Na śliwowicę najlepsze będą dobrze dojrzałe węgierki. |
Śliwki węgierki są źródłem wielu witamin i związków mineralnych,
które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Owoce te w swoim
składzie zawierają witaminę C,
która jako silny antyoksydant wspiera organizm w walce z wolnymi
rodnikami tlenowymi, a także zmniejsza stan zapalny organizmu i
spowalnia proces starzenia się komórek. Dodatkowo nalewka z tych
owoców obfituje w beta-karoten i witaminę K, która jest niezbędna do
prawidłowego krzepnięcia krwi. Śliwowica to także bogactwo związków
mineralnych, w tym wapnia, magnezu i potasu. Nalewka ze śliwek węgierek jest źródłem jodu, czyli
pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Śliwowica zawiera także antyoksydanty,
czyli związki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i
przeciwnowotworowym. Warto tutaj wspomnieć, że zawartość alkoholu wzmacnia
działanie przeciwutleniaczy.
Składniki :
dojrzałe śliwki węgierki
spirytus 70 %
cukier
Sposób wykonania :
Śliwki
opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby
wszystkie śliwki były nim przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw w
ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie zlej nalew ze śliwek.
Śliwki natomiast zasyp cukrem. Możesz śliwki wysypać do dużej miski i
wkładając je na powrót do słoja zasypywać porcjami cukru. Słój zamknij
wieczkiem i odstaw na około 2 tygodnie. Gdy cukier się już całkiem
rozpuści, a śliwki się pomarszczą , zlej syrop ze śliwek i połącz go z
wcześniej zlanym płynem. Trunek przefiltruj, rozlej do butelek,
zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, aby trunek dojrzał i
nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.
Śliwki
pozostałe z tej nalewki możesz użyć do deserów lub zamaczać w gorzkiej
polewie czekoladowej i pozostawić do zastygnięcia. Smakują wyśmienicie
niech schowają się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w
czekoladzie !
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !