Nalewka ze śliwek węgierek jest źródłem jodu. |
Śliwki węgierki są źródłem wielu witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Owoce te w swoim składzie zawierają witaminę C, która jako silny antyoksydant wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi, a także zmniejsza stan zapalny organizmu i spowalnia proces starzenia się komórek. Dodatkowo nalewka z tych owoców obfituje w beta-karoten i witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Śliwowica to także bogactwo związków mineralnych, w tym wapnia, magnezu i potasu. Nalewka ze śliwek węgierek jest źródłem jodu, czyli pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Śliwowica zawiera także antyoksydanty, czyli związki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Warto tutaj wspomnieć, że zawartość alkoholu wzmacnia działanie przeciwutleniaczy.
Składniki :
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
0,5 kg cukru
1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej )
1 i 1/2 l spirytusu 95 %
100 ml koniaku lub brandy
skórka otarta z 2 cytryn
1 laska wanilii
1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego
Sposób wykonania :
Śliwki
dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do
czystego, dużego słoja, wrzuć do słoja także półtorej lub dwie garści
pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus,
słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym
czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z
cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii
przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop.
Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu
śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do
czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w
temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku
leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku.
Do
wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i
dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat
!
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !