piątek, 5 lutego 2021

Nalewka na kwiatach nagietka.

 

Nalewka z kwiatów nagietka ma wiele zastosowań.

 

 Składniki :
1 szklanka  ( 250 ml ) świeżych kwiatów nagietka
0,5 l czystej wódki 40 %  

Sposób wykonania :
 Kwiaty oczyść, wrzuć do czystego słoja, zalej alkoholem. Alkohol powinien przykrywać wszystkie kwiaty, jeśli jest go za mało, dolej jeszcze trochę . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby do kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno. Otrzymany płyn rozlej do mniejszych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na buteleczki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa do użycia.

           Rada :
  Kwiaty nagietka możny zbierać od czerwca do jesieni,  w słoneczny suchy dzień , gdy są w pełni rozkwitnięte. Na nalewkę najlepiej jest przeznaczyć same płatki.


     Stosowanie naleweczki :
 Roztworem nalewki w proporcjach : 4 łyżki nalewki na kwiatach nagietka wymieszaj z 1/4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody ;  dezynfekujemy rany ( przyspiesza ich gojenie ), przemywamy cerę trądzikową , płuczemy gardło w stanach zapalnych, pomaga leczyć też grzybicę .  Nalewkę z nagietka należy pić rozcieńczoną : 1 łyżeczka nalewki na kieliszek wody, 2 razy dziennie przed jedzeniem. Picie nalewki przyspiesza  trawienie, obniża ciśnienie krwi, działa uspokajająco, rozkurczowo i zmniejsza dolegliwości związane z miesiączką , a także łagodzi dolegliwości towarzyszące klimakterium.


    Właściwości kwiatów nagietka :
 Kwiaty nagietka zawierają karotenoidy i trójterpeny, które wykazują działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne. W nalewce sporządzonej z nagietka substancje te znajdują się w skondensowanej postaci.


Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  

Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 2 lutego 2021

Co to jest maceracja ?

 

Macerację musi przejść każdy trunek

 

 Podczas produkcji domowych nalewek i likierów każdy trunek musimy poddać maceracji. Maceracja  jest to proces, który polega na wydobyciu z owoców lub ziół cennych składników przy pomocy alkoholu. Macerację przeprowadzamy zawsze w szklanych naczyniach np. słojach lub gąsiorkach. Naczynia te musimy wcześniej dokładnie wymyć ( najlepiej bez chemicznych detergentów np. płynu do mycia naczyń ), wyparzyć, a następnie osuszyć. Podczas maceracji naczynia muszą być szczelnie zamknięte, wieczkiem lub korkiem. Gdy nie mamy pewności czy wieczko lub korek jest szczelny, możemy go uszczelnić lakiem, wtedy będziemy mieć pewność, że do naszego nalewu nie dostanie się powietrze. Najlepiej gdy naczynie jest wypełnione do 2/3 pojemności. Maceracja trwa od kilku nawet do kilku lat, wszystko zależy od surowca, jaki poddaliśmy maceracji. W każdym przepisie jest to dokładnie podane, jak długo powinna przebiegać maceracja. Podczas maceracji zaleca się częste wstrząsanie naczyniem, w ten sposób szybciej i więcej cennych składników przedostanie się do alkoholu, a oto nam przecież chodzi podczas produkcji domowych trunków. Macerację przeprowadzamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu ( to dotyczy się szczególnie nalewów  owocowych ) lub zgoła odmiennie w ciemnym i chłodnym miejscu ( dotyczy to nalewów przygotowanych z ziół ). W każdym przepisie jest to określone w jakich warunkach powinna przebiegać maceracja. Po skończonej maceracji musimy nalew przefiltrować, ale o tym w innym razem.

 

 Pozdrawiam serdecznie !

 

środa, 27 stycznia 2021

Figówka - nalewka na suszonych figach.

 

 

Składniki :

25 - 30 dkg suszonych fig
3 - 4 goździki
kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Suszone figi pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Imbir umyj, obierz cieniutko ze skórki, odkrój kilka plasterków. Goździki utłuc trochę w moździerzu. Plasterki imbiru oraz goździki wrzuć do słoja. Całość zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc lub półtora. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, a następnie przefiltruj otrzymany płyn przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce ( może to być np. nieogrzewana piwniczka ) na co najmniej 4 miesiące. W tym czasie trunek dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Nalewka figówka ma piękny złoty kolor, w smaku jest lekko ostra ( dzięki imbirowi ), jej zapach też jest bardzo przyjemny. Trunek jest wystarczająco słodki, nie musimy go dosładzać.

 Suszone figi zawierają wiele cennych właściwości odżywczych. Znajdują się w nich cukry proste, witamina B6, potas, wapń,żelazo, fosfor, magnez, odznaczają się także wysoką zawartością miedzi, która pomaga np. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.

 Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka figówka doskonale prezentuje się w pięknej, ozdobnej karafce, tak więc przed podaniem jej na stół warto przelać ją do niej.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

sobota, 23 stycznia 2021

Nalewka Porterówka ( korzenna ).

 

Porterówka ma ciekawy smak i piękny aromat.

 

Składniki :

2 butelki ( 1 l ) ciemnego piwa porter ( ja używam Żywca )
1 laska wanilii
1 łyżka rodzynek sułtanek
3 goździki
kawałek kory cynamonu ( około 3 - 5 cm )
4 łyżki miodu
1 szklanka cukru trzcinowego
2 szklanki ( 0,5 l ) spirytusu 95 %

Sposób wykonania :

 Cynamon i goździki utłuc w moździerzu, wanilię pokrój na małe kawałki. Przyprawy oraz rodzynki wrzuć do słoja ( wystarczy litrowy ), zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 12 - 14 dni. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zawartość słoja przefiltruj. Piwo wlej do rondla, dodaj cukier oraz miód. Rondel postaw na ogniu, podgrzej maksymalnie do 40 C, często mieszając, aby cukier i miód się rozpuścił. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby piwo nieco wystygło. Następnie połącz piwo ze zlanym korzennym alkoholem. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Trunek odstaw w chłodne ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji.

 Nalewka porterówka zrobiona z ciemnego piwa oraz korzennych przypraw ma piękny intensywny aromat. Trunek ten nie musi długo leżakować, lecz im dłużej poleży, nabierze jeszcze lepszego smaku. Nalewka ta doskonale sprawdza się podczas zimowych wieczorów.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.

 Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka portretówka doskonale prezentuje się w pięknej, ozdobnej karafce, tak więc przed podaniem jej na stół warto przelać ją do niej.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

środa, 20 stycznia 2021

Nalewka orzechówka ( wytrawna ).


Nalewka orzechówka ma bardzo ciemny kolor.

 
Składniki :
20 szt. zielonych niedojrzałych orzechów włoskich
250 ml ( 1 szklanka ) spirytusu 95 %
250 ml ( 1 szklanka ) czystej wódki 40 %
1/2 szklanki wody najlepiej źródlanej 

Sposób wykonania :
 Orzechy na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam itp. Orzechy dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości około 3 - 4 mm razem z łupiną , wrzuć do czystego słoja. Wlej do słoja alkohol (wódkę i spirytus), słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo, odczekaj chwilę , aż okapią resztki płynu z orzechów. Do trunku wlej wodę , wymieszaj dokładnie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Podobno nalewka najlepsze lecznicze właściwości osiąga dopiero po 9 miesiącach, a nawet po roku.

   Właściwości i stosowanie orzechówki :
 Nalewkę orzechówkę stosujemy podczas problemów żołądkowo - jelitowych ( poprawia trawienie ), pijąc 1 kieliszek trunku. Nalewka jest gorzka, dlatego możemy  popić wodą lub wymieszać z niewielką ilością wody i wtedy dopiero wypić. Nalewka orzechówka ma działanie bakteriobójcze, między innymi niszczy paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki oraz inne oporne szczepy bakterii.  Jest także doskonała w walce z grzybami, pasożytami i drożdżami w naszym organizmie. Trzeba tylko zasięgnąć informacji jak ją stosować, aby była skuteczna.

      Rady :
  Zielone orzechy włoskie zbiera się w końcu czerwca lub na początku lipca. Orzechy powinny być prawie tak duże, jak dojrzałe, ale jeszcze zupełnie zielone i miękkie. Po przekrojeniu powinien wylewać się z nich sok.  Zbierając orzechy, a szczególnie przygotowując nalewkę , należy mieć na dłoniach gumowe rękawiczki, ponieważ orzechy zawierają sok, który farbuje dłonie na długo. Trudno go później zmyć, więc nie można zapomnieć o rękawiczkach. 


Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 

Orzechy zbieramy pod koniec czerwca.

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 17 stycznia 2021

Nalewka z owoców i liści aronii z cytryną.

 

Na nalewkę najlepsze są owoce dobrze dojrzałe, już lekko pomarszczone.
 

 

Składniki : 

5 szklanek owoców aronii
około 25 sztuk zdrowych liści aronii
2 - 3 szklanki cukru
0,5 l spirytusu 95 %
1 l czystej wódki 40 %
2 średnie cytryny
1 i 1/2 l wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :

 Aronię umyj, osusz, odszypułkuj, przebierz, wsyp do garnka, lekko pognieć tłuczkiem. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, cieniutko obierz ze skórki (bez białej błonki). Liście aronii umyj, wrzuć do owoców, dodaj także skórkę z cytryny, wymieszaj. Zlej wodą , garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę , od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na dobę pod przykryciem. Następnego dnia przecedź wywar przez gęste sitko, dokładnie wyciskając resztki soku z owoców. Otrzymany sok podgrzej lekko, dodaj cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Do wystudzonego soku dodaj świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn, wlej alkohol, wymieszaj. Trunek przefiltruj przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj, na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Owoce aronii zawierają bardzo dużo związków przeciwutleniających, które między innymi pomagają zapobiegać wielu chorobom np. nowotworom oraz hamują skutecznie procesy starzenia. Dlatego aronia nazywana jest owocem młodości.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

Dojrzewające owoce aronii.

 
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 14 stycznia 2021

Nalewka dereniówka ( łagodna ).

 

Nalewka dereniówka to królowa nalewek.
 

  

 W zeszłym roku zrobiłem nalewkę z owoców derenia według tego przepisu.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców derenia
1 l czystej wódki 40 %
2 szklanki miodu lub 1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
garść owoców aronii ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru )

Sposób wykonania :

 Owoce derenia opłucz, osusz, każdy owoc po nakłuwaj kilka razy szpilką lub ponacinaj nożykiem. Owoce wrzuć do dużego słoja. Jeśli dodajesz aronię , umyj ją , rozgnieć lekko tłuczkiem, wrzuć do słoja z owocami derenia. Owoce zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, w ten sposób więcej cennych składników wydobędzie się z owoców. Po miesiącu zlej płyn z owoców, owoce wysyp na gęste sitko, odczekaj chwilkę , niech od kapią resztki płynu. Miód ( lub cukier ) rozpuść w ciepłej, ale nie gorącej przegotowanej wodzie. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, ale im dłużej poleży, tym będzie lepsza. W czasie leżakowania trunek dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku. Z czasem niestety nalewka może nieco stracić koloru. 

 Nalewka dereniówka ma ładny czerwony kolor, zwłaszcza gdy dodamy trochę aronii, w smaku jest lekko kwaskowata, nie jest zbyt mocna, dlatego z powodzeniem nadaje się dla Pań. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 
 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !