czwartek, 1 lipca 2021

Nalewka z owoców borówki amerykańskiej ( naturalny eliksir młodości ).

 

Dojrzewające owoce borówki amerykańskiej.

 

 

 Składniki :
1 kg świeżych owoców borówki amerykańskiej
30 dkg cukru ( może być trzcinowy )
300 ml wody najlepiej źródlanej
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
  Owoce borówki przebierz, usuń wszystkie zanieczyszczenia i owoce chore, dokładnie opłucz na sicie lub cedzaku pod bieżącą wodą , a następnie osusz z nadmiaru wody. Owoce wsyp do czystego słoja, lekko rozgnieć drewnianą pałką lub tłuczkiem. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gęste sitko, z owoców wyciśnij resztki soku np. poprzez ugniatanie ich drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę złożoną podwójnie, a nawet poczwórnie. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Wystudzony syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej tydzień, po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ma ciemny kolor, przed podaniem na stół warto ją przelać do ozdobnej karafki.

 Do nalewki możemy dodać też trochę dorodnych malin, ale nie więcej niż 10 - 15 procent ( np. na 1 kg owoców dajemy 10 - 15 dkg malin i 85 - 90 dkg borówek ), ponieważ maliny mają intensywny smak i mogłyby zdominować smak nalewki.

    Stosowanie i właściwości nalewki :
 Nalewka z borówki amerykańskiej ma dużo cennych witamin, zwłaszcza tych, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu, dlatego nalewka z tych owoców nazywana jest naturalnym eliksirem młodości. Wystarczy jeden kieliszek nalewki dziennie.   


           Rada :
 Na tę nalewkę najlepiej wykorzystać owoce z własnego ogrodu. Jeśli nie mamy w ogrodzie krzaka borówki amerykańskiej, to warto zaopatrzyć się w owoce ze zaufanego źródła np. od sąsiada, przyjaciół czy najbliższej rodziny. Można też biały cukier zastąpić cukrem trzcinowym, wtedy nalewka będzie zdrowsza. Jeśli ktoś chce może część cukru zastąpić miodem lub użyć samego miodu, wtedy nalewka będzie mieć trochę inny smak, ale będzie zdrowsza.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 N
alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych 
!

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 

Życzę zdrowia ! 

 
 

środa, 30 czerwca 2021

Nalewka z czerwonej porzeczki ( z miodem i wanilią ).

 

Czerwona porzeczka.

 

Składniki :
1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
1 l spirytusu 70 %
1/3 laski wanilii
0,5 kg cukru
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego 

Sposób wykonania :
 Owoce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, wsyp do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem (wszystkie owoce powinny być przykryte alkoholem). Słój zamknij i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce ( z dala od promieni słonecznych ) na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej płyn z owoców, przelej do drugiego słoja, zamknij. Owoce zasyp cukrem, zalej płynnym miodem, wymieszaj. Słój zamknij, odstaw na tydzień pamiętając, aby co dzień wstrząsnąć słojem. Gdy cukier i miód całkiem się rozpuści, dokładnie odcedź owoce, połącz oba płyny, odstaw w zamkniętym słoju jeszcze na miesiąc. Następnie zlej płyn znad osadu, a osad przefiltruj przez gazę lub filtr. Połącz płyny, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Zabutelkowaną nalewkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
 Naleweczka ta ma jasnoczerwony kolor i ciekawy kwaskowaty smak.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać ze sobą 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej, wystudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

 Na zdrowie !

 

 

wtorek, 29 czerwca 2021

Wino z agrestu.

 

Owoce agrestu.

 

 

Składniki na około 4 l wina :
2 i 1/2 kg średnio dojrzałego agrestu
1 kg cukru, 
drożdże winiarskie (Madera, Sherry, Tokaj lub Portwein)
pożywka winiarska
5 g pektolaza
360 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego ( o temperaturze pokojowej )

woda

Sposób wykonania :

 Agrest na wino powinien być zdrowy, bez plam i oznak chorobowych. Najlepszy będzie agrest lekko dojrzały. Usuń ogonki oraz zeschłe pozostałości kwiatów, umyj dokładnie owoce w zimnej wodzie. Wsyp agrest do większego czystego pojemnika i rozgnieć go czystą drewnianą pałką , aż powstanie miazga. Do moszczu dodaj enzym pektolityczny (pektolaza) i dolej wody do objętości około 4 l, całość dokładnie wymieszaj. Pojemnik przykryj ścierką i odstaw na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie przygotuj drożdże winne ( według przepisu na opakowaniu ), dodaj pożywkę i sok pomarańczowy, wymieszaj. Wlej do moszczu agrestowego, wymieszaj. Pojemnik przykryj pokrywką i odstaw na 3 dni. Pamiętaj, aby codziennie zamieszać 3 - 4 razy dziennie. Następnie przecedź moszcz, wyciśnij resztki płynu z owoców. Do nastawu dodaj cukier, wymieszaj, przelej do pojemnika fermentacyjnego lub gąsiorka z rurką fermentacyjną. Odstaw do czasu, aż przestanie pracować, " bulgotać ". Następnie ściągnij wino znad osadu do drugiego czystego pojemnika lub balonu ( najlepiej zrobić to przy pomocy wężyka ), odstaw na pół roku. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Po tym czasie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek jeszcze na 10 - 12 miesięcy w ciemne chłodne miejsce.

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 
 


                                 

  Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 28 czerwca 2021

Nalewka z czerwonej porzeczki.

 

Dojrzałe owoce czerwonej porzeczki.

 

Składniki :
50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
750 ml czystej wódki 50 %
50 dkg cukru
500 ml wody

Sposób wykonania :

 Owoce porzeczki opłucz, osusz, oderwij ogonki, lekko rozgnieć tak, aby tylko trochę owoce popękały ( nie rozgniataj owoców na papkę ! ), wrzuć do słoja. Owoce zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć lekko słojem. Wodę zagotuj z cukrem. Ciepłym ( ale nie gorącym ! ) syropem zalej owoce w alkoholu, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień w miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw je w chłodne, ciemne miejsce na 4-5 miesięcy.
 Nalewka z czerwonej porzeczki dobrze działa przy problemach trawiennych. Ma ona także właściwości wykrztuśne, dlatego warto ją pić, gdy męczy nas kaszel podczas przeziębień.

 Rada : Aby otrzymać 750 ml czystej wódki 50 % należy zmieszać 398 ml spirytusu 95 % z 375 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 
 


                                 

  Na zdrowie !

 

 

sobota, 26 czerwca 2021

Nalewka morelowa ( prosta ).

 

Morele.

 
 

Składniki :
1 kg dojrzałych moreli
2 l spirytusu 70 %
20 dkg cukru ( może być trzcinowy )

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, 10 dkg moreli pozostaw z pestkami, wrzuć do słoja. Owoce zalej spirytusem tak, aby wszystkie owoce były nim przykryte. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlej nalew z owoców do drugiego słoja, słój zamknij wieczkiem, a owoce zasyp cukrem. Słój z owocami zamknij i odstaw, aż cukier całkiem się rozpuści. Co dzień wstrząśnij słojem, przyspieszy to proces rozpuszczania cukru. Następnie zlej syrop z owoców, połącz z nalewem. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 70 % należy zmieszać 1480 ml spirytusu 95 % z 580 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Jeśli użyjesz cukru trzcinowego, kolor nalewki będzie wtedy nieco bardziej złocisty.
 Jeżeli chcesz, aby nalewka była słabsza, możesz dolać do niej przed rozlaniem do butelek przegotowanej i wystudzonej wody 

( np. 1 szklankę , 250 ml ). Możesz też użyć alkoholu o mniejszej mocy np. 50% lub 60 %.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Morele na nalewkę powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe, bo wtedy nalewka nie będzie mieć pięknego koloru i smaku.


PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/





                                
                                Na zdrowie !

czwartek, 24 czerwca 2021

Nalewka malinowo - wiśniowa ( w pięknym kolorze purpury ).

 

Dojrzałe maliny.

 

 Składniki :
0,5 kg wiśni bez pestek
1 l spirytusu 70 %
1 kg malin
40 dkg cukru (może być trzcinowy) 

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, odsącz z nadmiaru wody, wydryluj, odmierz pół kilograma, wsyp do słoja. Wlej spirytus, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Na kilka dni ( 2-3 dni ) przed zlaniem nalewu z wiśni przygotuj syrop z malin. Maliny wsyp do czystego pustego słoja ( do drugiego, nie do tego, w którym masz wiśnie ), zasyp cukrem, zamieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Następnie wiśnie przecedź przez gazę , wyciśnij z nich resztę soku. Maliny także przecedź przez gazę ( możesz przez tą samą co wiśnie ), wyciśnij resztę soku z owoców. Nalew wiśniowy wymieszaj z sokiem malinowym. Płyn wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby trunek się sklarował. Po tym czasie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
 Nalewka ta ma piękny purpurowy kolor, jest aromatyczna, oryginalna, z lekko wyczuwalną cierpkością wiśni.

 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                                 
                                

  Na zdrowie !