niedziela, 6 grudnia 2020

Nalewka z owoców dzikiej róży ( z ziołami ).

 


Składniki :

5 szklanek dojrzałych owoców dzikiej róży
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka suszonego rumianku
3 - 4 goździki
2 niepełne szklanki miodu kwiatowego
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Owoce dzikiej róży na nalewkę muszą być dojrzałe ( mieć ciemnopomarańczowy prawie czerwony kolor ), być zdrowe ( bez plam, przebarwień ), być zbierane z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Owoce opłucz, osusz. Z owoców odetnij nożem zeschłe resztki kwiatów oraz ogonki. Po nakłuwaj każdy owoc kilka razy grubszą igłą , włóż do foliowego woreczka, przemroź w zamrażarce przez dobę . Rozmrożone owoce wsyp do czystego dużego słoja. Dodaj zioła, goździki oraz miód. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko. Otrzymany płyn przefiltruj jeszcze przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, a następnie rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek na minimum 3 miesiące ( najlepiej na rok ) w ciemne chłodne miejsce. Przed każdym rozlaniem nalewki do kieliszków należy wstrząsnąć butelką.

 

         Właściwości nalewki :
 Nalewka ta zawiera dużo witaminy C, dlatego doskonale sprawdzi się podczas przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych oraz wzmocni odporność organizmu w okresie jesienno - zimowym.


Nalewka ma piękny złoty kolor . 

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

  

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !


Nalewka wiśniówka ( na miodzie ).

 

Wiśnie na nalewkę najlepsze będą ciemnoczerwone.

 

 

 
Składniki :
1 kg dorodnych dojrzałych wiśni
1 mała garść liści wiśni
1 l alkoholu 50 %
0,5 kg miodu
4 goździki 

Sposób wykonania :
 Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą , garść wiśni odłóż, resztę wiśni wydryluj. Liście wiśni zbieraj tylko zdrowe, bez oznak chorób np. ciemnych plam, dokładnie umyj. Do czystego słoja wsyp wiśnie, liście, goździki, zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw
na 4 tygodnie. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zlej wiśniowy alkohol do drugiego słoja ( szczelnie go zamknij ), natomiast wiśnie zalej płynnym miodem, wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Gdyby miód był za gęsty, możesz go lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Słój z wiśniami zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na tydzień lub dwa. Codziennie wstrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił i wydobył z wiśni cenne składniki. Następnie odcedź syrop z wiśni, połącz z wiśniowym alkoholem, wymieszaj. Wiśnie możesz wykorzystać do ciast lub deserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

           Rady :
 Wiśnie na nalewkę najlepsze będą z własnego ogrodu takie, które dojrzewają ogrzewane promieniami słońca. Na nalewkę wybierajmy wiśnie barwy ciemnoczerwonej. Jeśli ktoś chce nalewkę o słabszej mocy, może użyć alkoholu 40 %.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !

 

 

Nalewka na szyszkach chmielu ( dobra na sen ).

 

 

Składniki :
100 g świeżych szyszek chmielu
500 ml alkoholu 70 % 

Sposób wykonania :
 Szyszki chmielu przebierz, opłucz, osusz, rozdrobnij trochę ( pokrój ostrym nożem ), wrzuć do czystego słoja. Zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 10 - 14 dni. Co 2 - 3 dni wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z szyszek. Trunek rozlej do małych butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na tydzień. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

        Stosowanie naleweczki :
 Nalewkę pij 3 razy dziennie po jednej łyżeczce wymieszanej w niewielkiej ilości wody.


 Lecznicze właściwości szyszek chmielu znane są już od dawna. Nalewka chmielowa działa uspokajająco, tym samym ułatwia zasypianie, lekko obniża temperaturę ciała. Substancje zawarte w chmielu ułatwiają też trawienie i działają przeciwbakteryjnie.

         Rady :
 Szyszki chmielu na nalewkę zbieraj dopiero wtedy, gdy są całkowicie dojrzałe, to jest, gdy mają barwę żółtozieloną .
 Aby otrzymać 500 ml alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml wody.


Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 4 grudnia 2020

Nalewka z owoców tarniny ( słodka, deserowa ).

 


 Składniki :
4 - 5 szklanek dojrzałych owoców tarniny
1 szklanka miodu najlepiej wrzosowego
2 szklanki cukru ( może być trzcinowy )
1 l alkoholu 70 %
kilka goździków
kilka ziaren jałowca 
Sposób wykonania :
 Owoce tarniny zbierz po pierwszych przymrozkach lub przemroź w zamrażarce przez dobę . Przemrożone owoce umyj, wydryluj i wrzuć do czystego słoja. Owoce zalej alkoholem tak, aby wszystkie były nim przykryte. Dodaj miód cukier, lekko utłuczone goździki oraz jałowiec. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 - 6 miesięcy. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw na kolejne 6 miesięcy, tym razem w chłodne i ciemne miejsce. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego aromatu i smaku.
 Nalewka na owocach tarniny ma intensywny ciemnogranatowy kolor. W smaku jest delikatnie cierpka. Jeśli ktoś lubi słabsze trunki, może zrobić na alkoholu o mniejszej mocy. Można też dodać mniej cukru, jeśli lubicie bardziej wytrawne trunki.
 
        Właściwości naleweczki :
 Zawarte w owocach tarniny związki pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie oraz regulują trawienie (dlatego owoce tarniny leczą biegunki). 
 
             Rada :
  Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 284 ml wody.
 
 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
  

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Życzę zdrowia !



wtorek, 1 grudnia 2020

Nalewka czosnkowo - goździkowa ( Na trudne do wyleczenia infekcje ).

 

Nalewka podczas maceracji.

Składniki :

1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku
2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków
10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece )
1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 % 
 

Sposób wykonania :

 Do czystego słoja wsyp drobno posiekany czosnek ( ważne, aby czosnek był polski, nie chiński, a najlepiej z własnego ogródka ), dodaj utłuczone lub świeżo zmielone goździki. Całość zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniany kawałek płótna. Wyciśnij resztki płynu z czosnku i goździków poprzez mocne skręcenie i dociśnięcie ręką gazy lub płótna. Do przefiltrowanego trunku dodaj nalewkę z propolisu i dokładnie wymieszaj. Rozlej do małych buteleczek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Odstaw nalewkę jeszcze na tydzień.

 

        Stosowanie nalewki :
 1 łyżeczkę nalewki rozcieńczamy w 1/4 szklanki przegotowanego, letniego mleka. Pijemy 3 - 4 razy dziennie podczas infekcji grypy, przeziębienia itp. Zapobiegawczo, dla wzmocnienia odporności wystarczy zażywać 1 - 2 razy dziennie między posiłkami.

 

       Właściwości nalewki :
 Nalewka ta stanowi wyjątkowo aktywny naturalny antybiotyk. Posiada ona zdolność niszczenia bakterii i wirusów nawet tych opornych na antybiotyki z aptek. Naukowo udowodniono, że to połączenie niszczy wirusy grypy typu A i B, wywołujących opryszczkę ( HSV - 1 i HSV - 2 ). Nalewka ta jest też polecana w zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 ( COVID - 19 ).

 

        Rada :
 Aby otrzymać 250 ml alkoholu 70 % należy zmieszać 185 ml spirytusu 
95 % z 71 ml wody.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić ! 


Tak wygląda gotowa nalewka.



Życzę zdrowia !



niedziela, 29 listopada 2020

Nalewka imbirówka z miodem i cytryną ( do herbaty ).

 



Składniki :

1 szklanka startego świeżego korzenia imbiru
3 - 4 cytryny
1/2 szklanki miodu ( najlepiej lipowy, gryczany lub leśny )
0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Imbir dokładnie umyj najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz cieniutko se skórki ( najlepiej zrobić to małą łyżeczką ), zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie plastry, a następnie na cienkie paski. Imbir wsyp do czystego 2 l słoja. Cytrynę dokładnie umyj ( tak samo, jak imbir ), a następnie sparz wrzątkiem. Jedną lub dwie cytryny obierz cieniutko ze skórki ( bez białej błonki ), obraną skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z imbirem. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok, usuń pestki, wlej sok do słoja. Dodaj miód, całość zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany płyn rozlej do buteleczek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do użycia. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Imbir, który pozostanie Ci z nalewki, nie wyrzucaj, ma on jeszcze dużo cennych właściwości. Możesz go włożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć wieczkiem i wstawić do lodówki. Wykorzystaj go, dodając w pierwszej kolejności do herbaty. Nalewkę imbirówkę dodawaj do lekko przestygniętej herbaty po jednej lub dwie łyżeczki. Możesz też wymieszać w 1/2 szklanki przegotowanej wody i wypić 3 - 4 razy dziennie. Do herbaty lub wody możesz dodać soku malinowego lub z owoców czarnego bzu.

 

Rada : Imbir najlepiej jest pokroić ostrym nożem najpierw na cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Imbir źle ściera się na tarce ponieważ ma włókna.


           Właściwości imbirówki :
 Nalewka ta jest skuteczną bronią w walce z wirusami grypy, doskonale sprawdza się także podczas przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Pobudza ona nasz układ odpornościowy oraz wzmaga produkcję interferonu IFN-B. Ostatnie testy medyczne pokazały, że zawarty w kłączach imbiru gingerol i szoagol potrafią blokować enzym proteaza 3CLpro ( Mpro ) koronowirusa SARS-CoV-2 ( COVID-19 ), co sprawia, że wirus ten ginie.



  
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić ! 

 

W artykule wykorzystałem informacje zawarte w najnowszej książce Pana Zbigniewa T. Nowaka " Apteka natury ma leki na wirusy ! ". 

 

Życzę zdrowia !



sobota, 28 listopada 2020

Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ).

 


Składniki :

50 g świeżego kłącza kurkumy
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szklanka ( 250 ml ) czystej wódki 40 %
1 szklanka ( 250 ml ) miodu najlepszy będzie leśny, malinowy, lipowy lub gryczany

Sposób wykonania :

 Kłącze kurkumy dokładnie myjemy w wodzie przy pomocy szczoteczki , następnie płuczemy pod bieżącą wodą . Kroimy na cienkie plastry ( najlepiej wraz ze skórką ), a następnie siekamy ostrym nożem jak najdrobniej. Kurkumę wsypujemy do czystego słoja ( np. litrowego ), dodajemy pieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą .

 

            Stosowanie nalewki :
 W czasie chorób infekcyjnych ( grypy, przeziębienia i innych ) zażywamy 1 łyżkę stołową nalewki 3 - 4 razy dziennie wymieszaną z 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka. Zapobiegawczo wystarczy 1 łyżka dziennie.

 

           Właściwości nalewki :
 Nalewka wykazuje skuteczne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga zwalczać również bakterie, które mogą prowadzić do różnych infekcji. Picie nalewki skraca czas infekcji oraz pomaga odzyskać równowagę biologiczną w organizmie. Dodatkowo nalewka ta wspomaga pracę wątroby poprzez procesy samo odtruwania organizmu, likwiduje stany zapalne w obrębie wątroby i dróg żółciowych.  Kurkuma, zwłaszcza z odrobiną pieprzu broni nasz organizm przed nowotworami.

 

            Rady :
 Kłącze kurkumy najlepiej kupić z certyfikatem gwarantującym produkcję uprawy ekologicznej. Ważna jest bowiem jakość kurkumy, jeśli chcemy, aby miała ona prozdrowotne właściwości. Nalewkę jest najlepiej rozlać do buteleczek z ciemnego szkła.

 

Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !

 

W artykule wykorzystałem informacje zawarte w najnowszej książce Pana Zbigniewa T. Nowaka " Apteka natury ma leki na wirusy ! ". 

 

Życzę dużo zdrowia !



czwartek, 26 listopada 2020

Nalewka ziołowa ( dodająca witalności ).

 


Składniki :

1 l wytrawnego wina gronowego
garść dziurawca
garść macierzanki
garść przemrożonych owoców jarzębiny
1 - 2 szklanki miodu

Sposób wykonania :

 Zioła i owoce jarzębiny wsyp do rondla lub garnka najlepiej z grubym dnem, zalej winem, wymieszaj. Naczynie postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez
20 minut. Następnie zdejmij naczynie z ognia i odstaw do wystygnięcia pod przykryciem. Przestudzony wywar przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziół. Dodaj miód, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Miód najlepiej dodawać do wywaru, gdy ma temperaturę około 30 - 35 C, wtedy miód się szybciej rozpuści. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na kilka tygodni. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

              Stosowanie i właściwości :
 Mały kieliszek tego trunku wypity raz dziennie wzmocni Twój organizm, doda mu witalności, a także poprawi Ci nastrój.

 

                 Rada :
 Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !

  Nalewki ziołowe pijemy w określonych w przepisie proporcjach i ilościach, nie możemy ich pić w dużych ilościach i porcjach, mogłyby nam wtedy zaszkodzić !

 

  

        Życzę zdrowia !