Na nalewkę wybieramy zdrowe dojrzałe morele. |
Nalewka z moreli ma piękny złoto - pomarańczowy kolor, ładny aromat i słodko morelowy smak. Pita z umiarem usprawni trawienie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawi ostrość widzenia.
Składniki :
1 kg dojrzałych zdrowych moreli
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
200 ml wody
25 - 30 dkg cukru
kawałek kory cynamonu lub 1 - 2 gwiazdki anyżu lub
kilka goździków ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Morele na nalewkę muszą być zdrowe ( bez plam, pęknięć itp. ), dojrzałe, lecz nie przejrzałe. Najlepsze będą morele z własnego przydomowego ogródka, które rosną w słonecznym miejscu. Owoce opłucz, usuń pestki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do czystego słoja ( możesz dodać kilka pestek ), dodaj przyprawy jeśli chcesz. Zalej owoce spirytusem wymieszanym z wódką . Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zakołysać słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie wodę przegotuj, rozpuść w niej cukier, wystudź. Wystudzony syrop wlej do słoja z owocami, całość wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo. Otrzymany płyn możesz przefiltrować dodatkowo przez bibułę filtracyjną lub wlać do słoja z kranikiem i odstawić na miesiąc, lub dwa do wyklarowania. Klarowny trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 3 - 4 miesiące. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !