piątek, 12 marca 2021

Nalewka brzozowa ( na soku z brzozy ).

 

Sok z brzozy pozyskujemy wczesną wiosną.

 

Sposób pozyskania soku ( oskoły ) z brzozy :
 Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew brzozy otwory o średnicy około 8 - 10 mm oraz o głębokości około 6 - 8 cm. Powinny one być wywiercone lekko na skos, tak aby były lekko pochylone na zewnątrz, czyli wylot otworu powinien być około 1 cm niżej niż jego koniec. Liczba nawierceń w jednym pniu zależy od średnicy drzewa mierzonej na wysokości  1,3 m od ziemi ( tzw. pierśnicy ). Przy średnicy pnia 18 - 25 cm możemy wykonać tylko 1 nawiert, 26 - 35 cm możemy wykonać 2 nawierty, oczywiście nie jeden obok drugiego tylko w odległości kilkunastu centymetrów. Natomiast przy średnicy pnia od 36 i więcej cm możemy wykonać 3 nawierty. Do nawierconego otworu wkładamy jeden z końców gumowej lub plastikowej  rurki np. do zlewania wina, natomiast drugi koniec wkładamy do szklanej butli. Szyjkę butli zabezpieczamy przed dostaniem się zanieczyszczeń ! Najlepiej jest zrobić dziurkę w korku butli o średnicy trochę większej niż nasz wężyk i zakleić ją np. lakiem. Butlę stawiamy najlepiej na ziemi i zabezpieczamy ją przed przewróceniem się , np. obstawiając ją dookoła kamieniami itp. Po zakończeniu pobierania wszystkie otwory musimy zakleić, zabezpieczyć, aby drzewo nie zostało zaatakowane przez patogeny np. grzyby. Robimy to w następujący  sposób : Do otworów wbijamy za pomocą młotka lub czystego kamienia  
( niezanieczyszczonego ziemią ) drewniane kołki o średnicy większej około 1 mm niż otwory i długości większej o 1 cm niż głębokość otworu. Miejsca te możemy dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą , aby mieć pewność, że drzewo nie zostanie zaatakowane przez infekcje. Na koniec jeszcze jedna rada, sok pozyskujemy tylko z drzew, które rosną z dala od dużych zakładów przemysłowych, dróg itp. 
       
Składniki :
0,5 l świeżego soku ( oskoły ) z brzozy
0,5 l alkoholu 70 %

Sposób wykonania :
 Sok wymieszaj w czystym słoju z alkoholem, rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia po tygodniu leżakowania.

      Stosowanie naleweczki :
 Pijemy 3 razy dziennie po 40 kropel trunku na szklankę ( 250 ml ) wody .


     Właściwości nalewki :
 Nalewka znakomicie oczyszcza układ moczowy oraz pomaga usunąć z organizmu toksyny. Poprawia przemianę materii oraz wzmacnia organizm ( np. po przebytej chorobie ), dodaje życiowej energii, witalności. 


    Rada :
 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml wody.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

Jak zrobić alkohol o potrzebnej mocy.


W ten sposób zrobisz alkohol o potrzebnej mocy.

  

Dzisiaj pokażę Ci jak uzyskać pożądaną moc alkoholu. Przyda Ci się to np. podczas robienia nalewek czy likierów. Czasem jest tak, że w przepisie jest nam potrzebny alkohol o mocy 45% lub 70%. Poniżej przedstawię tabelkę , z której dowiesz się w jakich proporcjach zmieszać spirytus z wodą , aby uzyskać potrzebną nam moc alkoholu.


  Potrzebna moc    Ilość spirytusu        Ilość wody
      alkoholu              95 % w ml                     w ml

      
      30 %             320 ml            700 ml            

      35 %             370 ml            660 ml 

      40 %             420 ml            600 ml
      45 %             470 ml            560 ml
      50 %             530 ml            500 ml
      60 %             630 ml            400 ml
      70 %             740 ml            290 ml

      80 %             840 ml            180 ml

      90 %             950 ml             60 ml                           
           

 Jeśli więc chcesz zrobić 1 l alkoholu o mocy 50 % to musisz zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
 Łatwo zauważyć, że po zsumowaniu liczb wynik będzie większy niż 1000 ml, czyli 1 l. Podczas mieszania spirytusu z wodą następuje wydzielanie się ciepła przy jednoczesnym zmniejszaniu się objętości płynu. Dlatego więc, aby otrzymać 1 l alkoholu musimy wlać odrobinę więcej spirytusu i wody.

 Pytania możesz zadawać w komentarzach.



         
  Pozdrawiam gorąco !

 

 

środa, 10 marca 2021

Wino cebulowe ( Wzmacnia odporność organizmu ).

 

Cebula ma dużo właściwości prozdrowotnych.
 

 

Składniki :
30 dkg cebuli
1 butelka ( 0,75 l ) białego wytrawnego wina
4 łyżki miodu

Sposób wykonania :
 Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę , wrzuć do czystego dużego słoja. Cebulę zalej winem, dodaj miód, wymieszaj . Słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki soku z cebuli. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Wino przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu ( piwniczka, dolna część lodówki ). Nie przechowuj go zbyt długo. Wino cebulowe jest gotowe do picia.

      Stosowanie, właściwości :
 Pijemy 1 mały kieliszek dziennie. Wino to wzmacnia odporność naszego organizmu, warto sięgnąć po nie zwłaszcza zimą i wczesną wiosną . Łagodzi wszelkiego rodzaju infekcje
( przeziębienie, grypa ) oraz kaszel, wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn.


          Rada :
 Cebula na wino będzie najlepsza z naszego przydomowego ogródka, wybierajmy cebulę o jak najostrzejszym smaku. Miód też powinien być bardzo dobrej jakości, kupujmy go w zaufanych źródłach !




      

  Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 8 marca 2021

Kiedy pozyskujemy sok z brzozy ( oskołę ).

 

Sok z brzozy pozyskujemy wczesną wiosną.


 Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew brzozy otwory ( na wysokości około 1,5 m od ziemi ) o średnicy około 8 - 10 mm oraz o głębokości około 6 - 8 cm. Powinny one być wywiercone lekko na skos, tak aby były lekko pochylone na zewnątrz, czyli wylot otworu powinien być około 1 cm niżej niż jego koniec. Liczba nawierceń w jednym pniu zależy od średnicy drzewa mierzonej na wysokości  1,3 m od ziemi ( tzw. pierśnicy ). Przy średnicy pnia 18 - 25 cm możemy wykonać tylko 1 nawiert, 26 - 35 cm możemy wykonać 2 nawierty, oczywiście nie jeden obok drugiego tylko w odległości kilkunastu centymetrów. Natomiast przy średnicy pnia od 36 i więcej cm możemy wykonać 3 nawierty. Do nawierconego otworu wkładamy jeden z końców gumowej lub plastikowej  rurki np. do zlewania wina, natomiast drugi koniec wkładamy do szklanej butli. Szyjkę butli zabezpieczamy przed dostaniem się zanieczyszczeń ! Najlepiej jest zrobić dziurkę w korku butli o średnicy trochę większej niż nasz wężyk i zakleić ją np. lakiem. Butlę stawiamy najlepiej na ziemi i zabezpieczamy ją przed przewróceniem się , np. obstawiając ją dookoła kamieniami, śniegiem  itp. Po zakończeniu pobierania wszystkie otwory musimy zakleić, zabezpieczyć, aby drzewo nie zostało zaatakowane przez patogeny np. grzyby. Robimy to w następujący  sposób : Do otworów wbijamy za pomocą młotka lub czystego kamienia ( niezanieczyszczonego ziemią ) drewniane kołki o średnicy większej około 1 mm niż otwory i długości większej o 1 cm niż głębokość otworu. Miejsca te możemy dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą , aby mieć pewność, że drzewo nie zostanie zaatakowane przez infekcje. Na koniec jeszcze jedna rada, sok pozyskujemy tylko z drzew, które rosną z dala od dużych zakładów przemysłowych, dróg itp.




   Życzę zdrowia !



niedziela, 7 marca 2021

Nalewka z jeżówki purpurowej ( echinacea ) ( Wzmacnia odporność organizmu ).

 

Kwiaty jeżówki purpurowej.

 

Składniki :
100 g wysuszonego, zmielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej
500 ml czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :
 Jeżówkę wsyp do czystego słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe zacienione miejsce na 14 dni. Możesz np. słój nakryć ściereczką lub ręcznikiem, lub nałożyć na niego komin, taki jaki zakładamy w zimie na szyję . Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników, a najlepiej jest to zrobić nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. W ten sposób więcej cennych składników zostanie oddanych do alkoholu. Po tym czasie przecedź nalewkę przez płótno, najlepiej lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziela, złap płótno za rogi i skręcaj mocno drugą ręką . Otrzymany płyn rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj trunek w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia.  

     Stosowanie naleweczki :
 Profilaktycznie zażywaj ½ łyżeczki 2 razy dziennie przez 10 dni, a następnie zrób przerwę 7 dni. Kurację powtórz 3 razy. Dzieciom powyżej 7 roku życia stosujemy połowę dawki. Podajemy ją w niewielkiej ilości soku lub wody.


     Właściwości nalewki :
 Ekstrakty z jeżówki cechują się właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi, przeciwzapalnymi, przeciwgrzybicznymi. Liczne badania wykazały, że jeżówka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji o ponad 50% ! Jeśli chcemy osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty, to warto jednocześnie stosować witaminę C. Skuteczność jeżówki opiera się na pobudzaniu procesu fagocytozy, tj. wychwytywaniu i pochłanianiu przez komórki układu odpornościowego wirusów oraz bakterii, a także na pobudzaniu leukocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Ekstrakty z jeżówki działają także lekko przeciwbólowo, żółciopędnie, napotnie i przeciwzapalnie. Bez wątpienia preparaty z tej uroczej rośliny spodobają się również osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, gdyż przyspieszają przemianę materii i pomagają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

sobota, 6 marca 2021

Likier atlantycki ( na rumie ).

 

        Likier atlantycki ma ciemnobrązowy kolor, jest aromatyczny i słodki.
 

 

Składniki :

skórka z 5 pomarańczy
1 laska wanilii
4 suszone śliwki bez pestek ( niewędzone ! )
1 łyżka zaparzonej, bardzo mocnej kawy
1/2 szklanki cukru
2 szklanki wody ( 0,5 l )
4 szklanki ( 1 l ) rumu
 

Sposób wykonania :

 Pomarańcze umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki, bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do czystego większego słoja. Skórki zalej rumem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. W ten sposób wydobędziemy więcej cennych składników ze skórek pomarańczowych. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko. Suszone śliwki pokrój ostrym nożem w paski. Laskę wanilii pokrój na mniejsze około 2 - 3 cm kawałki. Do emaliowanego garnka wlej wodę , zagotuj, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił. Do gotującej wody wrzuć wcześniej pokrojone śliwki oraz wanilię , gotuj jeszcze przez 2 minuty. Do ciepłego syropu wlej wcześniej zlany rum, wymieszaj. Przelej całość ( bez filtrowania ) do słoja. Słój zamknij szczelnie i odstaw na kolejne 7 dni. Co drugi dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź, a następnie przefiltruj nalew. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. 

 Likier ten ma ciemnobrązowy kolor, jest aromatyczny i słodki. Zamiast cukru można użyć miodu ( np. gryczanego ) , lecz wtedy likier będzie miał trochę inny smak.

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.

 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !  

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Życzę zdrowia ! 

 

    

czwartek, 4 marca 2021

Wino z kwiatów mniszka lekarskiego.


Kwiaty mniszka lekarskiego.

 

Składniki :
300 dorodnych kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
3 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 - 2 duże cytryny
3 g pożywki
drożdże Malaga

Sposób wykonania :
 Kwiaty mniszka zbieramy  przy słonecznej pogodzie, najlepiej około południa, gdy są ładnie już rozkwitnięte i obeschnięte z porannej rosy. Zebrane kwiaty układamy cienką warstwą na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Dobrze jest je od czasu do czasu delikatnie przewrócić na drugą stronę . Następnie usuwamy z kwiatów zielone części, a żółte płatki wrzucamy do emaliowanego garnka. Kwiaty zalewamy wodą , dodajemy dokładnie wymytą i sparzoną cytrynę pokrojoną w cienkie plastry wraz ze skórką . Możemy też dodać jedną pokrojoną pomarańczę . Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w celu naciągnięcia. W tym czasie możemy od czasu do czasu zamieszać czystą drewnianą łyżką . Po tym czasie całość przecedzamy przez lnianą ściereczkę lub gazę , dokładnie odciskamy resztki płynu z kwiatów. Do wywaru dodajemy cukier, drożdże i pożywkę , dokładnie mieszamy i wlewamy do gąsiorka. Zamykamy butlę szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 - 4  tygodnie. Gdy fermentacja już się całkowicie zakończy, zlewamy wino znad osadu ( najlepiej jest to zrobić za pomocą wężyka do zlewania wina ), rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy korkiem. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Wino powinno leżakować co najmniej 3 miesiące.


  
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

środa, 3 marca 2021

Kiedy zbieramy młode pędy sosny ( na nalewkę, syrop ).

 

Młode pędy sosny.


Najlepsze na nalewki lub syrop są młode pędy sosny zbierane z młodych sosen rosnących na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach z dala od dróg i zakładów przemysłowych.  Młode pędy sosny zbieramy wiosną , najczęściej pod koniec kwietnia lub na początku maja, kiedy na drzewach pojawiają się młode przyrosty. Ich długość powinna mieć około 10 - 12 cm. Młode pędy sosny najlepiej jest obcinać sekatorem lub ostrym nożem czy nożyczkami. Czynność tę najlepiej wykonywać w gumowych lub lateksowych rękawiczkach, w ten sposób nie poplamimy rąk żywicą , którą później trudno domyć. Przy zrywaniu pamiętajmy, że nie wolno zrywać pędów ze wszystkich gałęzi danej sosny, a nawet wszystkich pędów z jednej gałęzi sosny. Drzewo ma rosnąć dalej i nie możemy go zniszczyć. Nie łamiemy też gałęzi w celu pozyskania pędów.


               
   Pozdrawiam gorąco !


 

wtorek, 2 marca 2021

Nalewka na kwiatach bzu - lilaka.

 

Na nalewkę zbieramy tylko kwiaty z bzu o fioletowym kolorze.

 

Składniki :
20 dkg świeżo zebranych w pełni kwitnienia kwiatów lilaka fioletowego koloru
1 i 1/2 l alkoholu 70 %
15 dkg cukru lub szklanka miodu
0,5 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 duża cytryna  

Sposób wykonania :
 Kwiaty lilaka zbieramy w słoneczny dzień, gdy są w pełni kwitnienia. Następnie odrywamy kwiaty od gałązek ( możemy to zrobić przy pomocy nożyczek ), odważamy potrzebną ilość i wrzucamy do czystego dużego słoja, gałązki wyrzucamy. Kwiaty zalewamy alkoholem 70 %, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 5 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Następnie zlewamy alkohol z kwiatów i wlewamy go do drugiego słoja, szczelnie go zamykając. Do kwiatów wsypujemy cukier, wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy. Słój zamykamy i odstawiamy na 3 kolejne dni. W tym czasie również często wstrząsamy słojem, aby cukier lub miód się rozpuścił. Następnie zlewamy syrop z kwiatów, wlewamy go do drugiego słoja z kwiatowym alkoholem, a do kwiatów wlewamy wodę. Słój zamykamy i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie często wstrząsamy słojem, aby wypłukać z kwiatów resztki cennych składników. Następnie przecedzamy kwiaty przez gazę, dokładnie wyciskając resztki płynu z nich. Łączymy wszystkie płyny ze sobą , jeśli jest taka potrzeba możemy trunek jeszcze raz przefiltrować. Otrzymany nalew wlewamy do czystego słoja, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania w ciemne miejsce. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa.

 Nalewka ta ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekko wyczuwalną goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat. Na nalewkę zbieramy kwiaty bzu - lilaka fioletowego koloru.

         Stosowanie :
 Nalewkę pijemy w ilości do 30 kropel 3 razy dziennie. Nalewka sprawdzi się także do robienia okładów na stawy ( w przypadku schorzeń reumatycznych ). Wtedy można pominąć dodawanie soku z cytryny i cukru lub miodu, które służą polepszeniu smaku nalewki. Do okładów używamy 30 kropel nalewki rozpuszczonej w odrobinie ciepłej, przegotowanej wody. Można ją albo wcierać w chore miejsca, albo używać do kompresów na noc. Wystarczy skropić nią materiał lub gazę, przyłożyć do bolącego miejsca, owinąć folią i zabandażować. Rano skórę pod okładem trzeba przemyć i nawilżyć.


       Właściwości nalewki :
 Nalewka z bzu - lilaka, podobnie jak napar stosuje się w chorobach nerek, a także jako środek napotny ( podczas przeziębień ), przeciwmalaryczny i przynoszący ulgę w chorobach reumatycznych.


           Rady :
 Zamiast cukru warto dodać ( 1 szklankę lub trochę więcej ) miodu do nalewki, będzie zdrowsza.
 Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml wody.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 1 marca 2021

Kiedy i gdzie zbieramy czosnek niedźwiedzi.

 

Nie zbieramy czosnku niedźwiedziego dziko rosnącego !

 Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. Lubi wilgotne podłoże i zacienione miejsca pod drzewami. W Polsce młode listki czosnku niedźwiedziego pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia. Szczególnie dużo rośnie go w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. Jego cechą charakterystyczną są długie do 20 - 30 cm wysokości lancetowate liście, a także wydzielające intensywny czosnkowy zapach kuliste, białe kwiatostany z pojedynczymi gwiaździstymi kwiatami, które znajdują się na długich (do 50 cm) łodygach. Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie są jadalne i nie zbieramy ich. Czosnek niedźwiedzi jest rośliną częściowo chronioną , dlatego nie można go zrywać w lesie ! Za zbieranie czosnku niedźwiedziego w lasach grozi kara grzywny.  Czosnek niedźwiedzi możemy pozyskiwać z własnej uprawy lub kupić go na straganie od kogoś kto go uprawia.
 Liście czosnku niedźwiedziego są łudząco podobne do rosnących w tym samym czasie liści konwalii majowej, których zjedzenie może doprowadzić do zatrucia. Liście obu tych roślin można łatwo odróżnić, wystarczy zerwać kawałek listka i powąchać, liście czosnku będą mieć lekki zapach czosnku.
 Liście czosnku niedźwiedziego zbieramy pod koniec marca, do końca kwietnia, zanim zacznie kwitnąć. Kwitnący czosnek nie ma już tyle cennych właściwości. Najbardziej wartościowe są młode listki o długości około 10 - 12 cm. Liście czosnku najlepiej jest obcinać ostrym sekatorem lub zwykłymi nożyczkami, wtedy nie uszkodzimy cebulek rośliny. Pamiętajmy też, aby nie zrywać wszystkich liści z jednej rośliny, zostawmy jej kilka małych listków, niech dalej się rozwija i zakwitnie.
 


Młode liście czosnku niedźwiedziego . 


Najlepsze są młode listki, to one zawierają najwięcej cennych właściwości.



   Pozdrawiam !