środa, 6 stycznia 2021

Nalewka Bożonarodzeniowa.

 

 

 

Składniki :

20 dkg suszonej żurawiny

10 dkg suszonych moreli
10 dkg suszonych daktyli       

10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych fig              

10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich      

15 dkg migdałów
2 pomarańcze                          

1 cytryna
4 - 5 plasterków świeżego korzenia imbiru
laska cynamonu ( około 5 - 7 cm )
1/2 laski wanilii                      

3 - 4 goździki
2 ziarna kardamonu
2 gwiazdki anyżu
1/2 szklanki suszonych jabłek ze skórką  
2 - 3 łyżki miodu ( opcjonalnie )
1 i 1/2 l czystej wódki 40 %   

Sposób wykonania :

 Cytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , wrzuć do dużego słoja. Cynamon i wanilię podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Dodaj pozostałe składniki, zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 4 - 6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki płynu z owoców, np. ugniatając je drewnianą pałką lub tłuczkiem. Otrzymany płyn przefiltruj przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na miesiąc.

          Rady :
 Nalewka im dłużej będzie leżakować, tym więcej nabierze wyrazistego smaku i aromatu.
Do nalewki można dodać więcej alkoholu np. 2 l, wtedy trunek będzie co prawda mniej gęsty i słodki, lecz równie smaczny.
Można też użyć mocniejszego alkoholu np. 50 lub 60 %, wtedy nalewka będzie mocniejsza.
 Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej klarowna, to po przefiltrowaniu wlewamy ją do słoja z kranikiem i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie osad opadnie na dno. Następnie zlewamy ostrożnie płyn, aby nie zmącić osadu przez kranik  i rozlewamy do butelek.
 Jeśli ktoś nie ma miodu lub nie lubi, to nalewkę może dosłodzić cukrem, najlepiej trzcinowym, trzeba jednak pamiętać, że nalewka jest już i tak słodka dzięki suszonym owocom.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.

Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 3 stycznia 2021

Aromatyczna nalewka z gruszek.

 

Gruszki na nalewkę powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe.

 

 

Składniki :

8 dużych dojrzałych gruszek ( np. konferencja )
1 szklanka cukru
1 l czystej wódki 40 %
200 ml wody najlepiej źródlanej
5 cm kory cynamonu
2 - 3 goździki
 

Sposób wykonania :

 Gruszki umyj, obierz ze skórki ( jeśli masz gruszki z uprawy ekologicznej nie musisz obierać ), pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki wsyp do czystego słoja, wsyp cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier oblepił kawałki gruszek. Słój przykryj gazą lub lnianym płótnem odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby gruszki puściły sok. Następnie wrzuć do słoja goździki, połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, wlej wodę i alkohol. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Rób to ostrożnie, aby kawałki gruszek się nie rozpadły. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę lub lniane płótno. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Jeśli chcesz, aby nalewka była bardziej klarowna po przefiltrowaniu, wlej ją do słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj, nalewkę rozlej do butelek. Nalewkę gruszkową odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc.
 Nalewka jest aromatyczna, ma delikatny smak lekko podkreślony korzennymi przyprawami, ma jasny kolor, jest łagodna w smaku.

 

         Rady :
 Gruszki na nalewkę muszą być dojrzałe ( lecz nie przejrzałe ! ), soczyste. Najlepsze będą z własnego ogrodu lub z uprawy ekologicznej. Do nalewki możemy dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Możemy także pominąć wodę , wtedy nalewka będzie mocniejsza. Nie polecam dodawać do nalewki więcej niż około 5 centymetrowy kawałek cynamonu oraz więcej goździków, zarówno cynamon jak i goździki mają dość intensywny aromat. Cynamon i goździki mają tylko lekko zaznaczyć swój udział w trunku, a nie zdominować smak i aromat nalewki.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

środa, 30 grudnia 2020

Nalewka z ciemnych winogron ( z przyprawami ).

 

Dojrzewające winogrono.


Składniki :

1 kg dojrzałych ciemnych winogron
1 l czystej wódki 40 %
4 - 5 goździków
1 / 2 laski wanilii
3 - 4 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki cukru ( może być trzcinowy )

Sposób wykonania :

 Winogrono umyj, osusz, oderwij od gałązek, zważ odpowiednią ilość, wsyp do czystego dużego słoja. Owoce możesz lekko rozgnieść. Dodaj przyprawy, zalej alkoholem, wstrząśnij lekko słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, owoce zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw jeszcze na 3 - 4 dni. W tym czasie często wstrząsaj słojem z owocami, aby cukier się rozpuścił. Następnie owoce przecedź przez gazę , odczekaj chwilę , aż cały syrop zdąży od kapać. Połącz syrop z wcześniej zlanym alkoholem, przefiltruj przez lniane płótno lub inny filtr. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na co najmniej 3 - 4 miesiące.

          Rady :
 Na nalewkę najlepsze będzie winogrono z własnego ogrodu, dojrzewające w słonecznym miejscu. Jeśli lubisz trunki bardziej wytrawne, dodaj mniej cukru.

 

       Właściwości naleweczki :
 Nalewka z ciemnych winogron zawiera mnóstwo związków polifenolowych, przeciwutleniaczy, opóźniają one między innymi procesy starzenia się naszego organizmu. Ma także wiele innych cennych właściwości prozdrowotnych np. antynowotworowych.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 27 grudnia 2020

Przepis na domową whisky.

 


Składniki :

1 l czystej wódki 40 %
garść płatków dębowych
15 sztuk rodzynek 
3 - 4 goździki
suszona skórka z jednej pomarańczy

Sposób wykonania :

 Do czystego słoja wrzuć wszystkie składniki, zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, a najlepiej na pół roku. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez filtr, może to być np. gaza złożona we czworo lub lniane szare płótno ( niefarbowane ! ). Następnie rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Teraz możesz zacząć się delektować smakiem i aromatem Twojej  whisky . 

  

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
 Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



  Życzę zdrowia !



czwartek, 24 grudnia 2020

Nalewka miodowa z imbirem i cytryną ( wzmacnia odporność ).

 


 

 Składniki :

1 l płynnego miodu 
2 cytryny
50 g świeżego korzenia imbiru
1 l czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce ( bez białej błonki ), z cytryn wyciśnij sok. Imbir umyj, obierz cieniutko ze skórki ( najlepiej zrobić to małą łyżeczką ), pokrój na cienkie plastry. Do czystego większego słoja wrzuć pokrojony imbir, otartą skórkę z cytryn, wlej sok z cytryn, miód, całość zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem , wstrząśnij nim i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po miesiącu przefiltruj trunek przez gazę złożoną we czworo, rozlej do butelek, butelki szczelnie zakorkuj. Trunek odstaw na kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie można przystąpić do degustacji. Nalewka nie jest zbytnio klarowna, przed każdym rozlaniem należy wstrząsnąć butelką.
 
        Właściwości nalewki :
 Nalewka ta wzmocni układ odpornościowy naszego organizmu w walce z grypą , przeziębieniem i innymi podobnymi infekcjami. W okresie jesienno - zimowym dobrze jest wypić mały kieliszek tego trunku rano i wieczorem.
 
Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.

Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


Nalewka ma piękny złoty kolor.


 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 21 grudnia 2020

Aromatyczna nalewka śliwkowa ( słodka, deserowa ).

 



Składniki :

1,20 kg dojrzałych wydrylowanych ciemnych śliwek ( najlepiej węgierek )
0,5 l spirytusu 95 %
1,25 l czystej wódki 40 %
3 szklanki cukru
2 laski cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
1 łyżeczka całych goździków
3 łyżki soku z cytryny
2 szklanki wody

Sposób wykonania :

 Dojrzałe, soczyste śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki, połówki śliwek wrzuć do czystego dużego słoja. Dodaj goździki i połamaną na mniejsze kawałki 1 laskę cynamonu. Zalej spirytusem i wódką , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na 1 i 1/2 - 2 miesiące w miejsce o temperaturze pokojowej. Co pewien czas odwróć słój do góry nogami, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź śliwki przez gazę , wyciśnij resztki płynu z owoców. Zagotuj wodę z cukrem i drugą laską cynamonu. Gdy syrop przestygnie, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Letni syrop wymieszaj dokładnie z płynem śliwkowo - alkoholowym. Wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na 2 dni. Następnie przefiltruj trunek, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w ciemne chłodne miejsce na rok. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Nalewka ta jest aromatyczna, świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi oraz wędzonymi wędlinami. Podana jako aperitif zaostrza apetyt.

  

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

Na nalewkę najlepsze są węgierki dobrze dojrzałe.

  

 

Nalewka ta ma piękny kolor.


PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
 Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !



piątek, 18 grudnia 2020

Nalewka z owoców pigwowca ( do herbaty ).

 

Owoce pigwowca japońskiego



Składniki :

około 20 szt. dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
3 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego )
0,5 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Owoce na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam i innych oznak chorób. Jeśli masz owoce nie do końca dojrzałe, pozostaw je na kilka dni w wiklinowym koszyku w ciepłym, lecz nie nasłonecznionym bardzo miejscu, aby dojrzały. Owoce pigwowca umyj, osusz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub na cienkie plasterki. Nie polecam tarcia na ręcznej tarce ( owoce są twarde i można się pokaleczyć podczas tarcia ), najlepiej zrobić to robotem wieloczynnościowym z odpowiednią końcówką . Starte owoce wymieszaj np. w misce z cukrem, przełóż do czystego słoja. Słój przykryj wieczkiem i odstaw na 24 - 48 godzin w ciepłe miejsce, ale nie na bardzo nasłonecznione. W tym czasie wstrząsaj często słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlej powstały syrop do drugiego mniejszego słoika, zamknij wieczkiem, włóż go do lodówki. Natomiast owoce zalej wódką , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na kolejne 24 - 48 godzin. Podobnie jak poprzednio często wstrząsaj słojem z owocami, aby wydobyć z nich resztki cennych witamin. Następnie przecedź owoce przez gęste sitko lub gazę . Połącz płyn alkoholowy z wcześniej zlanym syropem. Trunek rozlej do butelek ( najlepiej małych buteleczek tak zwanych piersiówek o pojemności 200 - 250 ml ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

  Nalewka ta zawiera dużo witaminy C, dlatego można ją dodawać do lekko przestudzonej herbaty zamiast cytryny. Możemy także wymieszać nalewkę z niewielką ilością wody i wypić, w ten sposób wzmocnimy nasz organizm dostarczając mu cennych witamin.

  Pozostałe z nalewki owoce możemy przełożyć do niedużych słoiczków i przechowywać w lodówce, a następnie w pierwszej kolejności wykorzystać je dodając do herbaty. Te resztki owoców także zawierają jeszcze dużo cennych witamin, dlatego szkoda by było je wyrzucić.

 

  Życzę zdrowia !



wtorek, 15 grudnia 2020

Nalewka z owoców jarzębiny ( z cytryną ).

 

Dojrzewające owoce jarzębiny



Składniki :

5 szklanek dojrzałych owoców jarzębiny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sok z 2 średnich cytryn
1 i 1/2 szklanki cukru lub 2 szklanki miodu wielokwiatowego 
1 l czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :

 Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, jeśli zbierzesz wcześniej, to trzeba ją przemrozić w zamrażarce przez co najmniej 24 godziny. Przed zamrożeniem jarzębinę myjemy i osuszamy. Przemarznięte owoce jarzębiny sparz na sicie wrzątkiem, a następnie osusz. Wsyp do dużego czystego słoja, dodaj skórkę otartą z cytryny ( cytryny trzeba wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem ) oraz świeżo wyciśnięty sok. Do słoja dodaj także cukier lub miód, całość zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, otrzymany płyn przefiltruj przez lniane płótno lub bibułę filtracyjną . Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w ciemne chłodne miejsce na pół roku, a najlepiej na rok. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 

       Właściwości nalewki :
 Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy C oraz prowitaminy A, a także kwasy organiczne i garbniki pomagające zwalczać w naszym organizmie stany zapalne.

 

         Rady :
 Owoce jarzębiny zbieramy z drzew rosnących z dala od dróg oraz zakładów przemysłowych. Owoce jarzębiny zbieramy, gdy są dobrze dojrzałe, gdy mają ciemnopomarańczowy kolor. 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
  

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
 Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



 Życzę zdrowia !