Życzę udanych zbiorów !
Nalewka cytrynowa. |
Składniki :
6 dużych cytryn
1 l czystej wódki 40 %
12 łyżek cukru
Sposób wykonania :
Cytryny
umyj, jedną dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz
wrzątkiem. Pięć cytryn obierz ze skórki, szóstą wyszorowaną i sparzoną
wrzątkiem nie obieraj. Wszystkie cytryny pokrój w cienkie plasterki,
usuń pestki, wrzuć do słoja. Dodaj cukier, wstrząśnij słojem, słój
przykryj wieczkiem i odstaw na około 1-2 godziny, aby cytryny puściły
trochę soku. Po tym czasie zalej cytryny wódką , słój szczelnie zamknij i
odstaw na 5-6 dni w ciemne miejsce. Co dzień wstrząśnij słojem, aby
cukier się szybciej rozpuścił. Następnie wylej nalewkę na gęste sitko,
wyciśnij dokładnie sok z cytryn za pomocą drewnianej pałki. Uzyskany
płyn przefiltruj przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc.
Pamiętaj jednak, że im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym będzie smaczniejsza !
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Składniki :
1 kg cytryn
1 kg cukru
1 l świeżego mleka
1 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Cytryny
umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz ze skórki. Zdejmij
białą błonkę, pokrój w plastry, usuń wszystkie pestki. Plastry cytryny
wrzuć do słoja, zasyp cukrem, lekko pognieć drewnianą pałką , aby
puściły sok. Dodaj skórkę z jednej cytryny, wlej mleko oraz spirytus,
wymieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw
na 5 tygodni w chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby
składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj trunek przez gazę. Dobrze
jest przefiltrować ją dwa razy, będzie klarowniejsza. Rozlej do
butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc, ale najlepsza jest po
6 miesiącach. Młoda nalewka jest dość mocno słodka, ale z czasem
słodycz ustępuje.
Nalewka ta ma złocisty kolor, dobry smak, jest delikatna, słodkawa i kwaskowata jednocześnie. Warto ją sobie zrobić.
Rada :
Jeśli lubisz wytrawne nalewki możesz dać mniej cukru np. 0,75 lub 0,50
kg cukru. Możesz też dodać do nalewki kilka goździków i kilka
zblanszowanych migdałów. Wtedy smak Twojej nalewki będzie jeszcze
bardziej wykwintny !
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Moja nalewka truskawkowa. |
Składniki :
1 kg truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
4 plasterki świeżego korzenia imbiru
kilka płatków suszonych kwiatów hibiskusa
250 ml wody
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Truskawki
umyj, osusz z nadmiaru wody, usuń szypułki, poprzekrawaj na połówki,
wrzuć do słoja. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Do
słoja wrzuć plastry imbiru, kwiaty hibiskusa, wsyp cukier, dodaj miód,
całość zalej wódką , delikatnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij
wieczkiem i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem,
aby składniki się zmieszały. Po tygodniu przecedź zawartość słoja przez
gazę , wyciśnij resztki soku z owoców. Do otrzymanego płynu wlej około
250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek
rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z
opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze
odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym
miejscu.
Nalewka
ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko
truskawkowy aromat. Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony
kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej
zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą ,
może nie dodawać wody lub dodać jej mniej.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
![]() |
Korzeń lukrecji. |
Składniki :
5 łyżek drobno posiekanego korzenia lukrecji
1 i 1/2 szklanki spirytusu 95%
1 i 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
Sposób wykonania :
Korzeń
lukrecji rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu. Wsypujemy do dużego
słoja, zalewamy spirytusem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i
odstawiamy na 7 dni. Następnie gotujemy wodę , słodzimy ją cukrem i
wlewamy do słoja. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na kolejne 7 dni.
Po tym czasie filtrujemy trunek przez lnianą ściereczkę, rozlewamy do
butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Najlepsza naleweczka
będzie po 6 miesiącach leżakowania.
Zastosowanie naleweczki :
Pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej, ale nie dłużej w kuracjach niż 2-4 tygodnie.
Ekstrakt
alkoholowy z korzenia lukrecji działa hamująco na wzrost i rozwój
bakterii, wirusów i grzybów. Dotyczy to bakterii Streptococcus mutans
odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy, a także Staphylococcus aureus ,
czyli gronkowca złocistego powodującego najczęściej zakażenia skóry.
Możemy ją np. stosować podczas przeziębień.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Życzę zdrowia !
![]() |
Alkohol jest ważnym składnikiem podczas przygotowywania nalewek. |
Do
sporządzania domowych nalewek lub likierów należy używać wyłącznie
spirytus i wódkę z pewnych źródeł ! Do przygotowania nalewek i likierów
wykorzystujemy tylko alkohol najwyższej jakości ! Warto tego
przestrzegać, aby przypadkiem sporządzona przez nas nalewka czy likier
nam nie zaszkodził. Gdy do sporządzania domowych trunków użyjemy złej
jakości alkoholu np. alkoholu metylowego, to nawet najlepsze owoce czy
zioła nie sprawią , że nasze nalewki lub likiery będą aromatyczne,
smaczne i zdrowe !
Pozdrawiam !
![]() |
Nalewki pięknie prezentują się w ozdobnych karafkach. |
Nalewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy w małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym łyku nalewki delektujemy się jej smakiem, aromatem i kolorem. Gdy jesteśmy u kogoś w gości i zostaniemy poczęstowani domową nalewką , warto po skosztowaniu podzielić się naszymi wrażeniami ( szczególnie tymi pozytywnymi ) na temat danego trunku, jakim zostaliśmy poczęstowani.
Pozdrawiam serdecznie !
![]() |
Kwiaty czeremchy. |
Składniki :
świeżo zebrane kwiaty czeremchy ( bez szypułek, ogonków )
około 0,75 l alkoholu 40 - 50 %
1 nieduża cytryna
Sposób wykonania :
Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką , sparz wrzątkiem, osusz, obierz ze skórki bez białej błonki. Kwiaty włóż do litrowego czystego słoja razem ze skórką z cytryny, lekko ugnieć. Wlej sok z połowy cytryny ( bez pestek ! ). Napełnij słój do pełna alkoholem. Kwiaty muszą być całkiem przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień w ciepłe ciemne miejsce. Następnie przecedź trunek przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną . Rozlej nalewkę do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewkę można dosłodzić syropem cukrowym, ale nie jest to konieczne, bo nalewka i tak jest słodka, ponieważ kwiaty czeremchy są miododajne. Nalewka na ładny złoty kolor i piękny zapach.
Rada :
Kwiaty czeremchy zbieramy na nalewkę całkiem rozkwitnięte, w ciepły, słoneczny, suchy dzień. Kwiaty zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych !
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
![]() |
Cytrusy trzeba dokładnie umyć. |
Pozdrawiam !
![]() |
Krupniki to alkohole z przyprawami i miodem. |
Składniki :
1 szklanka miodu
0,75 l wody ( najlepiej źródlanej )
1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru
1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej na kawałki
4 - 5 goździków
około 3 cm kory cynamonu połamanej na kawałki
skórka z 1 pomarańczy bez białej błonki ( albedo ) wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem
0,75 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Wodę
wlej do emaliowanego rondla, dodaj miód, oraz pozostałe składniki
oprócz spirytusu. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na
najmniejszym ogniu przez 15 minut, zbierając tworzącą się na powierzchni
pianę. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby płyn trochę
wystygł. Jeszcze ciepły syrop przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę
złożoną we czworo. Do lekko ciepłego syropu wlej spirytus, dokładnie
całość wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką . Płyn wlej do czystego
słoja, zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie trunek
będzie się klarował, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie klarowny płyn
zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą .
Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety
z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i
aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne
krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je
nabyć w internecie.
Trunek
ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający z wyczuwalnym
posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z
pomarańczy. Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno
rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ
zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na
gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte
ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się
masła, bo masło by się nie roztopiło.
Rada :
Łatwo przefiltrować trunek możesz w następujący sposób : Rozłóż na
większym gęstym sitku lnianą ściereczkę , na ścierkę połóż warstwę waty
bawełnianej, na watę połóż drugą część ściereczki, zrób na środku
palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż
cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !