czwartek, 16 grudnia 2021

Likier kakaowy.

 

 

Zbiór kakao

  

Składniki :
10 dkg dobrego kakao
5 dkg mielonej kawy
4 słodkie migdały
1/2 laska wanilii
75 dkg cukru
500 ml wody
750 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :

 Migdały i wanilię drobno posiekaj, wsyp do dużego słoja, dodaj kakao i kawę , zalej to wszystko spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew znad osadu, starając się nie wzruszyć osadu na dnie. Zlany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy. Osad natomiast wymieszaj z niedużą ilością przegotowanej i wystudzonej wody, odstaw na 30 minut. Następnie przefiltruj osad i połącz go z wcześniej przefiltrowanym płynem. Pozostałą część wody zagotuj z cukrem. Z otrzymanego syropu zbierz szumowiny, wystudź go i połącz z nalewem. Odstaw jeszcze na 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie trunek przefiltruj ponownie przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw jeszcze na co najmniej 1 miesiąc, aby likier dojrzał, nabrał właściwego smaku i aromatu. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
   Na zdrowie !

 

 

wtorek, 14 grudnia 2021

Ziołowa nalewka wzmacniająca organizm ( na czerwonym winie ).

Ta przyprawowa nalewka jest bardzo zdrowa.

  

Tę nalewkę wato mieć w swojej apteczce lub barku. Pomoże ona nam postawić nasz organizm na nogi. Pomoże ona nam stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego oraz po przebytej chorobie, zwłaszcza gdy leczyliśmy się antybiotykami. Do nalewki możemy też spokojnie użyć miodu scukrzonego ( o konsystencji stałej ), wystarczy go tylko najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, aby go nie przegrzać powyżej 40 C. Warto też pamiętać, aby do produkcji tej nalewki użyć składników wysokiej jakości, wino też powinno być nie byle jakie tylko dobrej jakości. Nie oszczędzajmy na naszym zdrowiu.


 
Składniki :
25 g suszonego korzenia lubczyku
25 g nasion kardamonu
5 g mielonego imbiru
5 g kory cynamonu
5 g gałki muszkatołowej
5 g suszonego kwiatu bzu czarnego
5 g suszonego tymianku
5 g suszonego liścia pokrzywy

2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego wina
100 ml spirytusu 95 %
200 g płynnego miodu pszczelego 

Sposób wykonania :
 Nasiona kardamonu, korę cynamonu i gałkę muszkatołową potłuc w moździerzu na małe kawałki. Do czystego dużego słoja wsyp wszystkie zioła, zalej winem oraz spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną. Dodaj miód, wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Rozlej trunek do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z naleweczką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia.

      Właściwości nalewki :
 Nalewka ta pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego oraz po przebytej chorobie, zwłaszcza gdy leczyliśmy się antybiotykami. Reguluje ona też układ trawienny, działa rozkurczowo, wzmacnia żołądek, poprawia perystaltykę jelit oraz zwiększa wydzielanie żółci. Pomocna jest także przy bólach głowy.


       Stosowanie nalewki :
 1 łyżka stołowa nalewki w razie potrzeby, gdy czujemy się zmęczeni, wyczerpani.


Rada : Do nalewki możemy też spokojnie użyć miodu scukrzonego, wystarczy go tylko najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej uważając, aby go nie przegrzać powyżej 40 C. Warto też pamiętać, aby do produkcji tej nalewki użyć składników wysokiej jakości, wino też powinno być nie byle jakie tylko dobrej jakości. Nie oszczędzajmy na naszym zdrowiu. 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




   

Pozdrawiam i życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 13 grudnia 2021

Nalewka czosnkowa tybetańska ( eliksir młodości )

 

Czosnek ma dużo zdrowotnych właściwości.

 


Składniki :

350 g czosnku ( polskiego )
200 ml spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Czosnek obieramy, drobno siekamy na czystej drewnianej desce do krojenia. Następnie rozgniatamy czosnek np. nożem dociskając go do deski, lub przeciskając przez praskę . Czosnek pozostawiamy na około 10-15 minut, a następnie przekładamy do czystego małego słoiczka, zalewamy spirytusem. Słoik szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 10 dni. W tym czasie wstrząsaj słoiczkiem co 2 dni, aby składniki się zmieszały. Słoik najlepiej jest owinąć ciemnym materiałem lub włożyć do pudełeczka, aby ograniczyć do minimum dostęp światła. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z czosnku. Trunek przelej do czystej buteleczki z ciemnego szkła ( najlepiej z zakraplaczem, będzie łatwiej ją dozować ) szczelnie zamknij korkiem. Na butelkę naklej etykietę z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 7 - 10 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

   Właściwości naleweczki :
 Nalewka czosnkowa tybetańska oczyszcza i regeneruje naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i miażdżycy oraz paraliżowi, zwalcza infekcje grzybicze i bakteryjne, zabija patogenną florę układu pokarmowego,  zatrzymuje rozrost komórek nowotworowych, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje ciśnienie krwi  ( obniża wysokie, a podwyższa niskie ), likwiduje szum w uszach, poprawia wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i odmładza organizm.    
 

Stosowanie nalewki czosnkowej tybetańskiej :

Sposób 1 :

1 dnia 2 x po   4 krople

2 dnia 2 x po   6 kropli

3 dnia 2 x po 10 kropli

4 dnia 2 x po 15 kropli

5 dnia 2 x po 20 kropli

6 dnia 2 x po 25 kropli

Następnie pić 2 x dziennie po 30 kropli, dopóki nalewka się nie skończy.
     

Sposób 2 :

Nalewkę pić na noc przed snem 2 godziny po ostatnim posiłku.

1 dzień -   8 kropli

2 dzień - 12 kropli

3 dzień - 20 kropli

4 dzień - 30 kropli

5 dzień - 40 kropli

6 dzień - 50 kropli
Następnie pić po 60 kropli dziennie, dopóki nalewka się nie skończy.

 Nalewkę możemy pić w czystej postaci lub popijamy 50 ml kwaśnego mlecznego produktu np. : kefiru, jogurtu naturalnego, maślanki lub mlekiem. 

 Nalewkę możemy stosować tylko raz na rok. Sposobu stosowania nalewki należy się ściśle trzymać, tylko wtedy lecznicza nalewka tybetańska będzie działać. Nalewki z czosnku nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chore przewlekle, przyjmujące leki  lub mające problemy z wątrobą czy wrzody żołądka ( w takich przypadkach konieczna jest zgoda lekarza ). 

  

    Życzę zdrowia ! 

 

 

niedziela, 12 grudnia 2021

Nalewka '' gryczanka ''.

 

Nalewka ma bardzo ciekawy smak i aromat.

  Nalewka ta ma brązowy, miodowy kolor. Ma ona wiele walorów smakowych oraz zdrowotnych, to za sprawą miody gryczanego i przypraw. Można ją dodawać do herbaty ( nie bardzo gorącej ! ), wtedy jeszcze lepiej nas rozgrzeje. Można też dodać do niej laskę cynamonu pokruszoną na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru.

 Składniki :
0,5 kg miodu gryczanego
otarta skórka z 1 pomarańczy
0,5 l wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
garść rodzynek
750 ml spirytusu 95 %
250 ml rumu lub brandy

Sposób wykonania :
 Pomarańcza dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Otrzyj skórkę na tarce cieniutko bez białej błonki. Miód podgrzej w rondelku na małym ogniu lub w wodnej kąpieli ciągle mieszając. Temperatura miodu nie może przekroczyć 40 C ! Roztopiony miód zdejmij z ognia. Do rozpuszczonego miodu dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz wlej stopniowo połowę wody, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W drugim rondelku lub garnku ( najlepiej emaliowanym ) zagotuj drugą połowę wody. Zdejmij z ognia i do gorącej wody cały czas mieszając, dodaj kawę rozpuszczalną , gałkę muszkatołową  i rodzynki. Gdy płyn będzie letni, wymieszaj go z syropem miodowym i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Spirytus wymieszaj z rumem lub brandy. Następnie przelej płyn do czystego dużego słoja, wlej alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 miesiące. W tym czasie trunek dojrzeje i się wyklaruje, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie zlej ostrożnie nalew znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub watę , połącz płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na miesiąc lub dwa. Po tym czasie nalewka jest gotowa do skosztowania.
 

          Rada :
 Do nalewki najlepiej jest użyć kawy rozpuszczalnej uzyskanej przez zamrażanie ( liofilizację ), niż tę otrzymaną przez działanie wysokich temperatur.  Kawa rozpuszczalna liofilizowana zawsze będzie mieć lepszy aromat i smak.

 Do naleweczki można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
         Na zdrowie !

 

 

piątek, 10 grudnia 2021

Nalewka herbaciana z sokiem malinowym ( doskonała podczas przeziębień ).

 

 

Ta nalewka smakuje wyśmienicie i doskonale rozgrzewa. Można ją stosować jako domowy środek pomocny w walce z przeziębieniem. Można, zamiast cukru dodać miodu ( np. wielokwiatowego ), trunek będzie zdrowszy, lecz o trochę innym smaku. Nalewkę najlepiej sporządzać lipiec - sierpień, wtedy nalewka w sam raz dojrzeje na okres zimowy.

 Składniki :
2 torebki dobrej czarnej herbaty
1 szklanka wody ( 250 ml )
4 - 5 łyżek naturalnego soku malinowego
2 szklanki czystej wódki 40% ( 0,5 l )
0,5 szklanki rumu
0,5 szklanki cukru ( może być trzcinowy )
sok z 1 średniej cytryny

Sposób wykonania :
 Wodę zagotuj, wrzątkiem zalej herbatę , odstaw pod przykryciem do naciągnięcia. Następnie do ciepłej jeszcze herbaty dodaj cukier, sok malinowy oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Herbatę przefiltruj przez lnianą ściereczkę , bibułę filtracyjną lub filtr do kawy. Do całkiem wystudzonej herbaty wlej wódkę i rum, dokładnie wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zamknij. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

 
            Rady :
 Jeśli ktoś chce mieć jeszcze zdrowszą naleweczkę , można dodać kilka suszonych płatków hibiskusa, jedną torebkę czarnej i jedną torebkę kwiatów hibiskusa lub zrobić z samych kwiatów hibiskusa, lecz wtedy można dodać mniej soku z cytryny, aby trunek nie był zbytnio kwaskowaty. Najlepiej do nalewki jest użyć świeżo wyciśniętego soku z malin. Nalewkę najlepiej sporządzać lipiec - sierpień, wtedy nalewka w sam raz dojrzeje na okres zimowy. Do nalewki nie dodajemy soku malinowego z hipermarketów !

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 





  Życzę zdrowia !

 

 

środa, 8 grudnia 2021

Nalewka miodowa ( z dodatkiem cytrusów ).

 

Miód ma dużo zdrowotnych właściwości.

  

  Nalewka miodowa z dodatkiem soku z cytrusów ma wiele prozdrowotnych właściwości, wzmocni między innymi naszą odporność w walce z infekcjami np. przeziębienia, grypy itp. . Ma złoty kolor. Jeśli ktoś lubi słabsze nalewki można dodać trochę więcej wody.

 Składniki :
250 ml miodu ( najlepszy będzie wrzosowy )
1 pomarańcza
1 limonka
około 5 cm suszonej skórki z limonki
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 l spirytusu 95%

Sposób wykonania :
 Do rondla wlej wodę , miód, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki skórkę z limonki. Rondel postaw na ogniu podgrzewaj ( od czasu do czasu mieszając ), do momentu, aż się zagotuje. Zbierz szumowiny, wyjmij skórkę , odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej spirytus, wymieszaj. Płyn wlej do dużego słoja ( 3-4 l ), słój szczelnie zamknij wieczkiem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie 6 tygodni wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, przecedź przez gęste sitko lub gazę , aby nie było pestek. Sok wlej do słoja z nalewką, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie tak jak poprzednio w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek, rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z naleweczką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

                              

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 6 grudnia 2021

Nalewka ziołowa "Benedyktynka".

 

Nalewka ma wiele prozdrowotnych właściwości.

 

   Nalewka ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną korzenną nutą .
Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać.

 

Składniki :
3 ziarna czarnego pieprzu
6 pestek z jabłek
6 g nasion kolendry
3 g nasion czarnuszki
3 g nasion kminku
2 g suszonego majeranku
2 g suszonej mięty
1 g mielonej kurkumy
1 g anyżu biedrzeńca
1 l alkoholu 45 %
20 dkg cukru 

Sposób wykonania :
 Wszystkie składniki oprócz cukru wrzuć do słoja, zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przecedź przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej rok.
 Nalewka ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną korzenną nutą .
Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 


                             
  Na zdrowie !

 

 

sobota, 4 grudnia 2021

Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią.

 

Wykwintna naleweczka cytrynówka.

 

  Tą nalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam  się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę . Warto poczekać, aby później delektować się jej smakiem, aromatem i zdrowotnymi właściwościami.  :) .


  
Składniki :
2 duże cytryny
1 niepełna szklanka rodzynek
1/2 szklanki miodu
( np. wielokwiatowy, lipowy )
1/3 laski wanilii
0,8 l wody
0,5 l spirytusu 95 %
świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie )   

Sposób wykonania :
 Spirytus wymieszaj z 0,4 l wody, wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę , w tym czasie spirytus '' przegryzie '' się z wodą . Rodzynki wsyp do małej miski, zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką , przecedź przez gęste sitko, odczekaj kilka minut, aż odciekną z wody. W ten sposób rodzynki odmiękną i usuniesz z nich ewentualne konserwanty. Cytryny dokładnie umyj ( wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą ), sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, dokładnie usuwając białą warstwę . Miąższ cytryn pokrój na małe kawałki, usuń pestki, jeśli są , wrzuć do słoja ze spirytusem. Usuń białą błonkę z połowy skórki cytryny, pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Obcieknięte rodzynki także wsyp do słoja. Jeśli dodajesz imbir, umyj go, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do słoja. Wystarczy 4 - 5 plasterków. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, dodaj do słoja. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Pamiętaj, aby najlepiej codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zlej płyn ze słoja, pozostałe składniki w słoju zalej 0,4 l wody, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 5 dni. Codziennie wstrząśnij słojem, aby resztki cennych składników przedostały się do wody. Zlany płyn przechowuj w drugim  szczelnie zamkniętym słoju. Następnie przecedź zawartość słoja z owocami przez gęste sitko, wyciśnij z nich resztki soku, możesz to zrobić np. drewnianą pałką. Płyn lekko podgrzej ( 40 C ), rozpuść w nim miód. Połącz ze sobą oba płyny, miodowy syrop z alkoholowym nalewem, wymieszaj. Odstaw na 3 miesiące do sklarowania najlepiej w szklanym szczelnie zamkniętym słoju z kranikiem. Klarowną nalewkę ostrożnie zlej znad osadu, osad przefiltruj. Najlepiej jest przefiltrować w następujący sposób : do szyjki butelki wkładamy lejek, na lejek rozkładamy gazę złożoną we dwoje, na gazę kładziemy warstwę waty, przykrywamy drugą połową gazy, wlewamy osad i czekamy, aż się przefiltruje. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje. Na butelki warto nakleić etykiety z opisem.    

 Nalewka ma ciekawy smak, jest lekko kwaskowata, a zarazem słodka, to za sprawą  miodu i rodzynek. Ma także lekko wyczuwalną nutę waniliową. Działa rozgrzewająco, dzięki temu jest doskonała na jesienne i zimowe wieczory.

 Rady : Na nalewkę wybierz cytryny z cienką skórką oraz takie, które mają dużo soku. Rodzynki natomiast powinny być jasnobrązowe, złociste, nie mogą być czarne, takie są przypalone, nie zawierają już dużo cennych witamin oraz popsują nam smak trunku. Warto więc zapłacić więcej i mieć dobrej jakości i zdrowy produkt. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki 0,1 g szafranu, wtedy trunek będzie bardziej wykwintny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




    Na zdrowie !

 

 

czwartek, 2 grudnia 2021

Nalewka kminkowa z miodem ( poprawia trawienie, eliminuje wzdęcia ).

 

Nasiona kminku.

 

  Nalewka kminkowa stosowana jest przy zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do wzdęć i bolesnych kurczów jelit. Mój tata ją pił i zawsze mu pomogła.

 Składniki :
10 dkg mielonego kminku
1/2 szklanki miodu pszczelego
1 l czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania : 
 Kminek wsyp do słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę dodaj miód, wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Odstaw na minimum 3 miesiące, a najlepiej na rok.

      Zastosowanie naleweczki :
 Nalewkę kminkową pijemy 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej z niedużą ilością letniej, przegotowanej wody. Nalewkę kminkową pijemy w problemach z trawieniem, po tłustych posiłkach, bólach brzucha. Szczególnie poleca się ją osobą ze skłonnością do wzdęć. 


 Rada : Kminek najlepiej zmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według własnego smaku, lepiej jest jednak, aby nalewka była mniej słodka, była pół wytrawna niż słodka.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




  Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 30 listopada 2021

Nalewka pieprzowa na dobre trawienie.

 

Ziarna czarnego pieprzu.

 

 Nalewka z pieprzu pomaga przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach, np po sutych tłustych posiłkach. Pieprzówka może być też używana przy łagodzeniu nerwobóli, bólów stawowych oraz mięśniowych. Warto też wiedzieć, że pieprz czarny jest źródłem piperyny, która działa przeciwnowotworowo oraz przeciwbiegunkowo.

 

 Składniki :
20-24 ziaren czarnego pieprzu
8-10 ziaren ziela angielskiego
700 ml czystej wódki 40 %
Sposób wykonania : 
 Do każdej butelki czystej wódki wrzuć po 10-12 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Butelki szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie. Co parę dni wstrząśnij butelkami. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa do picia. Ziarna najlepiej pozostawić w butelkach. 
                                     

       Zastosowanie :
 Nalewka pieprzowa jest dobra na problemy żołądkowe, wywołuje intensywniejsze wydzielanie soków trawiennych. Polecana jest po zwłaszcza po tłustych, ciężko strawnych posiłkach, przy wzdęciach. Pomoże też w walce z przeziębieniem i męczącym kaszlem. Nalewka pieprzowa oczyszcza także krew. Ziele angielskie łagodzi zaburzenia żołądkowe i leczy biegunki. Pij po 20 kropli nalewki wymieszaj z niedużą ilością letniej przegotowanej wody.

 

    Na zdrowie !