogatym źródłem rutyny, możemy ją stosować jako środek przeciwalergiczny, na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz jako środek przeciwzapalny. Zawarta w kwiatach rutyna doskonale uszczelnia naczynia krwionośne. Nalewką możemy nacierać miejsca z pajęczakami, rozszerzonymi naczynkami, żylakami czy siniakami. Związki znajdujące się w tych kwiatach mają działanie opóźniające procesy starzenia się skóry, wpływają korzystnie na włókna kolagenowe i elastynowe, poprawiając  spoistość, jędrność i gładkość skóry. Ma dobry również wpływ na kondycję naszych stawów.  Kwiaty forsycji są bogate również w witaminę C. Kwiaty tej rośliny możemy spożywać także na surowo, jako dodatek do wiosennych zielonych sałatek.


Krzewy forsycji na wiosnę.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 

  Życzę zdrowia !


   

niedziela, 25 kwietnia 2021

Nalewka z pokrzywy.


Pokrzywa

 

 Prosta i tania naleweczka z pokrzywy, ale jakże zdrowa ! 


Składniki :
5 dkg świeżych liści pokrzywy
1 l czystej wódki 45% zrobionej ze spirytusu
Sposób wykonania :
 Liście pokrzywy opłucz, osusz, drobno posiekaj. Wsyp do słoja, zalej wódką . Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 
 Nalewka z pokrzywy możesz stosować podczas przeziębień i nie tylko. Ma ona wiele cennych właściwości, zawiera dużo składników mineralnych takich jak : żelazo, potas, jod, wapń, fosfor, krzem, sód.

 Rada : Aby otrzymać 1 l czystej wódki 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody.


                             

  Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 23 kwietnia 2021

Winko z pędów sosny (dobre przy zaburzeniach przemiany materii).

 

Pędy sosny mają cenne właściwości.

 

 

Składniki :
100 g świeżo zebranych pędów lub pączków sosny
1 l białego wytrawnego wina 

Sposób wykonania :
 Pędy sosny wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Winko jest gotowe do picia.

       Zastosowanie :
 Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej przy zaburzeniach przemiany materii.




                            

  Życzę zdrowia !