sobota, 11 czerwca 2022

Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej.

 

Dojrzewające owoce morwy czarnej.

 

   Morwa czarna zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz minerały (żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor), a także flawonoidy, kwas foliowy, kumaryny oraz taniny. Nalewka z morwy czarnej wzmacnia odporność naszego organizmu, poprawia trawienie, a także korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Wystarczy kieliszek naleweczki dziennie. 

 

Składniki :
0,5 kg dojrzałych owoców morwy czarnej
0,5 l czystej wódki 40%
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania :
 Owoce morwy czarnej opłucz na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą pałką wyciśnij resztki soku z owoców. Uzyskany płyn przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła, zakorkuj i odstaw jeszcze na miesiąc do piwnicy lub inne ciemne, chłodne miejsce. 

          Zastosowanie :
 Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy. 


  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



     

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

czwartek, 9 czerwca 2022

Nalewka z aloesu ( łagodzi problemy żołądkowe ).

 

Aloes.

 

  Nalewka z liści aloesu wykazuje właściwości przeczyszczające oraz żółciopędne, z tego powodu łagodzi rozmaite dolegliwości natury żołądkowej. Nalewka z aloesu może być stosowana przy zaparciach jako środek przeczyszczający. Pomaga również przy niestrawnościach.  Ponadto nalewka z aloesu doskonale wzmacnia organizm, kiedy ten jest osłabiony po przebytej chorobie lub w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm człowieka jest najbardziej narażony na infekcje bakteryjne czy wirusowe. 

 

Składniki :
50 dkg liści aloesu
500 ml (2 szklanki) wódki 45%
250 ml (1 szklanka) spirytusu 95%
Sposób wykonania :
 Liście aloesu, zerwane z rośliny co najmniej 3-letniej, nie podlewanej około 3 tygodni, umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w słoju z ciemnego szkła ( można do tego wykorzystać również słój z białego szkła, należy go owinąć płótnem lub włożyć do grubej ciemnej papierowej torby), lekko zmiażdżyć, zalać spirytusem i wódką , zamknąć szczelnie, zostawić na tydzień w ciemnym miejscu. Następnie odcedzić na gęstym sitku, przelać do czystych butelek, zakorkować. Przechowywać w lodówce. Nalewka ta łagodzi problemy żołądkowe. Nalewkę pijemy w razie potrzeby 1 - 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.


                         

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 6 czerwca 2022

Nalewka rabarbarówka.

 

Na nalewkę najlepszy będzie rabarbar z czerwonymi łodygami.

 

 Na nalewkę najlepszy jest rabarbar zbierany na przełomie maja i czerwca (najpóźniej do 15 czerwca), który ma ładnie wybarwione na czerwono łodygi. Rabarbar zbierany w tym okresie i o czerwonych łodygach ma mniej szkodliwego kwasu szczawiowego. Nalewka ma jasnozłoty kolor, jest orzeźwiająca, podajemy ją na stół lekko schłodzoną . Nalewka z rabarbaru polecana jest jako środek na uciążliwe wzdęcia i zaparcia, wspomaga wypróżnianie się . Nalewkę możemy przygotować z dodatkiem lub bez dodatku laski wanilii. Gdy dodamy laskę wanilii, nasza naleweczka będzie mieć bardziej subtelny smak oraz będzie bardziej wyjątkowa.

  

Składniki :

2 kg rabarbaru o czerwonych łodygach
1 l alkoholu 40 - 60 %
30 dkg cukru ( może być trzcinowy )
1 laska wanilii ( opcjonalnie )

Sposób wykonania : 

 Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy z nadmiaru wody, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki razem ze skórką o długości około 1 - 2 cm, wrzucamy do czystego słoja. Zalewamy rabarbar alkoholem, dodajemy wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 - 6 tygodni. W tym czasie wstrząsamy lekko słojem co pewien czas. Po tym czasie zlewamy płyn do drugiego słoja ( słój szczelnie zamykamy ), natomiast rabarbar zasypujemy cukrem. Wstrząsamy słojem, aby cukier dokładnie oblepił kawałki rabarbaru. Zamykamy słój wieczkiem i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. W ten sposób wydobędziemy resztki alkoholu i cennego soku z rabarbaru. Następnie zlewamy syrop z rabarbaru i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem alkoholowym. Otrzymany trunek filtrujemy i rozlewamy do butelek. Możemy też wlać go do słoja z kranikiem i rozlać do butelek po wyklarowaniu. Butelki szczelnie zamykamy korkami oraz naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy nalewkę w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Najlepsze walory rabarbarówki osiągniemy po roku dojrzewania.   

 Rada : Rabarbar możemy kupić na bazarze lub w sklepie, ale najlepszy będzie z własnego lub babcinego ogródka. Rabarbar na nalewkę musi być świeży i zdrowy, bez oznak chorób i obić, które mogą się zacząć już psuć. 

   Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                             

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

niedziela, 5 czerwca 2022

Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem.

 

Kwiat róży pomarszczonej.

 

 Czerwiec to czas kwitnienia róży pomarszczonej. Z jej płatków warto przygotować sobie naleweczkę , zwłaszcza gdy krzew róży pomarszczonej rośnie w naszym ogrodzie. Nalewka jest aromatyczna, działa leczniczo dzięki dużej zawartości witaminy C i innych składników odżywczych. Ważne jest to, aby dodać do nalewki sok z cytryny, dzięki temu nalewka dłużej zachowa ładny kolor oraz nie będzie mieć zbyt intensywnego aromatu ( nie będzie mieć zapachu perfum ).

 

Składniki :
1 litrowy słoik płatków róży bez białych końcówek
1 szklanka naturalnego, płynnego, jasnego miodu
0,5 l spirytusu 95 %
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania :
 Płatki róży wsyp do makutry, dodaj sok z cytryny i utrzyj na miazgę drewnianą pałką. Następnie przełóż do słoja, zalej wrzącą wodą , słój szczelnie zamknij i odstaw do następnego dnia. Po tym czasie przefiltruj roztwór przez gazę i dobrze odciśnij miazgę. Do płynu dodaj miód i gotuj na małym ogniu do uzyskania syropu, jednocześnie odszumowując. Po wystudzeniu wlej spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, aby nalewka dojrzała. 
        Zastosowanie :
 Nalewkę pijemy 1-2 łyżki dziennie przed snem. Nalewka ta ma działanie ogólnie wzmacniające, łagodzi zmęczenie, uspokaja, pomocna jest także w leczeniu przeziębienia.

 Rada : Płatki róży najlepiej zbierać w pogodny dzień, rano, kiedy powietrze jest czyste i wilgotne, tuż przed pełnym rozkwitem kwiatu.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                             

  Życzę dużo zdrowia !

 

piątek, 3 czerwca 2022

Nalewka agrestowa.

 

Dojrzewające owoce agrestu.

    

Dlaczego warto zrobić nalewkę z agrestu ? Korzyści jest wiele, poza walorami smakowymi, nalewka ma delikatny smak i ciekawy aromat,  ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność naszego organizmu. Ponadto nalewka agrestowa, zmniejsza zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Ciekawostką jest, że obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jeszcze bardziej je wzmacnia. Oczywiście nalewkę pijemy z umiarem, wystarczy kieliszek trunku dziennie, bo tylko wtedy będzie działać ona na naszą korzyść. 

 

Składniki :
1 kg dojrzałego słodkiego agrestu
1/2 kg cukru
1 l wódki 40 %
1 laska wanilii lub 1 opakowanie  cukru waniliowego

Sposób wykonania :
 Agrest oczyść z szypułek i ogonków, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osącz z nadmiaru wody. Wsyp do czystego słoja. Owoce rozgnieć ( np. drewnianą pałką ). Dodaj cukier, wanilię rozciętą na pół wzdłuż, lub cukier waniliowy, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę np. przez gazę , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze w chłodne, ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, aby naleweczka dojrzała, nabrała aromatu i odpowiedniego smaku. 

 Rada : Najlepszy do nalewki jest agrest z własnego ogrodu, który dojrzewa w słońcu z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Nalewka z takich owoców będzie doskonała w smaku i aromacie !

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 

   

   Życzę zdrowia !

 

środa, 1 czerwca 2022

Nalewka z kwiatów jaśminowca.

 

Kwiaty jaśminowca.

 

  Nalewka z kwiatów jaśminu  ma działanie uspokajające, dlatego działa relaksująco na organizm człowieka. Zapach kwiatów jaśminowca oraz przygotowana z nich naleweczka, pomaga zwalczać depresję. Ciekawostką jest,  że w  Azji, skąd jaśmin do nas przywędrował, uważany jest on za afrodyzjak. Z jednej strony wzmaga produkcję nasienia u mężczyzny, z drugiej leczy oziębłość seksualną .

 

Składniki :

1/2 l świeżych kwiatów jaśminowca
400 ml spirytusu 95 %
100 ml wody
1/2 cytryny
2 - 3 łyżki miodu akacjowego
100 ml wody

Sposób wykonania :

 Świeżo zebrane kwiaty rozłóż cienką warstwą na białym papierze lub płótnie na około 30 - 40 minut. W ten sposób pozbędziemy się robaczków, które mogą się znajdować na kwiatach. Pamiętaj, aby zbierać kwiaty tylko z krzewów, które rosną z dala od dróg, dużych zakładów przemysłowych oraz innych miejsc, gdzie może być dużo zanieczyszczeń. Do litrowego czystego słoja wsyp połowę kwiatów, przełóż je plasterkami cytryny ( cytrynę oczywiście wcześniej trzeba dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem ! ), wsyp resztę kwiatów. Kwiaty zalej spirytusem wymieszanym z 100 ml wody. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki płynu z kwiatów. Przegotuj 100 ml wody, wystudź, wymieszaj z miodem akacjowym. Połącz przygotowany syrop ze zlanym płynem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Po tym czasie przefiltruj trunek przez bibułę filtracyjną , rozlej do buteleczek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 5 - 6 miesięcy, a najlepiej na rok. 

 Nalewka z kwiatów jaśminowca jest aromatyczna i ma piękny jasnozłoty kolor. Najlepsze walory smakowe nalewki otrzymamy po roku dojrzewania. 

   Właściwości naleweczki :
 Nalewki dobrze jest się napić ( wystarczy mały kieliszek ) gdy chcemy dodać sobie energii lub złagodzić męczący nas stres. Alkoholowe wyciągi z kwiatów jaśminowca hamują rozwój bakterii m. in. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa (wywołuje zakażenie przyranne, posocznicę, zapalenie ucha środkowego i zapalenie płuc). 


    Życzę zdrowia !