piątek, 4 czerwca 2021

Wino czereśniowe.

 

Dojrzałe czereśnie.


Składniki :
10 l soku z czereśni
6 kg cukru
10 l źródlanej wody
2 dkg kwasku cytrynowego
1 opakowanie drożdży winiarskich " Portwein "
1 opakowanie pożywki dla drożdży

Sposób wykonania :
 Najlepsze czereśnie na wino będą te ciemnoczerwone, dojrzałe i zdrowe. Owoce przebierz, usuń ogonki, opłucz, wydryluj. Pozostaw około 5 % pestek z wydrylowanych czereśni. Pestki wsyp do wyparzonego wcześniej słoiczka i włóż do lodówki. Wydrylowane owoce lekko zmiażdż tłuczkiem w emaliowanym lub szklanym naczyniu. Pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej. Miazgę systematycznie mieszaj, aby nie wytworzył się ocet. Po tym czasie wyciśnij sok z owoców najlepiej przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Odmierz odpowiednią ilość soku (10 l). Do soku dodaj kwasek cytrynowy, drożdże i pożywkę , całość dokładnie wymieszaj. Wlej do gąsiorka ( butli ) wcześniej dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego. Podczas wlewania możesz się posłużyć lejkiem, będzie łatwiej i szybciej wlać płyn. Dodaj pestki. Gąsior szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej do burzliwej fermentacji na kilka tygodni. Gdy wino przestanie intensywnie fermentować,  przecedź go i ponownie zamknij w gąsiorku i odstaw na kilka tygodni do momentu, aż przestanie fermentować. Po całkowitym ustaniu fermentacji ponownie przecedź wino, rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i zostaw do leżakowania na kilka miesięcy. Pamiętaj, że im dłużej wino leży i dojrzewa, tym będzie miało bardziej wyrazisty smak !

 Z tej porcji składników wychodzi około 12 l wina. Piłem to wino, jest dobre w smaku, lekko słodkie. Czereśnie to owoce dość słodkie dlatego można je łączyć z owocami kwaskowatymi np. porzeczką czerwoną lub czarną , agrestem lub wiśniami.


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Na zdrowie !



środa, 2 czerwca 2021

Wódka cytrynówka.

 


Składniki :
1 l czystej wódki 40 %
4 średnie cytryny 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie umyj małą szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, osusz. Obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki. Obraną skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Zalej skórki alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni. Codziennie wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gazę złożoną we dwoje. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej lub dwóch cytryn ( w zależności jak kwaskowatą wódkę chcesz otrzymać ), wymieszaj dokładnie.  Sok z cytryny przecedź przez bardzo gęste sitko lub lniane płótno, aby do wódki nie dostały się kawałeczki miąższu z cytryny lub pestki. Wódkę rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Wódka nadaje się od razu do konsumpcji, nie musi leżakować. Wódka ma jasnożółty kolor, jest lekko kwaskowata. Najlepiej podawać ją wcześniej schłodzoną .

 Domowa wódka własnego wyrobu w przeźroczystej butelce z naklejoną ładną stylową etykietą to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Na zdrowie !



poniedziałek, 31 maja 2021

Jakie truskawki są najlepsze na domowe trunki ( nalewki, likiery ).

 

Dojrzałe truskawki.

 
 

Truskawki, które chcemy przeznaczyć na produkcję domowych nalewek lub likierów, powinny być najwyższej jakości. Powinny być zdrowe, bez śladów chorób, dobrze dojrzałe, lecz nie przejrzałe, nie powinny być zbyt miękkie. Najlepsze truskawki na domowy alkohol to te ciemnoczerwone, słodkiej odmiany. Raczej nie powinniśmy używać truskawek spod tuneli foliowych, nie mają one takich walorów smakowych jak truskawki, które dojrzewają pod gołym niebem. Najlepsze będą truskawki z własnej działki czy ogródka. Takie truskawki świeżo zebrane, umyte pod bieżącą wodą przez krótki czas zachowają najwięcej aromatu i smaku. Truskawki po umyciu warto osuszyć z nadmiaru wody. Jeśli nie mamy własnych truskawek to podczas zakupu tych owoców warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Można też kupić u zaufanego sprzedawcy, sąsiada czy znajomego. Gdy zrobimy nalewkę z dobrych truskawek, nalewka będzie aromatyczna, zdrowa i o pięknym czerwonym kolorze. 




                        

   Pozdrawiam !

 

 

sobota, 29 maja 2021

Nalewka z płatków róży cukrowej.

 

Kwiat róży cukrowej ( pomarszczonej ).

 

Składniki :
płatki róży cukrowej ( pomarszczonej )
czysta wódka 40 %
cukier kryształ rafinowany

woda

Sposób wykonania:
 Z płatków odetnij białe końce, wsyp do 3/4 wysokości słoja. Zalej taką ilością wódki, aby zakryła płatki na wysokości 4-5 cm powyżej linii płatków. Słój szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Gdy nalewka nabierze ciemnobursztynowego koloru, przefiltruj ją przez gazę , nie wyciskając płatków. Nalewkę osłodź do smaku według gustu przygotowanym syropem z wody i cukru. Następnie rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



   

  Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 27 maja 2021

Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ).

 

Truskawki na nalewkę powinny być całkiem dojrzałe.

 

Składniki :
2 i 1/2 kg dojrzałych truskawek
2 l spirytusu 95 %
1 l wody
0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru
szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny

Sposób wykonania :
 0,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą ) pod bieżącą wodą , osusz, usuń szypułki ( możesz to zrobić np. małą łyżeczką ). Pognieć je lekko drewnianą pałką lub pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do pustego słoja. Dodaj pokrojony imbir, zalej wcześniej przygotowanym alkoholem, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby często poruszać słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu (nie może być gorący !) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała. 
 Nalewka ta jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, ma ładny czerwony kolor.
 

 Rada : Zamiast imbiru możesz dodać do nalewki laskę wanilii lub kilka nasion kardamonu. Wtedy nalewka będzie mieć trochę inny aromat. Warto po eksperymentować np. każdego roku zrobić nalewkę z innym dodatkiem.    

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  
Na zdrowie !

 

środa, 26 maja 2021

Nalewka na suszonych śliwkach ( łatwa )

 

Suszone śliwki.


Składniki :
25 dkg suszonych śliwek bez pestek ( niewędzonych ! )
250 ml spirytusu 95 %
250 ml czystej wódki 40 %
250 ml wody

Sposób wykonania :
 Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Śliwki zalej spirytusem i wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, śliwki natomiast zalej wodą ( może być lekko ciepła ). Słój zamknij wieczkiem i odstaw na kilka dni. Najlepiej codziennie wstrząśnij słojem, w ten sposób wydobędziemy resztki cennych składników ze śliwek. Następnie zlej wodę ze śliwek, połącz z wcześniej zlanym alkoholem, przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną . Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie trunek dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

    Rady :
 Nalewkę przygotowujemy ze śliwek suszonych bez konserwantów, sprawdźmy też, czy śliwki nie są konserwowane cukrem lub olejem. Najlepsze będą śliwki, które sami sobie wysuszymy np. w piekarniku. Jeśli ktoś lubi nalewki o słabszej mocy, może dać o połowę mniej spirytusu, a dolać więcej wódki np. 1/2 szklanki spirytusu i 1 i 1/2 szklanki czystej wódki. W nalewce po długim leżakowaniu może wytrącić się osad na spodzie butelek, wtedy należy przefiltrować trunek przez filtr do kawy i wlać ponownie do butelki lub ozdobnej karaki. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

  

wtorek, 25 maja 2021

Kiedy zbierać kwiaty i owoce głogu na nalewki.

 

Kwitnące krzewy głogu.
 

  Kwiatostany głogu na nalewki zbieramy na początku kwitnienia, czyli pod koniec maja. Kwiaty zbieramy gdy się całkiem rozkwitną, najlepiej w słoneczny suchy dzień. Pamiętajmy, aby zbierać kwiaty tylko z krzewów które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Krzewy głogu rosną w dobrze nasłonecznionych miejscach np. na obrzeżach pól, lasów oraz na nieużytkach rolnych. Jeśli potrzebujemy suszonych kwiatów to, możemy je wysuszyć w temperaturze do 40 C.
 Owoce głogu zbieramy natomiast pod koniec września, na początku października. Jeśli chcemy mieć suszone, to najpierw podsuszamy je na świeżym powietrzu w ciepłe pogodne dni ( aby pozbyć się ewentualnych robaczków ), a następnie dosuszamy w piekarniku ( 40 C ). Wysuszone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Dojrzałe owoce głogu.

 



   Pozdrawiam serdecznie !

 

 

niedziela, 23 maja 2021

Likier orzechowy ( korzenny, na miodzie ).

 

Zielone orzechy włoskie.

 

Składniki :

30 dkg zielonych orzechów włoskich
5 dkg orzechów laskowych
1 łyżeczka goździków
10 g kory cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
5 g pokruszonej gałki muszkatołowej
3 szklanki ( 0,75 l ) spirytusu 95 %
2 szklanki ( 0,5 l ) czystej wódki 40 %
1 szklanka ( 250 ml ) wody
1 kg miodu np. wielokwiatowego

Sposób wykonania :

 Zielone orzechy włoskie umyj pod bieżącą wodą , osusz, pokrój na plasterki, wrzuć do czystego słoja. Orzechy laskowe i korę cynamonu pokrusz na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Do słoja dodaj goździki oraz gałkę muszkatołową . Zalej wszystko spirytusem i wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 - 3 tygodnie. W tym czasie potrząsaj słojem co drugi dzień. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę. Wodę zagotuj, rozpuść w niej miód. Stale mieszając, wlewaj powoli przefiltrowany alkohol. Trunek wlej do czystego słoja lub gąsiorka, szczelnie zamknij i odstaw na 4 - 5 dni. Następnie ponownie przefiltruj. Do każdej butelki wrzuć po 1 lub 2 orzechy laskowe. Likier rozlej do butelek z orzechami, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na kilka miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. W tym czasie likier nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Likier ten ma ładny ciemnobrązowy kolor, jest słodki i bardzo aromatyczny. Polecam wypróbować ten przepis, likier naprawdę jest godny skosztowania. 

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

  
 

piątek, 21 maja 2021

Wino truskawkowe ( półsłodkie ).

 

Dojrzałe truskawki.


Składniki :
4 kg dorodnych zdrowych dojrzałych truskawek
1 kg cukru
2 duże cytryny
6 i 3/5 l wody źródlanej
1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych
5 g pożywki dla drożdży
1 ml pektopolu
1 filiżanka mocnej czarnej herbaty 

Sposób wykonania :
 Truskawki dokładnie opłucz, obierz z szypułek, lekko rozgnieć, najlepiej drewnianą pałką. Cytryny  dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn ( z soku usuń pestki, jeśli są ! ) oraz otartą skórkę bez białej błonki, która jest pod skórką. Wlej zaparzoną i wystudzoną herbatę. Następnie zalej całość gorącym roztworem cukrowym sporządzonym z wody i cukru, wymieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj pektopol i pozostaw w ciepłym, ale ciemnym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj drożdże i pożywkę, wymieszaj. Gąsior zamknij szczelnie tamponem z waty i odstaw na około 3 dni pierwszej fermentacji. Następnie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po około 14-16 dniach, gdy burzliwa fermentacja się zakończy, przecedź truskawkową miazgę przez gazę. W razie potrzeby uzupełnij płyn syropem cukrowym lub przegotowaną, ostudzoną wodą , do początkowej objętości. Ponownie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Gdy fermentacja całkowicie dobiegnie końca i klarowanie wina również, rozlej wino do ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w pozycji leżącej.


                        

  Życzę zdrowia !



środa, 19 maja 2021

Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie na nalewkę , likier.

 



 Legenda głosi, że zielone orzechy włoskie przeznaczone do wyrobu nalewki lub likieru powinny być zbierane i dotykane tylko przez dziewice. Wtedy trunek będzie zdrowy i z doskonałym smakiem i aromatem, ale tyle na temat legendy. Zakonnicy zajmujący się sporządzaniem trunków z zielonych orzechów włoskich mówili, że orzechy powinno się zbierać na świętego Jana, to jest 24 czerwca lub w zbliżonym czasie ( najlepiej do końca czerwca ). Wtedy orzechy zawierają najwięcej cennych składników i dają się łatwo pokroić. Zbierane orzechy powinny być wielkości piłeczki do pingponga. Nie poleca się zbierać ani kroić orzechów w gumowych rękawiczkach, ponieważ niektóre szkodliwe substancje z gumy mogą przedostać się do orzechów. Ważne jest też to, aby zbierać orzechy włoskie z drzew, które rosną z dala od dużych zakładów przemysłowych i dróg !



 Życzę udanych zbiorów !