środa, 19 października 2022

Nalewka pigwowa ( luksusowa ).

 

Dojrzałe owoce pigwy.

 

   Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Nalewka z pigwy ma piękny aromat i ciekawy smak. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm.

 

Składniki : 
1 kg owoców pigwy
30 dkg brązowego cukru
1 l czystej wódki 40 %
1/2 l wody
3 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ( około 4 cm )
2 laski wanilii
3 kwiaty gałki muszkatołowej ( osnówki )
szczypta szafranu

Sposób wykonania :
 Pigwę opłucz, osusz, pokrój na plastry lub dość cienkie ćwiartki. Pokrojoną pigwę wsyp no rondla ( w którym nie przypalają się potrawy ), dodaj cukier i całość smaż na ogniu przez około 5 minut, cały czas lekko mieszając. Następnie wlej wodę , dodaj wszystkie przyprawy ( oprócz wanilii ), wymieszaj. Gotuj przez 20 minut, co pewien czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 6 godzin ( najlepiej na całą noc ). Następnie przecedź przez gęste sitko, wymieszaj z wódką. Przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, do każdej butelki włóż laskę wanilii ( lub połowę laski ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza.

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 



   Na zdrowie !



poniedziałek, 17 października 2022

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny.

 

Owoce jarzębiny.

 

   Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają też przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Nalewkę z owoców jarzębiny pijemy 1 - 2 razy dziennie po 15 ml nalewki. Nalewka ta ma działanie poprawiające trawienie, działa ściągająco, odtruwająco, wzmacniająco, przeciwzapalnie, ma także działanie żółciopędne, moczopędne oraz działa przeciwmiażdżycowo. Polecana jest w zaburzeniach trawienia, nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, a nawet w schorzeniach wątroby, nerek i miażdżycy.Można ją także stosować w niedoborach witaminowych oraz jako środek wzmacniający pracę serca. Na przetwory np. nalewki, zbieramy tylko owoce z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, ładnie wybarwione. Nie spożywamy surowych owoców, ponieważ surowe owoce zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę i wymioty. Kwas ten ulega całkowitemu rozkładowi ( zamienia się w kwas sorbowy, który nie jest już szkodliwy ) podczas suszenia, mrożenia, a także, nie zawierają tego kwasu już bardzo dojrzałe owoce.

 

Składniki :
30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny
10 rodzynek
3-4 suszone daktyle
100 ml spirytusu 96 %
100 ml brandy
0,8 l czystej wódki 40 %
3 łyżki cukru

Sposób wykonania :
 Jarzębinę opłucz, osusz, włóż na noc do zamrażalnika. Następnie zaparz ją wrzątkiem, osusz. Usuń szypułki, wsyp do czystego słoja, dodaj daktyle, rodzynki, cukier, spirytus oraz połowę wódki. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol do drugiego słoja ( słój zamknij ), owoce zalej resztą wódki, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Przecedź owoce przez gazę lub filtr, połącz ze zlanym wcześniej alkoholem i brandy, wymieszaj. Całość wlej do słoja, zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek, rozlej do czystych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

       Zastosowanie :
 Nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Pomaga także ona w walce z miażdżycą i nadciśnieniem.
Pijemy ją 1-2 razy dziennie mały kieliszek nalewki lub wymieszać 2-3 łyżki nalewki w szklance letniej wody.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                 

  Na zdrowie !

 

 

sobota, 15 października 2022

Nalewka z owoców pigwy ( mocna ).

 

Owoce pigwy.

 

 Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Nalewka z pigwy ma piękny aromat i ciekawy smak. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie.

 
 

Składniki :
2 kg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 % 
1 kg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, osusz, razem ze skórką pokrój w cienkie plastry. Wsyp do dużego, czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój przykryj papierem lub lnianą ściereczką i odstaw na tydzień, Co dzień wstrząsaj słojem w celu zmieszania się składników i rozpuszczenia cukru. Po tygodniu wlej do słoja spirytus, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i wymieszaj z wódką. Następnie rozlej powstałą nalewkę do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia i odstaw jeszcze na 2 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie naleweczka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 


                                         
                           

   Na zdrowie !

 

 

czwartek, 13 października 2022

Nalewka z dyni.

 

 

 

Zdrowa naleweczka z dyni. Warto ją sobie zrobić, zwłaszcza jeśli mamy dynię z własnego ogrodu. 

 

Składniki :
1 nieduża dojrzała dynia
wódka czysta 40 %
cukier kryształ 

Sposób wykonania :
 Dynię umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę , a najlepiej zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z tartą dynię wsyp do dużego słoja, zalej wódką , tak aby cała dynia była zakryta. Słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalew przefiltruj przez gazę. Dosłodź cukrem. Na 1 l nalewu daj 12 dkg cukru. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, możesz jeszcze raz przefiltrować, jeśli chcesz, aby nalewka była klarowniejsza. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 


                                                                     
  Na zdrowie !

 

 

wtorek, 11 października 2022

Nalewka na soku jabłkowym z trawką żubrową.

 

 

  

 Bardzo łatwa i tania naleweczka, a przy tym smaczna. polecam. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !


Składniki :
1200 ml naturalnego soku jabłkowego ( bez cukru )
800 ml spirytusu 95 %
6 łyżeczek cukru
2 cytryny
8 wysuszonych trawek żubrowych

woda 
Sposób wykonania :
 Sok jabłkowy połącz ze spirytusem. W garnuszku lub rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 


                                         

   

   Na Zdrowie !