Nalewka z jeżyn jest aromatyczna, smaczna i zdrowa. |
Dziś przepis na nalewkę z jeżyn z dodatkiem olejku migdałowego. Dzięki
dodaniu olejku migdałowego trunek będzie nieco przypominał nalewkę
wiśniową . Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie
polecana jest osobą , które cierpią na choroby układu krążenia,
ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu
miażdżycowego. Nalewka jeżynowa wspomaga pracę układu krążenia i
stabilizuje pracę serca. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej
zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają
serce, a także witaminy C. Jeżynówka jest też naturalnym lekiem
łagodzącym objawy PMS oraz menopauzy. Warto więc zrobić tę naleweczkę
nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też prozdrowotne. :)
Składniki :
1 kg dojrzałych jeżyn ( najlepiej leśnych )
wódka czysta 40 - 45 %
25 dkg cukru
naturalny olejek migdałowy
Sposób wykonania :
Jeżyny przebierz, umyj szybko na sitku pod bieżącą zimną wodą , odczekaj chwilę, aby odciekły z nadmiaru wody. Wsyp owoce do czystego słoja, zalej alkoholem tak, aby wszystkie owoce były nim przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne ciepłe miejsce na 8 - 10 dni, nie dłużej, bo nalewka straci kolor. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie zlej alkohol z owoców do drugiego słoja, słój odstaw w ciemne chłodne miejsce. Natomiast owoce zasyp cukrem, wstrząśnij mocno słojem, aby cukier oblepił owoce. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe ciemne miejsce do czasu, aż cukier się całkiem rozpuści ( na mniej więcej 2 tygodnie ). W tym czasie często wstrząsaj słojem, co przyśpieszy roztopienie się cukru. Po tym czasie przecedź owoce przez gęste sitko, połącz z wcześniej zlanym płynem, wymieszaj dokładnie, przefiltruj. Rozlej trunek do butelek. Do każdej półlitrowej butelki dodaj 1 - 2 krople olejku migdałowego. Butelki zakorkuj szczelnie, zakołysz nimi, aby olejek się zmieszał z nalewką . Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące. Dzięki dodaniu olejku migdałowego trunek będzie nieco przypominał nalewkę wiśniową . Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki lub butelki.
Rada : Na nalewkę najlepsze będą jeżyny leśne lub ogrodowe, ale te, które mają kolce. Ponieważ te jeżyny mają najwięcej smaku i aromatu.
Do
wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i
dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat
!
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka z własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !