czwartek, 18 listopada 2021

Ziołowa nalewka przeciwgrypowa.

 

Zioła mają wielką moc.

 

  Nalewka ta wzmacnia organizm przed zachorowaniem na grypę , katar, przeziębienie itp. Szczególnie polecana jest w okresie jesienno - zimowym.

 

Składniki :
(wszystkie zioła mają być suszone )
5 g liścia podbiału
5 g kwiatu bzu czarnego
5 g kwiatu lipy
5 g korzenia arcydzięgla
5 g korzenia lukrecji
5 g owocu maliny
5 g owocu róży
5 g owocu głogu
5 g kwiatu słonecznika
5 g korzenia lubczyku
5 g pędów sosny
10 g liści szałwii
1 l alkoholu 70 %
3/4 l wytrawnego czerwonego wina gronowego
100 g miodu ( najlepiej lipowego )  

Sposób wykonania :
 Wszystkie zioła wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Co dwa dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub gęste sitko. Do otrzymanego płynu dodaj miód, wymieszaj dokładnie, aby miód się rozpuścił. Nalewkę rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne miejsce na 10 dni.

      Stosowanie naleweczki :
 Nalewkę pij 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej wymieszanej w około 50 ml przegotowanej ciepłej wody. Nalewka ta wzmacnia organizm przed zachorowaniem na grypę , katar, przeziębienie itp. Szczególnie polecana jest w okresie jesienno - zimowym.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.



  Życzę zdrowia !

 

 

środa, 17 listopada 2021

Zdrowotna nalewka z kwiatów jeżówki purpurowej (wzmacnia odporność).

 

Kwiaty jeżówki purpurowej.
 

 Jeżówka purpurowa, czyli echinacea, to nie tylko wspaniała ozdoba naszych ogrodów, lecz także zioło stojące na straży naszej odporności oraz wspierające walkę z wirusami wywołującymi przeziębienia i grypy. Liczne badania naukowe potwierdzają jej niezwykłą skuteczność. W medycynie naturalnej jeżówka purpurowa jest uważana za jeden z najcenniejszych środków podnoszących naszą  odporność organizmu. Zalecana jest ona profilaktycznie osobom zdrowym, a także w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu, np. po kuracji antybiotycznej oraz w trakcie infekcji, by złagodzić jej przebieg. Liczne badania wykazały, że echinacea może zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji aż o ponad 50% ! Co ciekawe, ilość przeciwutleniaczy jest wyższa w ekstraktach z kwiatów i owoców niż w dolnych częściach tej rośliny, liściach i korzeniach.

 

Składniki :

200 g suszonych kwiatów jeżówki purpurowej (Echinacea)
500 ml alkoholu 40 %

Sposób wykonania : 

 Do czystego słoja o pojemności około 1 i 1/2 l wsyp ziele jeżówki. Zalej je alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Słój odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 3 tygodnie. Aby ograniczyć dostęp światła, możesz owinąć słój papierem lub płótnem. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z ziela. Rozlej do mniejszych buteleczek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do użycia. Nalewkę z jeżówki purpurowej przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu maksymalnie przez rok.

    Stosowanie naleweczki :
 Profilaktycznie pijemy 1/2 łyżeczki (do herbaty) nalewki 2 razy dziennie przez 10 dni. Następnie robimy przerwę na 7 dni. Kurację powtarzamy 3 razy. Dzieciom powyżej 7 roku życia podajemy połowę dawki. Nalewkę popijamy niewielką ilością wody.

    Właściwości naleweczki :
 Nalewka z jeżówki szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga skutecznie zwalczanie wirusów  przeziębienia, grypy itp. przyspiesza zdrowienie organizmu. 

   

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 16 listopada 2021

Aromatyczna nalewka na suszu z jabłek i gruszek.

 

Nalewka jest smaczna i aromatyczna.

 

  Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w sklepach i na bazarach możemy dostać suszone jabłka i gruszki. Z suszonych jabłek i gruszek możemy zrobić pyszny świąteczny kompot, ale możemy też wyczarować z nich aromatyczną naleweczkę. Dziś podam Wam na nią przepis, oto on :



Składniki :
suszone jabłka
suszone gruszki
czysta wódka 40 %

Sposób wykonania :
 Susz wymieszaj ze sobą w równych ilościach. Wsyp do czystego słoja do połowy jego objętości, zalej wódką do pełna. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę , wyciśnij resztki płynu z suszu. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na kilka miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 
 Nalewka ta ma piękny złoty kolor, jest bardzo aromatyczna. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś lubi nalewki słodsze, może ją dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki.

 Rada :  Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor, a nie brązowy, nie mogą być przypalone, bo trunek będzie niesmaczny i gorzkawy !

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
     Na zdrowie !

 

 

niedziela, 14 listopada 2021

Nalewka z owoców pigwy ( prosta ).

 

Nalewka ma ładny złoty kolor.

 

 Nalewka z pigwy jest aromatyczna, kwaskowata i ma jasno złoty kolor. Ja dodałem do nalewki 2 szklanki cukru, ale gdy będę robił na drugi rok dodam 1,5 szklanki, bo jak dla mnie jest trochę za słodka. Gdy robimy nalewkę z owoców pigwy, starajmy się, aby docierało do nastawu jak najmniej światła i tlenu, bo owoce na wierzchu szybko się utleniają, robią się ciemne. Pigwa jest bogata w witaminę C i ma jej więcej, niż cytrusy. Zawiera także żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor. Dzięki temu wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębień. Przetwory z owoców pigwy wspomagają trawienie i łagodzą niestrawności. Aby nalewka działała zdrowotnie wystarczy wypić mały kieliszek nalewki raz dziennie. Nalewkę z pigwy możemy też dodawać do herbaty.

 

Składniki :

około 1,20 kg dojrzałych owoców pigwy
1,5 - 2 szklanki cukru
kilka plasterków świeżego korzenia imbiru ( opcjonalnie )
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Owoce pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki, odważ 1 kg. Owoców nie obieraj ze skórki, dzięki niej nalewka będzie mieć ładniejszy kolor. Pokrojoną pigwę wsyp do dużego czystego słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Na wierzchu powinna być cienka warstwa cukru, aby pigwa nie ciemniała zbytnio. Słój przykryj wieczkiem lub gazą , odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ja przykrywam słój ręcznikiem lub kominem na szyje, aby ograniczyć dostęp światła. Po 24 godzinach pigwa puści dużo soku. Do słoja wrzuć obrany ze skórki i pokrojony na cienkie plasterki imbir. Całość zalej alkoholem, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. W tym czasie często wstrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił i aby pigwa nie ściemniała na wierzchu. Przekrojone owoce pigwy bardzo łatwo się utleniają w kontakcie z powietrzem i ciemnieją . Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn możesz jeszcze dodatkowo przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Ja dodałem do nalewki 2 szklanki cukru, ale jak dla mnie jest nieco za słodka, następnym razem dodam 1 i 1/2 szklanki.

 

Owoce pigwy kroimy na cienkie plasterki. 

 
Pigwa zasypana cukrem puści dużo soku.

 
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/



                              

   Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 12 listopada 2021

Nalewka czosnkowa na białym winie ( ma wiele cennych właściwości ).

 

Do nalewki wybierajmy czosnek o jak najostrzejszym smaku.

 

 

 Składniki :
20 dkg obranego z łupin i zmiażdżonego czosnku
10 dkg płynnego miodu ( najlepszy będzie gryczany )
1 l białego wytrawnego wina
50 ml alkoholu 70 %

Sposób wykonania :
 Czosnek wrzuć do czystego słoja, wlej wino, 50 ml alkoholu, dodaj miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w nasłonecznione, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub lnianą ściereczkę. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem.

      Właściwości naleweczki :
 Nalewka czosnkowa ma wiele właściwości,  oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, oczyszcza naczynia krwionośne, wypłukuje z naszego organizmu nierozpuszczony wapń, szybko poprawia przemianę materii, pomaga zapobiegać zawałom serca, paraliżowi, a także nowotworom, poprawia wzrok, likwiduje szum w głowie, odmładza organizm.


         Stosowanie nalewki :
 2 łyżki stołowe nalewki pijemy raz dziennie przed głównym posiłkiem.

 Pamiętaj : Do nalewki używamy tylko polski czosnek, nie chiński.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.



   Życzę zdrowia !

 

 

środa, 10 listopada 2021

Nalewka cytrynowo - imbirowa ( doskonale rozgrzewa ).

 

Imbir i cytryna to doskonałe połączenie.

   

 Ta naleweczka przyda się podczas zimowych wieczorów.

 

 Składniki :
0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn )
5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu )
0,5 l płynnego miodu wielokwiatowego
1 i 1/2 l alkoholu 70 %

Sposób wykonania :
 Imbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do czystego dużego słoja. Wlej sok z cytryn, miód oraz alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Często wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały ( co 3 - 4 dni ). Po tym czasie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj przez watę , połącz płyny. Płyn ponownie wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nie wstrząsaj już słojem. Po tym czasie ponownie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj. Płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Nalewka ta wytrąca dość dużo osadu, ale nie musi ona być idealnie klarowna. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia.
 Nalewka jest kwaskowata, kolor ma lekko żółty. Mocno rozgrzewa, dlatego jest doskonała na zimowe dni. Picie tej nalewki pomoże nam wzmocnić nasz organizm przed przeziębieniem.


          Rada 1 :
 Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

          Rada 2 : 
 Jeśli nie wiesz z jakiej uprawy pochodzą Twoje cytryny to w ten prosty sposób możesz usunąć z nich pestycydy : Wlej do garnka 1 l wody, dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda w której kąpaliśmy owoce może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu. Natomiast jeśli chcemy pozbyć się z owoców bakterii ( E. Coli, Salmonella i innych ) wykonujemy tę czynność : Do do garnka wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz cytryny tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.



  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/



                              

   Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 8 listopada 2021

Likier mleczno - cytrynowy.

 

 

   

 Dziś podam Wam przepis na likier mleczno - cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie.

 

Składniki :
6 cytryn ( najlepiej z uprawy ekologicznej )
0,5 l świeżego mleka ( najlepsze będzie od rolnika )
30 dkg cukru
0,5 l alkoholu 90 %
1 torebka cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią lub kawałek laski wanilii ) 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie wymyj szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, osusz. Obierz cienko ze skórki bez białego podskórnego miąższu, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do dużego czystego słoja. Do słoja wlej alkohol, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź nalew przez gazę lub gęste sitko. Z mleka, cukru i cukru waniliowego przygotuj syrop. Mleko wlej do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy lub laskę wanilii, zagotuj, mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Do alkoholu ze skórek cytrynowych wlej ciepły syrop, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek postaw na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Następnie zdejmij z ognia, przecedź przez gazę lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień w chłodne miejsce. Możesz po całkowitym wystudzeniu włożyć trunek do lodówki. Po tygodniu można likier podać do degustacji. Pamiętaj, aby podawany likier był dobrze schłodzony, bardzo zimny. Likier przechowujemy w lodówce, ale niezbyt długo.

          Rada :
 Do likieru możemy dodać trochę soku z cytryny np. z 1/2 - 1 cytryny. Sok dodajemy pod koniec gotowania. Polecam dodawać do trunku laskę wanilii , nie cukier waniliowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego poza podobnym zapachem.

         Rada 2 :
 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 90 % należy zmieszać 475 ml spirytusu

95 % z 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

        Rada 3 : 
 Jeśli nie wiesz z jakiej uprawy pochodzą Twoje cytryny to w ten prosty sposób możesz usunąć z nich pestycydy : Wlej do garnka 1 l wody, dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie owoce przez 3 minuty ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda w której kąpaliśmy owoce może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów ) będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu. Natomiast jeśli chcemy pozbyć się z owoców bakterii ( E. Coli, Salmonella i innych ) wykonujemy tę czynność : Do do garnka wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego spirytusowego ), wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz cytryny tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 





  Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 7 listopada 2021

Nalewka z owoców żurawiny ( z miodem )

 

Dojrzewające owoce żurawiny.

 

  Owoce żurawiny mają działanie antyrakowe, mają zbawienny wpływ na układ moczowy, a także zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Nalewkę żurawinówkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności, wystarczy mały kieliszek tego trunku wypity 2 - 3 razy w tygodniu.  

Składniki :

1 kg owoców żurawiny
0,5 l spirytusu 70 %
300 ml czystej wódki
200 ml miodu np. wielokwiatowego

Sposób wykonania :

 Owoce żurawiny dokładnie opłucz w wodzie o temperaturze pokojowej, osusz z nadmiaru wody. Umyte owoce posiekaj na czystej deseczce do krojenia na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego dużego słoja. Owoce zalej spirytusem wymieszanym z wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dwa tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z owoców. Do otrzymanego płynu dodaj płynny miód, wymieszaj. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Następnie rozlej nalewkę do butelek ( najlepiej o pojemności 250 ml ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, w tym czasie składniki się ''przegryzą'' , trunek nabierze odpowiednich walorów smakowych i zdrowotnych.

      Rada :
 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml  wody.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




   Życzę zdrowia !

  

 

sobota, 6 listopada 2021

Nalewka cytrusowa z granatem ( mojego autorstwa ).

 

Cytrusy zawierają dużo witaminy C.

 

   Nalewkę tę zrobiłem po raz pierwszy. Jeszcze jej nie degustowałem, ale wydaje mi się że będzie smaczna i aromatyczna. Gdyby była za mało słodka to ją jeszcze dosłodzę , ale nie chcę słodkiej, chciałem zrobić nalewkę orzeźwiającą lekko kwaskowatą. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki, wtedy trunek będzie prezentował się dostojniej. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając, delektując się jej aromatem i smakiem.



Składniki :
5 pomarańczy
4 mandarynki
2 duże cytryny
1 duży granat
4 goździki
około 4 - 5 cm kory cynamonu
5 plasterków imbiru

1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
10 dkg cukru
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 i 1/4 l czystej wódki 40 %  

Sposób wykonania :
 Pomarańcze i cytryny dokładnie umyj szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, osusz. Z 3 - 4 pomarańczy i dwóch cytryn obierz cieniutko skórkę, bez białej błony, wrzuć do słoja. Wyciśnij sok z cytryn, wlej do słoja. Pomarańcze i mandarynki obierz dokładnie ze skórki, miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Gdyby były pestki usuń je. Granat przekrój na połowę , wyjmij pestki za pomocą łyżki stołowej. Oddziel pestki od białego miąższu, wrzuć pestki do słoja z cytrusami. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, wrzuć do słoja. Cynamon pokrusz na mniejsze kawałki, dodaj do słoja. Dodaj trawę cytrynową, kardamon cukier i miód. Całość zalej wódką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw na 2 - 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co 2 - 3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub lniane płótno. Wlej nalew do czystego słoja, słój zamknij i odstaw na miesiąc lub dwa w ciemne miejsce. W tym czasie trunek dojrzeje i się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek można degustować, ale gdy poleży jeszcze trochę , będzie smaczniejszy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

czwartek, 4 listopada 2021

Nalewka cytrusowa ( na soku z pomarańczy i cytryn ).

 

Nalewkę możesz zrobić na miodzie.

 

  

Składniki :
4 - 5 pomarańczy
2 duże cytryny
6 łyżek cukru
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Cytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Obierz cieniutko ( aby nie było białej błonki ) skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny, wrzuć do słoja. Wyciśnij sok z cytrusów, przecedź przez gęste sitko lub gazę , wlej do słoja ze skórką. Dodaj cukier, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień lub dwa. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na jakiś czas, aby trunek dojrzał, nabrał smaku i aromatu.
 Do nalewki możesz dodać więcej lub mniej cukru, w zależności jaką nalewkę lubisz słodką czy wytrawną. Możesz także część cukru zastąpić miodem, wtedy naleweczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza !


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 




   

  Na zdrowie !