środa, 22 czerwca 2022

Likier z kwiatów lipy ( doskonały przy przeziębieniu ).

 

 

Kwitnąca lipa

  

Likier z kwiatów lipy ma ładny zapach i dobry smak. Pomoże nam zimą w walce z przeziębieniami i grypą. Warto go mieć w swojej spiżarni.

 

Składniki :
2 pełne szklanki świeżych kwiatów lipy
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru

Sposób wykonania :
 Kwiaty lipy wrzuć do czystego, dużego słoja. Zalej 500 ml spirytusu i 250 ml przegotowanej, wystudzonej wody, lekko zamieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 1 tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie zagotuj resztę wody ( 750 ml ) z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, wystudź go. Do wystudzonego syropu wlej pozostałą część spirytusu ( 500 ml ), wymieszaj. Nalew lipowy ze słoja przefiltruj (np. przez gazę ) i połącz z syropem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Butelki odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie jest gotowy do picia.

           Zastosowanie :
 Picie tego lipowego likieru jest wskazane przy grypie, przeziębieniach, zapaleniu gardła i oskrzeli, a także w zaburzeniach trawiennych. 



                             

   Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 20 czerwca 2022

Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ).

 

 

   

Nalewka ta ma bardzo ciekawy aromat i smak. Dobra gdy mamy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poprawia trawienie. Nalewka z zielonych orzechów włoskich ma działanie bakteriobójcze, między innymi niszczy paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki oraz inne oporne szczepy bakterii. Jest także doskonała w walce z grzybami, pasożytami i drożdżami w naszym układzie pokarmowym.

 

Składniki :
30 dkg zielonych orzechów włoskich
500 ml spirytusu 95 %
250 ml koniaku
250 ml wody
250 ml miodu płynnego
kawałek kory cynamonu
4-5 szt. goździków 

Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub plasterki wraz z łupami, wrzuć do słoja. Dodaj goździki, korę cynamonu, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj , aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zagotuj wodę, rozpuść w niej miód, odszumować. Do gorącego syropu, powoli, cienkim strumieniem wlewaj przecedzony nalew z orzechów, a następnie koniak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Zabutelkowaną nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. 

 Nalewka orzechowa pobudza apetyt, oraz reguluje procesy trawienne, dlatego warto ją podawać po obfitych, tłustych posiłkach.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                                

  Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 13 czerwca 2022

Likier truskawkowy ( ekspresowy ).

 


 

 Likier jest smaczny, aromatyczny, mocno truskawkowy, nie jest za słodki, przynajmniej jak dla mnie. Jeśli ktoś lubi likiery słodkie, może dodać więcej cukru.
Polecam ten przepis ! 

 

Składniki :

40 dkg dojrzałych truskawek
100 ml wody
10 dkg cukru
125 ml wódki 40 %
125 ml spirytusu 95 %
sok ze średniej cytryny
16 g cukru z prawdziwą wanilią

Sposób wykonania :

 Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym z niedużym rondelku lub garnuszku emaliowanym. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, rozgniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy blenderem przez chwilę. Miksujemy do momentu, aż owoce całkiem się rozpadną . Do wystudzonego syropu wlewamy sok z cytryny, a następnie wlewamy syrop do zmiksowanych truskawek, mieszamy. Na końcu wlewamy spirytus wymieszany z wódką cienkim strumieniem cały czas mieszając. Mieszamy jeszcze przez chwilę , aby składniki się połączyły ze sobą . Trunek rozlewamy do butelek ( najlepiej o pojemności około 250 ml ), butelki szczelnie zamykamy. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie likier truskawkowy jest gotowy do picia. Likier przechowujemy w chłodnym miejscu ( np. w lodówce na dolnej półce ) nie dłużej niż kilka tygodni. Przed podaniem warto wstrząsnąć butelką , ponieważ likier podczas dłuższego przechowywania może się trochę rozwarstwić. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



     

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

sobota, 11 czerwca 2022

Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej.

 

Dojrzewające owoce morwy czarnej.

 

   Morwa czarna zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz minerały (żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor), a także flawonoidy, kwas foliowy, kumaryny oraz taniny. Nalewka z morwy czarnej wzmacnia odporność naszego organizmu, poprawia trawienie, a także korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Wystarczy kieliszek naleweczki dziennie. 

 

Składniki :
0,5 kg dojrzałych owoców morwy czarnej
0,5 l czystej wódki 40%
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania :
 Owoce morwy czarnej opłucz na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą pałką wyciśnij resztki soku z owoców. Uzyskany płyn przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła, zakorkuj i odstaw jeszcze na miesiąc do piwnicy lub inne ciemne, chłodne miejsce. 

          Zastosowanie :
 Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy. 


  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



     

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

czwartek, 9 czerwca 2022

Nalewka z aloesu ( łagodzi problemy żołądkowe ).

 

Aloes.

 

  Nalewka z liści aloesu wykazuje właściwości przeczyszczające oraz żółciopędne, z tego powodu łagodzi rozmaite dolegliwości natury żołądkowej. Nalewka z aloesu może być stosowana przy zaparciach jako środek przeczyszczający. Pomaga również przy niestrawnościach.  Ponadto nalewka z aloesu doskonale wzmacnia organizm, kiedy ten jest osłabiony po przebytej chorobie lub w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm człowieka jest najbardziej narażony na infekcje bakteryjne czy wirusowe. 

 

Składniki :
50 dkg liści aloesu
500 ml (2 szklanki) wódki 45%
250 ml (1 szklanka) spirytusu 95%
Sposób wykonania :
 Liście aloesu, zerwane z rośliny co najmniej 3-letniej, nie podlewanej około 3 tygodni, umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w słoju z ciemnego szkła ( można do tego wykorzystać również słój z białego szkła, należy go owinąć płótnem lub włożyć do grubej ciemnej papierowej torby), lekko zmiażdżyć, zalać spirytusem i wódką , zamknąć szczelnie, zostawić na tydzień w ciemnym miejscu. Następnie odcedzić na gęstym sitku, przelać do czystych butelek, zakorkować. Przechowywać w lodówce. Nalewka ta łagodzi problemy żołądkowe. Nalewkę pijemy w razie potrzeby 1 - 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.


                         

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 6 czerwca 2022

Nalewka rabarbarówka.

 

Na nalewkę najlepszy będzie rabarbar z czerwonymi łodygami.

 

 Na nalewkę najlepszy jest rabarbar zbierany na przełomie maja i czerwca (najpóźniej do 15 czerwca), który ma ładnie wybarwione na czerwono łodygi. Rabarbar zbierany w tym okresie i o czerwonych łodygach ma mniej szkodliwego kwasu szczawiowego. Nalewka ma jasnozłoty kolor, jest orzeźwiająca, podajemy ją na stół lekko schłodzoną . Nalewka z rabarbaru polecana jest jako środek na uciążliwe wzdęcia i zaparcia, wspomaga wypróżnianie się . Nalewkę możemy przygotować z dodatkiem lub bez dodatku laski wanilii. Gdy dodamy laskę wanilii, nasza naleweczka będzie mieć bardziej subtelny smak oraz będzie bardziej wyjątkowa.

  

Składniki :

2 kg rabarbaru o czerwonych łodygach
1 l alkoholu 40 - 60 %
30 dkg cukru ( może być trzcinowy )
1 laska wanilii ( opcjonalnie )

Sposób wykonania : 

 Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy z nadmiaru wody, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki razem ze skórką o długości około 1 - 2 cm, wrzucamy do czystego słoja. Zalewamy rabarbar alkoholem, dodajemy wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 - 6 tygodni. W tym czasie wstrząsamy lekko słojem co pewien czas. Po tym czasie zlewamy płyn do drugiego słoja ( słój szczelnie zamykamy ), natomiast rabarbar zasypujemy cukrem. Wstrząsamy słojem, aby cukier dokładnie oblepił kawałki rabarbaru. Zamykamy słój wieczkiem i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. W ten sposób wydobędziemy resztki alkoholu i cennego soku z rabarbaru. Następnie zlewamy syrop z rabarbaru i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem alkoholowym. Otrzymany trunek filtrujemy i rozlewamy do butelek. Możemy też wlać go do słoja z kranikiem i rozlać do butelek po wyklarowaniu. Butelki szczelnie zamykamy korkami oraz naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy nalewkę w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Najlepsze walory rabarbarówki osiągniemy po roku dojrzewania.   

 Rada : Rabarbar możemy kupić na bazarze lub w sklepie, ale najlepszy będzie z własnego lub babcinego ogródka. Rabarbar na nalewkę musi być świeży i zdrowy, bez oznak chorób i obić, które mogą się zacząć już psuć. 

   Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                             

  Życzę dużo zdrowia !