Likier z kwiatów lipy ma ładny zapach i dobry smak. Pomoże nam zimą w walce z przeziębieniami i grypą. Warto go mieć w swojej spiżarni.
Składniki :
2 pełne szklanki świeżych kwiatów lipy
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru
Sposób wykonania :
Kwiaty
lipy wrzuć do czystego, dużego słoja. Zalej 500 ml spirytusu i 250 ml
przegotowanej, wystudzonej wody, lekko zamieszaj. Słój zamknij i odstaw w
ciemne i ciepłe miejsce na 1 tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem. Po
tym czasie zagotuj resztę wody ( 750 ml ) z cukrem. Z syropu zbierz
szumowiny, wystudź go. Do wystudzonego syropu wlej pozostałą część
spirytusu ( 500 ml ), wymieszaj. Nalew lipowy ze słoja przefiltruj (np.
przez gazę ) i połącz z syropem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia
likieru. Butelki odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Po tym
czasie jest gotowy do picia.
Zastosowanie :
Picie
tego lipowego likieru jest wskazane przy grypie, przeziębieniach,
zapaleniu gardła i oskrzeli, a także w zaburzeniach trawiennych.
Życzę zdrowia !