Nalewka ta ma ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu.
Składniki :
1 kg dojrzałych owoców derenia
10 dkg aronii
1,3 l wody
1 l spirytusu 95 %
60 dkg miodu wielokwiatowego
Sposób wykonania :
Zagotuj
0,7 l wody odstaw, aby wystygła, a następnie wymieszaj ze spirytusem i
odstaw w szczelnie zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Owoce derenia
opłucz, osusz, po nakłuwaj każdy owoc kilka razy igłą lub wykałaczką.
Wrzuć do słoja, wlej alkohol, słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na
miesiąc. Po tym czasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój
szczelnie zamknij. Zagotuj resztę wody ( 0,6 l ), gdy trochę przestygnie
( 45-50 C ) rozpuść w niej miód. Ciepłym syropem zalej owoce pozostałe w
słoju. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Nie zapomnij wstrząsnąć słojem
od czasu do czasu. Następnie zlej płyn z owoców, owoce zostaw na jakiś
czas na sicie, aby odciekły. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do czystego
słoja, słój zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby nalewka się sklarowała.
Po tym czasie zlej nalewkę znad osadu, a osad przefiltruj przez filtr.
Połącz przefiltrowany płyn z pozostałym płynem. Rozlej trunek do
butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem.
Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na co
najmniej pół roku.
Nalewka
ta ma ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest
lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu.
Rada : Możesz
użyć do tej nalewki mniej lub trochę więcej miodu. Możesz także część
miodu zastąpić cukrem, ale wtedy zmieni się trochę smak trunku.
Dojrzewające owoce derenia w moim ogrodzie |
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !