sobota, 7 sierpnia 2021

Nalewka z mirabelek ( na miodzie, winie śliwkowym i brandy ).

 

Drzewa z dojrzewającymi mirabelkami.

 

  

Składniki :
10-12 szt dorodnych dojrzałych mirabelek
1 szklanka miodu
1 szklanka wody
1 szklanka czystej wódki 40 %
1 szklanka brandy
2 szklanki wina śliwkowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 

Sposób wykonania :
 Wodę z miodem zagotuj, gotuj na małym ogniu 2 minuty, zbierz tworzącą się pianę. Zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Mirabelki opłucz, osusz, przetnij na połówki, wyjmij pestki. Owoce rozgnieć trochę w misce drewnianą pałką , wrzuć do czystego słoja. Do słoja wrzuć także pestki ze śliwek, zalej syropem z wody i miodu. Wlej do słoja wino, wódkę , brandy, sok z cytryny i otartą skórkę ( cytrynę przed otarciem skórki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem ). Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w chłodne ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie trunek przecedź przez sitko z małymi otworami, wyciśnij resztki soku z owoców, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, zamknij go szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na tydzień lub dwa. Następnie przefiltruj nalewkę przez bibułę lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw jeszcze na przynajmniej miesiąc lub dwa, aby nalewka dojrzała, nabrała odpowiedniego aromatu i smaku.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                                 
  Na zdrowie !




piątek, 6 sierpnia 2021

Wino z wiśni.

 

Na wino najlepsze będą dojrzałe, ciemnoczerwone wiśnie.

  

Składniki :

10 kg dojrzałych wiśni
3 kg cukru
3 l wody
drożdże winiarskie
pożywka winiarska
klarowin

Sposób wykonania :

 Wiśnie na wino powinny być dorodne, zdrowe, najlepiej odmian o ciemnoczerwonej barwie. Owoce przebież, opłucz w zimnej wodzie, pozostaw około 20 % owoców z pestkami resztę wydryluj. Pestki nadadzą winu lekko gorzkawy aromat, a także nieco tłumią posmak drożdży oraz konserwują wino, dlatego warto zostawić nieco owoców z pestkami. Przełóż owoce do dużej miski lub garnka ( najlepiej emaliowanego ), wsyp 1/3 cukru ( 1 kg ), wymieszaj. Naczynie przykryj ścierką , aby nie dostały się muszki, odstaw na dobę , by owoce puściły sok. Wodę zagotuj z pozostałą ilością cukru ( 2 kg ), wystudź. Do czystej butli ( gąsiorka ) wsyp owoce razem z sokiem ( trochę soku odlej, przyda się do drożdży ) i zalej je wystudzonym syropem. Przygotuj drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu, wymieszaj z wcześniej odlanym sokiem. Całość wlej do butli, wymieszaj dokładnie. Butlę zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na około 10 dni. Po tym czasie, gdy ustanie już burzliwa fermentacja, zlej wino, usuń owoce. Przelej ponownie wino do czystej butli, dodaj klarowin, wymieszaj. Ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na kilka miesięcy. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie wino znad osadu

( najlepiej przy pomocy wężyka ), rozlej do butelek, szczelni zakorkuj. Butelki z winem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu ( najlepiej na leżąco ). Po następnych kilku miesiącach wino jest gotowe do picia. Wino ma głęboki bordowy kolor i dość intensywny aromat. 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !

 

 

czwartek, 5 sierpnia 2021

Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ).

 

Moja naleweczka.


 Składniki :
1 kg dojrzałych gruszek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
1 niepełna szklanka wody
600 ml czystej wódki 40 %
2-3 goździki ( opcjonalnie )
 

Sposób wykonania :
 Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ), pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę i pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2-3 tygodnie w ciemne, ale ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. W pierwszych dniach wstrząsaj słojem nawet 2-3 razy dziennie, aby owoce te, które są na samej górze, nie czerniały, po kilku dniach nie będzie już tego problemu, owoce opadną na dno. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek ze starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem.

 

Tak nalewka wygląda po 3 tygodniach.

 

   Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




      Na zdrowie !

 


środa, 4 sierpnia 2021

Nalewka malinowa ( wytrawna )

 

Na nalewkę wybierajmy dojrzałe i zdrowe owoce.

 

 

Składniki :

3 szklanki dojrzałych malin
2 szklanki ( 0,5 l ) spirytusu 95 %
3 szklanki ( 0,75 l ) wody
3 - 4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania :

 Maliny przebierz, wsyp do czystego słoja, możesz je lekko rozgnieść ( ''podzióbać'' drewnianą łyżką ). Spirytus wymieszaj z 1 szklanką wody, wlej do słoja z malinami. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej płyn do drugiego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, wystudź. Letnim syropem zalej maliny, wymieszaj lekko. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. W ten sposób wydobędziemy z owoców resztki cennych składników. Następnie przecedź maliny przez gęste sitko lub gazę , wyciśnij resztki płynu z owoców. Połącz oba płyny ze sobą , dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Trunek przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem, odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku.

 Rada : Do nalewki użyj tylko zdrowych owoców, bez oznak chorób np. pleśni. Pamiętaj, nawet kilka zepsutych owoców zepsuje smak i aromat nalewki ! 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




   Na zdrowie !

 

wtorek, 3 sierpnia 2021

Nalewka z owoców aronii ( naturalny eliksir zdrowia ).

 

Dojrzałe owoce aronii.

 

 Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych owoców  aronii
2 l wody ( najlepiej źródlanej )
sok z 2 cytryn
50 dkg cukru
0,5 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Owoce aronii przebierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody, wsyp do woreczka foliowego, włóż do zamrażalnika na dobę lub dwie. Następnie wyjmij owoce z zamrażalnika, przelej na sicie lub cedzaku gorącą wodą , wsyp do czystego dużego garnka. Owoce aronii możesz lekko potłuc drewnianym tłuczkiem, wtedy puszczą więcej soku. Do garnka z owocami wsyp cukier, wlej wodę , wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok nie może się zagotować ! ! Od czasu do czasu wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia najlepiej pod przykryciem. Do wystudzonego soku dodaj wyciśnięty sok z cytryn, wymieszaj. Całość przelej do dużego słoja i zalej spirytusem, wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę złożoną w 4 warstwy. Nalewkę rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 - 4 miesiące. Po tym czasie naleweczka jest gotowa do picia.

 Nalewka ta ma ciemno bordowy kolor, jej smak jest lekko cierpkawy.
 Rada : Zamiast cukru białego możemy użyć cukier trzcinowy lub miód, wtedy nalewka będzie zdrowsza.


     Właściwości naleweczki :
 Owoce aronii zawierają mnóstwo antocyjanów - substancji barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają one naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu i niedokwaśności żołądka. Ponadto oczyszczają one organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Picie soku lub nalewki z aronii łagodzi także skutki chemioterapii oraz szkodliwego działania komputera. Mają wiele innych cennych właściwości, warto więc pić sok lub nalewkę z tych owoców.

                                         

       Stosowanie nalewki :
 1 kieliszek naleweczki dziennie.




 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

  N
alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                                 
  Na zdrowie !

 

niedziela, 1 sierpnia 2021

Likier wiśniowy naszych dziadków.

 

Na likier najlepsze będą wiśnie o ciemnoczerwonym kolorze.

 

Składniki :

5 kg dobrze dojrzałych wiśni
3 - 4 kg cukru
2 l wody
1 l spirytusu 96 %
        

Sposób wykonania :

 Wiśnie na likier muszą być zdrowe, dobrze dojrzałe, najlepiej odmian ciemnoczerwonych. Najlepsze będą te z naszego ogrodu, zerwane z drzew starych odmian. Wiśnie przebież, opłucz zimną wodą , odczekaj, aby ociekły z nadmiaru wody, wsyp do dużego słoja. Owoce zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby  obtoczyły się wszystkie cukrem. Słój przykryj wieczkiem lub lnianym płótnem, odstaw w ciepłe miejsce na 8 - 10 dni. W tym czasie cukier powinien całkiem się rozpuścić. Następnie zlej syrop z owoców do drugiego słoja, zamknij wieczkiem, wstaw do lodówki. Spirytus wymieszaj z wodą i zalej nim owoce. Słój szczelnie zamknij  i odstaw w chłodne miejsce na kolejne 8 - 10  dni. Gdy owoce wypłyną do góry, przecedź zawartość słoja przez gęste sitko. Owoce możesz wykorzystać do deserów lub wyrzucić. Otrzymany płyn wymieszaj z wcześniej zlanym syropem wiśniowym, wlej do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 - 8 tygodni. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę złożoną we czworo, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na parę tygodni, a najlepiej miesięcy. Po tym czasie możemy rozkoszować się wspaniałym likierem wiśniowym, o doskonałym smaku i aromacie. Przed podaniem na stół, warto przelać trunek z butelki do ozdobnej karafki, będzie cieszył gości swym pięknym kolorem. Po tym czasie możemy rozkoszować się wspaniałym likierem wiśniowym, o doskonałym smaku i aromacie. Przed podaniem na stół, warto przelać trunek z butelki do ozdobnej karafki, będzie cieszył gości swym pięknym kolorem. 

 
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




                                 
  Na zdrowie !