środa, 20 stycznia 2021

Nalewka orzechówka ( wytrawna ).


Nalewka orzechówka ma bardzo ciemny kolor.

 
Składniki :
20 szt. zielonych niedojrzałych orzechów włoskich
250 ml ( 1 szklanka ) spirytusu 95 %
250 ml ( 1 szklanka ) czystej wódki 40 %
1/2 szklanki wody najlepiej źródlanej 

Sposób wykonania :
 Orzechy na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam itp. Orzechy dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości około 3 - 4 mm razem z łupiną , wrzuć do czystego słoja. Wlej do słoja alkohol (wódkę i spirytus), słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo, odczekaj chwilę , aż okapią resztki płynu z orzechów. Do trunku wlej wodę , wymieszaj dokładnie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Podobno nalewka najlepsze lecznicze właściwości osiąga dopiero po 9 miesiącach, a nawet po roku.

   Właściwości i stosowanie orzechówki :
 Nalewkę orzechówkę stosujemy podczas problemów żołądkowo - jelitowych ( poprawia trawienie ), pijąc 1 kieliszek trunku. Nalewka jest gorzka, dlatego możemy  popić wodą lub wymieszać z niewielką ilością wody i wtedy dopiero wypić. Nalewka orzechówka ma działanie bakteriobójcze, między innymi niszczy paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki oraz inne oporne szczepy bakterii.  Jest także doskonała w walce z grzybami, pasożytami i drożdżami w naszym organizmie. Trzeba tylko zasięgnąć informacji jak ją stosować, aby była skuteczna.

      Rady :
  Zielone orzechy włoskie zbiera się w końcu czerwca lub na początku lipca. Orzechy powinny być prawie tak duże, jak dojrzałe, ale jeszcze zupełnie zielone i miękkie. Po przekrojeniu powinien wylewać się z nich sok.  Zbierając orzechy, a szczególnie przygotowując nalewkę , należy mieć na dłoniach gumowe rękawiczki, ponieważ orzechy zawierają sok, który farbuje dłonie na długo. Trudno go później zmyć, więc nie można zapomnieć o rękawiczkach. 


Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 

Orzechy zbieramy pod koniec czerwca.

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 17 stycznia 2021

Nalewka z owoców i liści aronii z cytryną.

 

Na nalewkę najlepsze są owoce dobrze dojrzałe, już lekko pomarszczone.
 

 

Składniki : 

5 szklanek owoców aronii
około 25 sztuk zdrowych liści aronii
2 - 3 szklanki cukru
0,5 l spirytusu 95 %
1 l czystej wódki 40 %
2 średnie cytryny
1 i 1/2 l wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :

 Aronię umyj, osusz, odszypułkuj, przebierz, wsyp do garnka, lekko pognieć tłuczkiem. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, cieniutko obierz ze skórki (bez białej błonki). Liście aronii umyj, wrzuć do owoców, dodaj także skórkę z cytryny, wymieszaj. Zlej wodą , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę , od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na dobę pod przykryciem. Następnego dnia przecedź wywar przez gęste sitko, dokładnie wyciskając resztki soku z owoców. Otrzymany sok podgrzej lekko, dodaj cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Do wystudzonego soku dodaj świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn, wlej alkohol, wymieszaj. Trunek przefiltruj przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj, na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Owoce aronii zawierają bardzo dużo związków przeciwutleniających, które między innymi pomagają zapobiegać wielu chorobom np. nowotworom oraz hamują skutecznie procesy starzenia. Dlatego aronia nazywana jest owocem młodości.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

Dojrzewające owoce aronii.

 
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 14 stycznia 2021

Nalewka dereniówka ( łagodna ).

 

Nalewka dereniówka to królowa nalewek.
 

  

 W zeszłym roku zrobiłem nalewkę z owoców derenia według tego przepisu.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców derenia
1 l czystej wódki 40 %
2 szklanki miodu lub 1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
garść owoców aronii ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru )

Sposób wykonania :

 Owoce derenia opłucz, osusz, każdy owoc po nakłuwaj kilka razy szpilką lub ponacinaj nożykiem. Owoce wrzuć do dużego słoja. Jeśli dodajesz aronię , umyj ją , rozgnieć lekko tłuczkiem, wrzuć do słoja z owocami derenia. Owoce zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, w ten sposób więcej cennych składników wydobędzie się z owoców. Po miesiącu zlej płyn z owoców, owoce wysyp na gęste sitko, odczekaj chwilkę , niech od kapią resztki płynu. Miód ( lub cukier ) rozpuść w ciepłej, ale nie gorącej przegotowanej wodzie. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, ale im dłużej poleży, tym będzie lepsza. W czasie leżakowania trunek dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku. Z czasem niestety nalewka może nieco stracić koloru. 

 Nalewka dereniówka ma ładny czerwony kolor, zwłaszcza gdy dodamy trochę aronii, w smaku jest lekko kwaskowata, nie jest zbyt mocna, dlatego z powodzeniem nadaje się dla Pań. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 
 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 10 stycznia 2021

Nalewka Jeżynówka z rumem ( słodka ).

 

Nalewka z jeżyn ma bardzo ładny aromat.
 


Składniki : 

4 szklanki dojrzałych jeżyn ( najlepiej leśnych )
2 szklanki cukru
1 szklanka rumu
1 szklanka czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :

 Jeżyny przebierz, opłucz pod bieżącą zimną wodą na cedzaku lub sitku, osusz. Wsyp do czystego dużego słoja, zasyp cukrem. Wstrząśnij słojem, aby owoce obtoczyły się w cukrze. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką , zwiąż sznurkiem lub gumką , aby do środka nie dostały się muszki i odstaw na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Owoce nie wyrzucaj, możesz je wykorzystać do deserów lub zjeść. Do soku wlej wódkę oraz rum, wymieszaj. Nalew wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na 2 tygodnie tym razem w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

 Nalewka jeżynowa jest bardzo zdrowym trunkiem. Jest bardziej wartościowa niż sok z jeżyn, bo nie jest poddawana działaniu wysokich temperatur. Dlatego zachowuje wszystkie cenne witaminy i minerały.

 Nalewka jeżynówka ma cudowny aromat, doskonały smak, ciemnofioletowy kolor. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając, delektując się jej aromatem i smakiem.

 Rady :  Najlepsze na nalewkę będą jeżyny leśne lub ogrodowe, ale odmiany z kolcami, mają one ładniejszy aromat i lepszy smak. Do nalewki możemy użyć mniej cukru. Zamiast rumu możemy dodać araku.

Owoce jeżyny są bogate w witaminy C. A, E, K oraz z grupy B. Zawierają także pierwiastki mineralne między innymi takie jak : magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód, potas. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Nalewka ta jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Nalewka z jeżyn wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a także witaminy C (surowe owoce w 100 g zawierają 21 mg tej cennej witaminy), która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 
PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

Jeżyny najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień.

  


      Życzę zdrowia !

 

 

środa, 6 stycznia 2021

Nalewka Bożonarodzeniowa.

 

 

 

Składniki :

20 dkg suszonej żurawiny

10 dkg suszonych moreli
10 dkg suszonych daktyli       

10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych fig              

10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich      

15 dkg migdałów
2 pomarańcze                          

1 cytryna
4 - 5 plasterków świeżego korzenia imbiru
laska cynamonu ( około 5 - 7 cm )
1/2 laski wanilii                      

3 - 4 goździki
2 ziarna kardamonu
2 gwiazdki anyżu
1/2 szklanki suszonych jabłek ze skórką  
2 - 3 łyżki miodu ( opcjonalnie )
1 i 1/2 l czystej wódki 40 %   

Sposób wykonania :

 Cytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , wrzuć do dużego słoja. Cynamon i wanilię podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Dodaj pozostałe składniki, zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 4 - 6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki płynu z owoców, np. ugniatając je drewnianą pałką lub tłuczkiem. Otrzymany płyn przefiltruj przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na miesiąc.

          Rady :
 Nalewka im dłużej będzie leżakować, tym więcej nabierze wyrazistego smaku i aromatu.
Do nalewki można dodać więcej alkoholu np. 2 l, wtedy trunek będzie co prawda mniej gęsty i słodki, lecz równie smaczny.
Można też użyć mocniejszego alkoholu np. 50 lub 60 %, wtedy nalewka będzie mocniejsza.
 Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej klarowna, to po przefiltrowaniu wlewamy ją do słoja z kranikiem i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie osad opadnie na dno. Następnie zlewamy ostrożnie płyn, aby nie zmącić osadu przez kranik  i rozlewamy do butelek.
 Jeśli ktoś nie ma miodu lub nie lubi, to nalewkę może dosłodzić cukrem, najlepiej trzcinowym, trzeba jednak pamiętać, że nalewka jest już i tak słodka dzięki suszonym owocom.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.

Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 3 stycznia 2021

Aromatyczna nalewka z gruszek.

 

Gruszki na nalewkę powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe.

 

 

Składniki :

8 dużych dojrzałych gruszek ( np. konferencja )
1 szklanka cukru
1 l czystej wódki 40 %
200 ml wody najlepiej źródlanej
5 cm kory cynamonu
2 - 3 goździki
 

Sposób wykonania :

 Gruszki umyj, obierz ze skórki ( jeśli masz gruszki z uprawy ekologicznej nie musisz obierać ), pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki wsyp do czystego słoja, wsyp cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier oblepił kawałki gruszek. Słój przykryj gazą lub lnianym płótnem odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby gruszki puściły sok. Następnie wrzuć do słoja goździki, połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, wlej wodę i alkohol. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Rób to ostrożnie, aby kawałki gruszek się nie rozpadły. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę lub lniane płótno. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Jeśli chcesz, aby nalewka była bardziej klarowna po przefiltrowaniu, wlej ją do słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj, nalewkę rozlej do butelek. Nalewkę gruszkową odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc.
 Nalewka jest aromatyczna, ma delikatny smak lekko podkreślony korzennymi przyprawami, ma jasny kolor, jest łagodna w smaku.

 

         Rady :
 Gruszki na nalewkę muszą być dojrzałe ( lecz nie przejrzałe ! ), soczyste. Najlepsze będą z własnego ogrodu lub z uprawy ekologicznej. Do nalewki możemy dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Możemy także pominąć wodę , wtedy nalewka będzie mocniejsza. Nie polecam dodawać do nalewki więcej niż około 5 centymetrowy kawałek cynamonu oraz więcej goździków, zarówno cynamon jak i goździki mają dość intensywny aromat. Cynamon i goździki mają tylko lekko zaznaczyć swój udział w trunku, a nie zdominować smak i aromat nalewki.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !