środa, 26 października 2022

Tarninówka z przyprawami i miodem.

 

Owoce tarniny.

 

  Tarninówka im dłużej poleży tym jej smaki się zmieniają , oczywiście tylko na lepsze. Nalewka może stać nawet kilka lat, ważne, aby leżakowała w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka ta jest ceniona nie tylko za wspaniałe walory smakowo zapachowe, ale także za prozdrowotne właściwości. Jest naturalnym remedium na przeziębienia w czasie jesienno - zimowym, oraz środkiem profilaktycznym i rozgrzewającym. 


Składniki :

2 szklanki dojrzałych owoców tarniny
4 - 6 łyżek miodu (najlepiej spadziowego)
kilka suszonych owoców jałowca
2 - 3 goździki
5 - 7 ziaren palonej kawy
2 - 3 nasiona kardamonu
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 l alkoholu 40 - 70 % 

Sposób wykonania :

 Owoce tarniny myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, wsypujemy do czystego ( około 2 l ) słoja. Owoce zalewamy alkoholem o mocy 40-70 %, w zależności jak mocną chcemy uzyskać nalewkę . Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Następnie do słoja dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy ( goździki, kardamon, owoce jałowca, a także kawę ). Pomarańcza myjemy, sparzamy wrzątkiem i cieniutko obieramy ze skórki, skórkę kroimy na mniejsze kawałki, odmierzamy, wrzucamy do słoja. Dodajemy miód 4 - 6 łyżek w zależności jak słodką chcemy uzyskać nalewkę . Słój ponownie zamykamy, wstrząsamy i odstawiamy jak poprzednio na kolejne 4 - 6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gęste sitko lub gazę złożoną we czworo. Otrzymany płyn wlewamy do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstawiamy na miesiąc lub dwa w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Następnie zlewamy ostrożnie nalewkę znad osadu i rozlewamy ją do butelek. Butelki szczelnie korkujemy i naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 5 - 6 miesięcy.

 Rada : Owoce tarniny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić je w zamrażarce przez 48 godzin. W ten sposób pozbędziemy się ich cierpkości. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

 

 Życzę dużo zdrowia !

 

 

niedziela, 23 października 2022

Nalewka głogowa z miodem cytryną i przyprawami.

 

Owoce głogu.

 

 Nalewka ta ma nie tylko dobry smak i aromat, ale przede wszystkim jak to nalewki z owoców głogu dobra jest na problemy z sercem, wzmacnia odporność, a także ma zdolności usuwające z naszego organizmu wolne rodniki. 

 

Składniki :

1 kg owoców głogu
30 dkg miodu ( np. gryczanego )
1 cytryna
5 - 6 goździków
kora cynamonu ( około 5 cm )
2 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Owoce głogu przebieramy, płuczemy, osuszamy, wsypujemy do dużego czystego słoja. Dodajemy goździki, korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki, płynny miód. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy cieniutko ze skórki . Skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do słoja. Z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy przez gęste sitko, wlewamy do słoja. Na końcu wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem, wstrząsamy nim, aby składniki się nieco zmieszały. Słój odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu z owoców. Nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie korkujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

 

 Życzę dużo zdrowia !

 

    

piątek, 21 października 2022

Nalewka z owoców głogu, dzikiej róży i aronii.


Nalewka jest smaczna i bardzo zdrowa.
 


 

  Nalewka ta jest smaczna i bardzo zdrowa ! Ma ona wiele zdrowotnych właściwości, szczególnie polecam ją osobą mającym problemy z sercem i osłabieniem organizmu. W celach profilaktycznych wystarczy jeden kieliszek trunku dziennie. 

 

Składniki :

80 dkg owoców głogu
40 dkg owoców dzikiej róży
1 - 2 garści owoców aronii ( opcjonalnie )
4 - 6 łyżek miodu ( najlepiej gryczanego )
2 l czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania : 

 Owoce głogu, dzikiej róży i aronii przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą , wrzuć do dużego czystego słoja. Dodaj miód, całość zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, a następnie odstaw na miesiąc w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. 

 Rada : Nalewkę możesz przygotować bez owoców aronii, ale warto je dodać. Ja znalazłem jeszcze trochę owoców aronii na moim krzaku, więc dodałem. 

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

 

 Życzę dużo zdrowia !

 

 

środa, 19 października 2022

Nalewka pigwowa ( luksusowa ).

 

Dojrzałe owoce pigwy.

 

   Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Nalewka z pigwy ma piękny aromat i ciekawy smak. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm.

 

Składniki : 
1 kg owoców pigwy
30 dkg brązowego cukru
1 l czystej wódki 40 %
1/2 l wody
3 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ( około 4 cm )
2 laski wanilii
3 kwiaty gałki muszkatołowej ( osnówki )
szczypta szafranu

Sposób wykonania :
 Pigwę opłucz, osusz, pokrój na plastry lub dość cienkie ćwiartki. Pokrojoną pigwę wsyp no rondla ( w którym nie przypalają się potrawy ), dodaj cukier i całość smaż na ogniu przez około 5 minut, cały czas lekko mieszając. Następnie wlej wodę , dodaj wszystkie przyprawy ( oprócz wanilii ), wymieszaj. Gotuj przez 20 minut, co pewien czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 6 godzin ( najlepiej na całą noc ). Następnie przecedź przez gęste sitko, wymieszaj z wódką. Przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, do każdej butelki włóż laskę wanilii ( lub połowę laski ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza.

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 



   Na zdrowie !



poniedziałek, 17 października 2022

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny.

 

Owoce jarzębiny.

 

   Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają też przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Nalewkę z owoców jarzębiny pijemy 1 - 2 razy dziennie po 15 ml nalewki. Nalewka ta ma działanie poprawiające trawienie, działa ściągająco, odtruwająco, wzmacniająco, przeciwzapalnie, ma także działanie żółciopędne, moczopędne oraz działa przeciwmiażdżycowo. Polecana jest w zaburzeniach trawienia, nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, a nawet w schorzeniach wątroby, nerek i miażdżycy.Można ją także stosować w niedoborach witaminowych oraz jako środek wzmacniający pracę serca. Na przetwory np. nalewki, zbieramy tylko owoce z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, ładnie wybarwione. Nie spożywamy surowych owoców, ponieważ surowe owoce zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę i wymioty. Kwas ten ulega całkowitemu rozkładowi ( zamienia się w kwas sorbowy, który nie jest już szkodliwy ) podczas suszenia, mrożenia, a także, nie zawierają tego kwasu już bardzo dojrzałe owoce.

 

Składniki :
30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny
10 rodzynek
3-4 suszone daktyle
100 ml spirytusu 96 %
100 ml brandy
0,8 l czystej wódki 40 %
3 łyżki cukru

Sposób wykonania :
 Jarzębinę opłucz, osusz, włóż na noc do zamrażalnika. Następnie zaparz ją wrzątkiem, osusz. Usuń szypułki, wsyp do czystego słoja, dodaj daktyle, rodzynki, cukier, spirytus oraz połowę wódki. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol do drugiego słoja ( słój zamknij ), owoce zalej resztą wódki, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Przecedź owoce przez gazę lub filtr, połącz ze zlanym wcześniej alkoholem i brandy, wymieszaj. Całość wlej do słoja, zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek, rozlej do czystych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

       Zastosowanie :
 Nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Pomaga także ona w walce z miażdżycą i nadciśnieniem.
Pijemy ją 1-2 razy dziennie mały kieliszek nalewki lub wymieszać 2-3 łyżki nalewki w szklance letniej wody.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                 

  Na zdrowie !