czwartek, 26 sierpnia 2021

Wino z derenia ( słodkie )

 

Dojrzałe owoce derenia.

 

Składniki :

5 kg dobrze dojrzałych owoców derenia jadalnego
5 kg cukru
6,5 l wody
drożdże winiarskie (np.Burgund)

Sposób wykonania :

 Owoce przebierz ( usuń chore, zepsute itp. ), opłucz w zimnej wodzie, zaleca się owoce lekko ponacinać lub ponakłuwać, ponieważ mają twardą skórkę , wsyp do czystej butli. Cukier rozpuść w wodzie. Dodaj aktywne drożdże, przygotowane według przepisu na opakowaniu, wymieszaj. Wlej do butli z owocami, dokładnie wymieszaj. Zamknij butlę szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Butlę postaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po około 3 - 4 tygodniach usuń owoce, wino wlej do butli do dalszej fermentacji. Fermentacja trwa około 4 miesięcy. Po tym czasie zlej klarowne wino do butelek, szczelnie zakorkuj. Wino z derenia ma dość ładny rubinowy kolor. Dzięki dużej ilości dodanego cukru wino jest bardzo smaczne, gubi nadmierną kwaskowatość. Z biegiem czasu zmieni nieco kolor i może odrobinę zgęstnieć. 

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !

 

 

środa, 25 sierpnia 2021

Nalewka dereniówka z miodem - dobra podczas przeziębień.

 

Dojrzałe owoce derenia jadalnego.
 

Składniki :
1 kg dojrzałych owoców derenia
0,5 l czystej wódki 40 %
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l wody
10 dkg płynnego miodu wielokwiatowego

Sposób wykonania :
 Dojrzałe owoce derenia opłucz, osusz ( powinny być miękkie ) nakłuj wszystkie kilka razy wykałaczką lub igłą wyparzoną we wrzątku, aby łatwiej wydobyć z nich to co najcenniejsze. Możesz też ponacinać je ostrym nożykiem. Po nakłuwane owoce wrzuć do słoja, zalej spirytusem i wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Zagotuj wodę , gdy trochę przestygnie rozpuść w niej miód. Wlej do przefiltrowanego płynu, wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie nalewka będzie dojrzewać, nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Przed podaniem na stół możesz przelać nalewkę do ozdobnej karafki. 
 Rada : Podczas leżakowania na spodzie butelki wytrąci się osad z miodu. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna możesz ją przefiltrować jeszcze raz przez filtr lub bibułę filtracyjną.

 
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !

 

 

wtorek, 24 sierpnia 2021

Wino z owoców aronii.

 

Owoce aronii.

 

Składniki :

7 kg dojrzałych owoców aronii
5 l wody ( najlepiej źródlanej )
2 kg cukru
4 g pożywki dla drożdży
drożdże do win czerwonych ( najlepsze będą Bordeaux lub Burgund )

Sposób wykonania :

 Owoce aronii przebierz, umyj, osusz, wsyp do foliowych woreczków, włóż do zamrażarki na co najmniej 48 godzin. Rozmrożone owoce rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków ( nie miksuj  ! ), przełóż do czystej butli. Z wody i cukru ugotuj syrop, wystudź, wlej do butli z owocami. Dodaj drożdże, pożywkę , wymieszaj. Butlę zatkaj szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną , odstaw w ciepłe ciemne miejsce. Po miesiącu zlej nalew znad owoców, owoce wyrzuć. Wino trzeba spróbować, czy odpowiada nam jego słodkość, jeśli nie jest wystarczająca, trzeba je dosłodzić, dodając cukru i dokładnie wymieszać. Wino ponownie wlewamy do czystej butli, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na kolejny miesiąc lub trochę więcej. Wino w tym czasie dofermentuje i się wyklaruje. Kiedy wino ładnie się wyklaruje, zlewamy je ostrożnie znad osadu np. przy pomocy wężyka, rozlewamy do butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkowujemy i naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na kilka miesięcy.

 Wino z aronii wyróżnia się bardzo dobrym smakiem i kolorem, ale także wieloma właściwościami zdrowotnymi. Zdrowotna dawka wina aroniowego to jeden kieliszek dziennie. Do cenniejszych właściwości, jakie kryje w sobie wino z aronii, to między innymi ochrona organizmu przed chorobami układu krwionośnego, w tym zawałem. Dodatkowo wino to polecane jest w profilaktyce antynowotworowej.

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Dereń jadalny - doskonały na nalewki i konfitury.

 

Dojrzewające owoce derenia.

 

  Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również kisić, marynować i przyrządzać jak oliwki-smakuje wybornie. Do chwili obecnej można czasami w starych zapuszczonych parkach natknąć się na tą wyjątkową roślinę a co najważniejsze ciągle owocującą. Egzemplarze te są niezwykle cenne i stanowią bazę wartościowego materiału rozmnożeniowego. Wymagania Najlepiej czuje się na stanowiskach w pełnym słońcu, w półcieniu trochę słabiej owocuje. Bardzo dobrze rośnie na glebach średniej jakości z dużą zawartością wapnia, nie lubi gleb zbyt podmokłych i zimnych. Dereń jest całkowicie odporny na najcięższe mrozy i długotrwałe susze. Nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, jest wyjątkowo odporny na choroby. W celu lepszego wzrostu i zwiększenia plonowania można go zasilać przerobionym obornikiem lub kompostem. W plonowanie wchodzi w 3-4 roku życia i owocuje co roku z tą samą intensywnością. Rośnie w formie niewysokiego drzewka lub krzewu do 5 metrów wysokości. Średni plon z jednej sztuki to 20-80 kg owoców, rekordowe plonowanie to nawet 150 kg owoców. Są roślinami niezwykle długowiecznymi, mogą rosnąć i owocować nawet przez 150 lat ! Bardzo dobrze znoszą cięcie i nadają się do zakładania jadalnych żywopłotów, ale uwaga nie należy ich ciąć zima i wiosną gdyż gałązki przycięte bardzo płaczą sokiem. Najlepiej to robić jesienią po zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę i leczą przeziębienia. Surowcem zielarskim są młode liście i kwiaty, leczą biegunki i dolegliwości żołądkowe. Dereń jadalny jest ozdobą ogrodu z początkiem jesieni kiedy zaczynają dojrzewać duże, lśniące owoce koloru krwisto czerwonego, wtedy też zaczynają się ciekawie przebarwiać liście . Kwitnie bardzo wcześnie zaraz po leszczynie na przełomie lutego i marca. Drewno ma bardzo cenne, wyjątkowo twarde i wytrzymałe jako jedno z niewielu tonie po wrzuceniu do wody, co świadczy o jego wyjątkowej gęstości. W aptekach, sklepach a także na Allegro znajdziecie państwo mnóstwo wyciągów, preparatów i roślin z tamtego regionu świata, które mają ponoć zbawienne skutki w leczeniu wszelkich dolegliwości. Zapominamy natomiast o naszym rodzimym o wiele cenniejszym bogactwie. Ten zapomniany potencjał naszej rodzimej przyrody tak chętnie i często wykorzystywany przez naszych przodków czeka na powtórne odkrycie. Odkryj  więc jego uzdrowicielską moc !

 

Owoce derenia jadalnego w moim ogrodzie.

 

  

   Pozdrawiam !

 

 

niedziela, 22 sierpnia 2021

Nalewka z aronii na miodzie.

 

Owoce aronii są bardzo zdrowe.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców aronii
250 ml spirytusu 96 %
250 ml wody
5 - 6 łyżek miodu ( np. wielokwiatowego )

Sposób wykonania :

 Aronię przebierz, opłucz w zimnej wodzie, osusz, wsyp do foliowego woreczka lub plastikowego pojemnika, włóż do zamrażarki na 2 dni ( 48 godzin ). Dzięki temu aronia będzie mniej cierpka i smaczniejsza. Następnie wsyp zamrożone owoce ( nie rozmrażaj ich ) do garnka, wlej trochę wody ( 125 ml ). Garnek postaw na ogniu, zagotuj i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, tak, aby tylko woda lekko "mrugała". Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, odstaw pod przykryciem do wystygnięcia, w tym czasie aronia puści więcej soku. Gdy temperatura soku spadnie do około 35 - 40 C, dodaj miód, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Całkiem wystudzone owoce zalej spirytusem wymieszanym z 125 ml wody, wymieszaj. Całość wlej do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodniejsze miejsce. Następnie przecedź przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z owoców. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na minimum miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. 

 Nalewka ta jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Nalewka ma miodowo lekko cierpkawy smak, o wspaniałym głębokim kolorze ciemnej purpury. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  Życzę zdrowia !

 

  

sobota, 21 sierpnia 2021

Zdrowotna nalewka z owoców czarnego bzu ( doskonała na przeziębienie ).

 

Owoce bzu czarnego.

 

  

Składniki :
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 l spirytusu 95 %
25 dkg cukru
1/2 l wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :
 Owoce przebierz usuń zanieczyszczenia, jeśli znajdziesz zielone owoce wyrzuć je, umyj dokładnie, osącz z nadmiaru wody, wrzuć do czystego słoja. Owoce zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw ciemne ale ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. pamiętaj, aby co klika dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przygotuj syrop z wody i cukru. Wodę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny, wystudź. Zimny syrop wlej do słoja z nalewką ,  słój ponownie szczelnie zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw na 4-5 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

   Stosowanie naleweczki :
 1 łyżka stołowa nalewki 2 razy dziennie między posiłkami.


    Właściwości zdrowotne :
 Nalewka z czarnego bzu pomocna jest w leczeniu przeziębień, ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo oraz wykrztuśnie. Czarny bez pomaga także pozbyć się z naszego organizmu toksyn.


 Czarny bez to jedna z pierwszych roślin docenionych przez człowieka. Już ojciec medycyny Hipokrates wywarem z jego korzeni leczył obrzęki, a sok polecał jako środek moczopędny. W czasach średniowiecznych czarny bez był uważany za drzewo święte, później zapomniany, teraz ponownie odzyskuje należyte mu miejsce. Warto sięgać po czarny bez ma wiele cennych właściwości.

 Rada : Pamiętaj, zbieraj tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, zielone zawierają trujące substancje !

 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                              
     Życzę zdrowia !