Dojrzewające owoce jeżyn. |
Składniki :
1,20 kg jeżyn
60 dkg cukru
2 litry winiaku owocowego
Sposób wykonania :
Jeżyny
opłucz, osuszyć, wycisnąć z nich sok. Do soku jeżynowego wsypać cukier i
wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać alkohol. Całość przelać
do przygotowanych butelek, hermetycznie zamknąć. Odstawić na 1 miesiąc. W
tym czasie często ( co parę dni ) energicznie potrząsać butelkami.
Gotowy likier przecedzić przez papierowy filtr i ponownie wlać do
butelek i zakręcić.
Rada : Na likier najlepsze będą jeżyny leśne zebrane w lesie w pogodny suchy dzień. Możemy też użyć jeżyn ogrodowych najlepiej z odmian z kolcami, ponieważ mają one lepszy smak i aromat.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !