czwartek, 21 października 2021

Nalewka pigwowa ( z nutą cynamonu ).

 

Owoc pigwy.

 

 

 Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Naleweczka z pigwy działa jak balsam na żołądek i jelita w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw. Działa również oczyszczająco, ponieważ pomaga usuwać toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Nalewka z pigwy jest także nieoceniona w przypadku przeziębień.Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. Zawartość cynamonu jeszcze bardziej wzmacnia zdrowotne właściwości trunku. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 

 Składniki :
40 dkg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l czystej wódki 40 %
1/4 szklanki cukru
1-2 cm kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, nie obieraj ze skórki tylko usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do czystego słoja. Dodaj cukier, wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny, aby pigwa puściła sok. Następnie zalej owoce wódką, dodaj cynamon, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby co 2-3 dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po 2 tygodniach przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj szczelnie. Odstaw jeszcze na co najmniej dwa tygodnie, aby naleweczka dojrzała i nabrała aromatu. Jeśli dłużej poleży lepsza będzie.

       Właściwości naleweczki :
 Nalewka pigwowa jest naturalnym lekiem wzmacniającym odporność naszego organizmu. Wspomoże leczenie przeziębienia i grypy. Wystarczy wypić 2 kieliszki dziennie, rano i wieczorem. Ponadto jest dobra na problemy żołądkowe.



 Rada : jeśli Twoje owoce pigwy nie są całkiem dojrzałe możesz je położyć w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka, kilkanaście dni, aby lepiej dojrzały.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



                             

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 19 października 2021

Aromatyczna nalewka z pigwy.

 

Dojrzałe owoce pigwy.

 

 Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Nalewka z pigwy ma piękny aromat i ciekawy smak. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

  

 Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwy
1 kg cukru
1 l czystej wódki 40 %
1 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania : 
 Dojrzałe, prawie przejrzałe owoce pigwy umyj, usuń nasiona, pokrój w plastry. Wrzuć do czystego słoja, zasyp cukrem, słój szczelnie zamknij i odstaw go na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej sok, połącz go ze spirytusem i wódką. Słój zamknij i odstaw go w ciepłe miejsce na minimum 3 miesiące. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 1 miesiąc.

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach pigwy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




                                 

  Na zdrowie !!

 

 

niedziela, 17 października 2021

Kiedy najlepiej zbierać owoce rokitnika na nalewki i inne przetwory.

 

 

 

   Owoce rokitnika zaczynają dojrzewać już od połowy sierpnia. Czas dojrzewania zależy od odmiany, regionu, w którym rośnie roślina, a także od warunków pogodowych w danym roku. Owoce rokitnika utrzymują się dość długo na krzewach, bo nawet do końca października, a czasami nawet do grudnia. Jednak nie czekajmy zbyt długo ze zbiorami, bo owoce mogą zjeść ptaki. Gdy lato jest ciepłe i słoneczne, zbiory zaczynamy pod koniec sierpnia. Natomiast gdy warunki pogodowe nie sprzyjają dojrzewaniu, lepiej zbiory zacząć we wrześniu. Dojrzałe owoce nabierają wyraźnego złoto-żółtego lub pomarańczowego odcienia. Jagody są gęsto ułożone na gałęziach, co utrudnia zrywanie. Im dłużej jagody wiszą na drzewach, tym bardziej miękkie stają się ich skórki, a zbiór całych owoców staje się bardziej problematyczny. Nie w pełni dojrzałe owoce są łatwiejsze do zerwania, jednak zawierają niewystarczającą ilość składników odżywczych. Niedojrzały rokitnik można jeść bez negatywnych konsekwencji, ale jego właściwości smakowe są mniej wyraźne. Zbiór owoców rokitnika jest dość problematyczny, bo owoce mocno trzymają się gałązek, a zbyt dojrzałe łatwo pękają . Do zbioru można użyć specjalistycznych narzędzi lub uciąć gałązki sekatorem, a następnie odcinać ogonki owców przy pomocy małych nożyczek np. do paznokci. Pamiętaj, owoce rokitnika zbieramy tylko z krzewów, które rosną z dala od zakładów przemysłowych, dróg, śmietników lub wysypisk śmieci ! Czasami krzewy rokitnika są sadzone przy śmietnikach, wysypiskach śmieci.

 

  Życzę udanych zbiorów !

 

 

piątek, 15 października 2021

Kiedy zbieramy jemiołę do celów leczniczych ( na nalewki, herbatki itp. ).

  

Drzewo porośnięte jemiołą .

 

Jemiołę zbieramy od początku października do połowy grudnia oraz w marcu i kwietniu. Jemioła zebrana w inne miesiące nie ma właściwości leczniczych. Zbiera się małe gałązki i liście, tnie się je na małe kawałki i suszy lub zalewa alkoholem. Jemioła, która rośnie na topolach i dębach, uchodzi za najsilniej działającą , ale ta, która rośnie na sosnach, jodłach lub drzewach owocowych też ma właściwości lecznicze. Na jemiole zbieranej na wiosnę ( marzec, kwiecień ) nie ma już białych owoców, które zostały zjedzone przez ptaki w zimie. Dlatego zbierając surowiec o tej porze mamy mniej pracy, nie musimy obrywać lepkich jagód, które są na krzakach od października do grudnia. Białe jagody z jemioły zawsze usuwamy, gdyż są one trujące. Łodygi i listki nie zawierają substancji toksycznych tylko lecznicze.

 

Białe owoce jemioły są trujące.

 

 

 Pozdrawiam serdecznie !

 

 

środa, 13 października 2021

Kiedy zbieramy owoce dzikiej róży ( na nalewki, soki ).

 

Owoce dzikiej róży mają dużo witaminy C.

 


 Owoce dzikiej róży na nalewki soki oraz do suszenia zbieramy, gdy są już całkiem dojrzałe. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnopomarańczowy, a nawet czerwony. Nie zbieramy owoców, które są żółte, takie owoce nie są jeszcze dojrzałe i nie zawierają one tyle cennych składników co dojrzałe owoce. Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu, a czasami nawet w październiku, gdy chcemy, aby były bardzo dojrzałe i przemrożone. Nie polecam zbyt długo czekać ze zbiorami, bo ktoś może nas uprzedzić i zebrać je przed nami. Owoce najlepiej jest zbierać w suchy słoneczny dzień. Zbieramy owoce z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Owoce muszą być zdrowe, nie mogą mieć oznak chorób. Owoce, które mają plamy , kropki lub inne przebarwienia nie nadają się na zbiór. Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać w grubym ubraniu z długimi rękawami. Ja zbieram w starej kurtce ze skóry, wtedy nie po kłujemy rąk kolcami krzewów. Kurtka skórzana jest dość gruba i kolce róży jej nie przebijają.

 

Krzew dzikiej róży.

 

 

Moje wino z owoców dzikiej róży rocznik 2021. 

  

Życzę udanych zbiorów !

 

 

poniedziałek, 11 października 2021

Kiedy najlepiej zbierać owoce jarzębiny na nalewkę.

 

Owoce jarzębiny.

 

  Pierwszą rzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczone na nalewkę możemy zbierać, gdy owoce mają ciemnopomarańczowy kolor, przechodzący nawet w czerwony. Zwykle jest to w miesiącu październiku. Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy owoce wcześniej to po umyciu i osuszeniu wsypujemy je do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni. Owoce jarzębiny wykorzystywane na przetwory w tym na nalewkę muszą być przemrożone lub z blanszowane ( włożone do wrzątku na krótki czas ). W ten sposób pozbędziemy się goryczki z owoców i szkodliwych związków, które mogą powodować wymioty.

 

 

 

  

  Pozdrawiam !

 

 

niedziela, 10 października 2021

Wino z owoców ciemnych winogron.

 


 

 

 Na wino najlepsze będą owoce winogrona z własnego ogrodu, takie, które dojrzewają w ogrzewających je promieniach słońca. Domowe wino z ciemnych winogron nie tylko doskonale smakuje, ale także posiada cenne właściwości zdrowotne. Ciemne winogrona zawierają dużo antyoksydantów, to właśnie te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takimi między innymi jak choroby serca czy nowotwory. Wino to przyniesie nam wiele zdrowotnych korzyści pod warunkiem, że będziemy je pić z umiarem, jedna lampka wina dziennie w zupełności nam wystarczy. Ja nastawiłem wino w balonie 25 l, bo bałem się, że w 20 l mi się nie zmieści, ale teraz myślę, że powinno się zmieścić.

 

Składniki :

10 kg moszczu z dojrzałych owoców ciemnego winogrona
5 l wody
3,5 kg cukru
drożdże do win czerwonych

Sposób wykonania :

 Winogrono przebierz (usuń owoce chore, robaczki, liście itp.), Opłucz pod bieżącą wodą , osusz z nadmiaru wody. Oderwij owoce z gałązek, odważ 10 kg, wrzuć do dużego garnka (np. emaliowanego). Owoce zmiażdż dokładnie w garnku, przykryj gazą , odstaw na 24 godziny. Zagotuj 4 l wody z 2 kg cukru. Wystudzony syrop wlej do moszczu, wymieszaj, całość wlej do balona ( ja użyłem balona 25 l ). Dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winiarskie, dokładnie wymieszaj. Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Po 3 dniach wlej do balonu wystudzony syrop z 1 l wody i 1,5 kg cukru, wymieszaj. Balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Po tygodniu nastaw odcedzamy, z owoców wyciskamy resztki płynu (najlepiej zrobić to przez gazę złożoną we dwoje lub sitko). Owoce wyrzucamy, płyn wlewamy ponownie do czystego balona i szczelnie zamykamy tak jak poprzednio. Po miesiącu zlewamy wino za pomocą wężyka do drugiego balonu lub innego czystego naczynia (drugie naczynie powinno stać niżej), uważając, żeby nie naruszyć osadu. Balon szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy wino przy pomocy wężyka, robimy to ostrożnie, aby nie zmącić osadu. Wino rozlewamy do butelek na wino, szczelnie zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Wino przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Do skosztowania nadaje się po następnych kilku miesiącach. 


Moje wino z ciemnych winogron rocznik 2021.


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/ 

  W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/                             

  

  Na zdrowie !

 

 

sobota, 9 października 2021

Kiedy zbieramy owoce pigwowca japońskiego.

 

Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego.

 

  Zbiór owoców  pigwowca japońskiego zaczynamy już pod koniec września, najlepszym terminem jest jednak październik, a czasem nawet początek listopada. Dojrzałość owoców zależy także od odmiany oraz pogody w danym roku. Dojrzałość owocu poznajemy po jego kolorze, gdy owoce przebarwią się z koloru zielonego na żółty ( czasami mają nawet nieduże czerwone kropeczki ), zaczynają intensywnie pachnąć, to znak, że owoce są już dojrzałe. Warto pamiętać, że najlepszy smak owoców pigwowca uzyskamy, zbierając je, tuż po pierwszym przymrozku. Lekko przemrożone mają wtedy łagodniejszy smak, tracą dużo cierpkości, goryczki. Jeśli zbierzemy owoce nie do końca dojrzałe możemy je wtedy przechować luźno rozłożone w chłodnym pomieszczeniu z dobrą wentylacją , wtedy nam dojrzeją . W tych warunkach owoce pigwowca możemy przechowywać dość długo, nawet do grudnia. Zbiór owoców pigwowca najlepiej wykonać w następujący sposób : Jedną ręką trzymamy gałązkę blisko owocu, a drugą ręką okręcamy owoc wokół własnej osi, W ten sposób nie połamiemy gałązek naszych krzewów i na drugi rok dadzą nam znów dużo cennych owoców.

 

   

 

  Pozdrawiam !

 

 

piątek, 8 października 2021

Nalewka na soku z pigwy ( łatwa ).

 

Dojrzały owoc pigwy.

 

  Naleweczka z pigwy działa jak balsam na żołądek i jelita w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw. Działa również oczyszczająco, ponieważ pomaga usuwać toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Nalewka z pigwy jest także nieoceniona w przypadku przeziębień. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. 

Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną nalewkę na soku z owoców pigwy. Jest ona łatwa w przygotowaniu i nie trzeba na nią długo czekać.



Składniki :
1 l świeżego soku z pigwy
1 l czystej wódki 50 %
10 dkg cukru
Sposób wykonania :
 Sok wlej do czystego słoja, wymieszaj z cukrem zalej wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka ta nie musi już leżakować, ale gdy trochę poleży będzie smaczniejsza. 

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   

  Życzę zdrowia !