Na likier wybieramy zdrowe dojrzałe maliny. |
Likier ten jest wysoko procentowy, jeśli ktoś chce likier o słabszej mocy to może użyć spirytusu nalewkowego 70 %. Aby otrzymać taki spirytus trzeba zmieszać w równych proporcjach spirytus 95 % z czystą wódką 40 % np. 0,5 l spirytusu i 0,5 l czystej wódki.
Składniki :
0,5 l świeżego soku z malin
1 l spirytusu 96 %
50 dkg cukru
Sposób wykonania :
Sok
z malin zagotuj z cukrem, usuń pianę , odstaw do przestygnięcia. Do
wystudzonego soku wlej spirytus, wymieszaj. Przelej do czystego słoja,
szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Następnie likier przefiltruj przez
gęstą gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie
zakorkuj i odstaw na 3-4 miesiące, aby trunek dojrzał, nabrał właściwego
smaku i mocy.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !