W medycynie naturalnej płatki słonecznika uważane są za środek przeciwgorączkowy. |
Lecznicze właściwości słonecznika w dzisiejszych czasach są prawie zapomniane, ale dawniej w medycynie ludowej były bardzo popularne. Płatki słonecznika zawierają saponozydy trójterpenowe, flawonoidy, karotenoidy, cholinę , betainę , ksantofil, związki goryczkowe, cukry oraz sole mineralne w w dużej ilości. Płatki słonecznika możemy wysuszyć sami ( zbieramy je w słoneczny dzień z pełni rozkwitniętych słoneczników i suszymy w zacienionym przewiewnym miejscu ) lub kupić w sklepach zielarskich.
Składniki :
100 g suszonych płatków słonecznika
500 ml spirytusu 70 %
Sposób wykonania :
Płatki słonecznika wsypujemy do czystego słoika, zalewamy alkoholem, mieszamy. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 2 - 3 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez złożoną we czworo gazę , wyciskamy resztki płynu z płatków. Otrzymany płyn rozlewamy do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ). Butelki szczelnie zamykamy, naklejamy na nie etykiety z opisem. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Po kilku tygodniach nalewka jest gotowa do picia.
Stosowanie naleweczki :
Nalewkę pijemy przy przeziębieniu, grypie, gorączce po 30 - 40 kropli nalewki 3 razy dziennie. Nalewka ta jest doskonałym środkiem obniżającym gorączkę w przypadku grypy i różnego rodzaju dreszczy. Nalewkę z płatków słonecznika warto popić sokiem z malin, czarnego bzu lub kwiatów lipy, spotęguje to jeszcze większą moc w walce z chorobą . Nalewkę pijemy tylko podczas choroby przez kilka dni.
Życzę dużo zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz