poniedziałek, 14 czerwca 2021

Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ).

 

Dojrzewające owoce agrestu.
 

 

 Składniki :
50 dkg dojrzałych zdrowych owoców zielonego agrestu
20 dkg cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
30 g świeżego korzenia imbiru
0,5 l wody
0,5 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania :
 Z agrestu usuń ogonki i zaschnięte kwiatostany, opłucz pod bieżącą wodą ( najlepiej na sitku lub cedzaku ), osusz z nadmiaru wody. Owoce tylko lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem, nie rób z nich miazgi, wrzuć do czystego, dużego słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, odstaw do wystygnięcia. Imbir dokładnie umyj, pokrój na małe kawałeczki razem ze skórką. Do słoja wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii oraz imbir, wlej spirytus, zalej zimnym syropem przygotowanym z wody i cukru. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem  i odstaw w ciepłe, lecz niezbyt słoneczne miejsce ( np. na parapet od zachodu ) na 7 dni. Następnie zawartość słoja przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 0,5 l spirytusu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Naleweczka ta ma piękny aromat i ładny złocisty kolor. Pięknie prezentuje się w ozdobnej karafce. 


 Najlepsze na nalewkę będą owoce agrestu z własnego ogrodu takie, które dojrzewają w promieniach letniego słońca. Tak dojrzewające owoce agrestu zawierają w sobie mnóstwo cennych składników, pektyny, żelazo, witaminę C, B1,PP, A. Nalewka agrestowa ma właściwości lecznicze, korzystnie wpływa na przemianę materii, dzięki temu pomoże nam schudnąć. Jest także pomocna przy infekcjach np. przeziębienie, grypa, działa jako środek przeciwgorączkowy. Nalewką agrestową możemy się wzmacniać w stanach wyczerpania fizycznego.
 Stosowanie naleweczki : 1 łyżka lub mały kieliszek nalewki rano i wieczorem.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



  Na zdrowie !

 

niedziela, 13 czerwca 2021

Nalewka na owocach czereśni ( z liśćmi czereśni ).

 

Na nalewkę najlepsze będą ciemnoczerwone czereśnie.


Składniki :
1 kg wydrylowanych ciemnoczerwonych czereśni
50 - 60 szt. liści z drzewa czereśni
1 cytryna
20 dkg cukru (może być trzcinowy)
1 l wody
0,5 l spirytusu 96 %

Sposób wykonania :
 Czereśnie opłukać ( nie moczyć długo w wodzie ! ), wydrylować, odważyć 1 kg, wsypać do czystego słoja. Czereśnie zasyp cukrem, odstaw na 24 godziny, aby puściły więcej soku. Liście umyj, wrzuć do garnka (najlepiej emaliowanego), zalej litrem wody. Garnek postaw na ogniu, zagotuj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 24 godziny. Wywar z liści przecedź przez gęste sitko lub gazę , wymieszaj ze spirytusem, wlej do słoja z czereśniami. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 - 3 tygodnie, aby trunek się wyklarował. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj.
Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z nalewką odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ciekawszy i bardziej głębszy będzie mieć smak. 

 Zarówno owoce jak i liście czereśni mają dużo dobrych dla naszego zdrowia (szczególnie dla układu krwionośnego i serca) składników. Tak więc warto wypić mały kieliszek czereśniówki raz dziennie dla naszego zdrowia.

      Rady :
 Czereśnie to dość słodkie owoce, dlatego do nalewki można dodać mniej cukru lub wcale, jeśli ktoś lubi bardziej wytrawne trunki. Nalewka ta ma około 35 % .

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
  Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
  Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : 
https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                             

   Życzę zdrowia !

  

  

sobota, 12 czerwca 2021

Likier morelowy ( z odrobiną rumu lub brandy ).

 

Owoce moreli.

 
 

Składniki :
1 kg dorodnych dojrzałych moreli
8-10 goździków
1/2 laski wanilii
kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm )
5 szt. gorzkich migdałów ( czyli jąder ze stłuczonych pestek moreli )
skórka z 1 pomarańcza ( bez białej błonki,albedo )
1 kg cukru
150 ml wody
1 l spirytusu 95 %
150 ml rumu lub brandy 

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki, wrzuć do słoja. Pomarańcza umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko, bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z morelami. Dodaj drobno pokrojoną laskę wanilii, goździki, korę cynamonu oraz jądra pestek moreli. Zalej wszystko spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 4-6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej nalew z owoców, wlej do drugiego słoja, słój zamknij i odstaw w ciemne chłodne miejsce. Owoce w słoju zasyp cukrem ( zamiast cukru białego możesz dać cukier trzcinowy ), wstrząśnij, słój zamknij i odstaw do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, to przyspieszy proces rozpuszczenia się cukru. Następnie zlej syrop z owoców, zmieszaj go z wcześniej zlanym nalewem spirytusowym, wlej także brandy lub rum. Morele zalej przegotowaną i wystudzoną wodą , słój zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie wstrząśnij kilkukrotnie słojem. Następnie zlej wodę z owoców , wlej do wcześniej przygotowanego płynu. Trunek odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na około miesiąc do sklarowania. Klarowny płyn zlej znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc.
 Trunek ten zawiera dużo witamin i dobrze przyswajalnego żelaza. Jest stosowany wspomagająco w anemii oraz na wzmocnienie serca.


 Rada : Jeśli chcesz zrobić morelówkę wytrawną , zmniejsz ilość cukru, możesz zmniejszyć, aż do 25 dkg cukru. Sposób wykonania pozostaje taki sam.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


            

                                

   Na zdrowie !

 

 

piątek, 11 czerwca 2021

Nalewka z kwiatów czarnego bzu ( na miodzie ).


 

Kwiaty czarnego bzu.


Składniki :
40 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
5 cytryn
50 - 70 dkg miodu np. wielokwiatowego
1 l spirytusu 95 %
1 i 1/2 l wody (najlepiej źródlanej)

Sposób wykonania :
 Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać przed południem w suchy słoneczny dzień. Kwiaty zbieramy z krzewów, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg. Kwiaty przeglądamy czy nie ma w nich robaczków, jeśli są , usuwamy je. Kwiaty odrywamy od baldachów. Możemy też obciąć je nożyczkami, małe gałązki możemy zostawić. Kwiaty wrzucamy do dużego czystego wyparzonego wcześniej  słoja. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Z dwóch cytryn obieramy cieniutko skórkę, wrzucamy ją do słoja. Z obranych cytryn wyciskamy sok, wlewamy go do słoja z kwiatami przez sitko, aby usunąć pestki. Pozostałe 3 cytryny zostawiamy na później. Kwiaty zalewamy spirytusem wymieszanym z 1/2 l wody, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni. Następnie przecedzamy zawartość słoja przez gazę złożoną we dwoje, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. W garnku (najlepiej emaliowanym) zagotowujemy 1 l wody, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy woda będzie lekko ciepła ( około 35 C ) rozpuszczamy w niej miód i wlewamy wyciśnięty sok z 3 cytryn, mieszamy. Przygotowany syrop łączymy z alkoholem kwiatowym. Nalew wlewamy do czystego słoja, zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę ostrożnie znad osadu, osad filtrujemy. Rozlewamy do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Trunek odstawiamy na co najmniej pół roku w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie nabierze on odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy: rytozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, czyli ogólnie mówiąc w stanach przeziębienia. Z tej porcji składników wyjdzie nam około 2, 4 l trunku o mocy około 38 % . Do nalewki możemy użyć innego rodzaju miodu, np. lipowy, gryczany, wtedy oczywiście nasza naleweczka będzie mieć inny smak i aromat. 

       Zastosowanie :
 Nalewka ta działa rozgrzewająco, napotnie, a także pomaga odkrztuszać wydzielinę ( flegmę ) z oskrzeli. Dzięki tym właściwością doskonale sprawdza się podczas przeziębień. Ma ona również właściwości moczopędne.

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
  Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
  Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : 
https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                             

   Życzę zdrowia !

 

czwartek, 10 czerwca 2021

Nalewka agrestowa ( staropolska ).

 

Dojrzewający agrest.

 
 

Składniki :
dojrzały agrest
spirytus 70 % lub
czysta wódka 40 %
cukier ( najlepiej trzcinowy )
rodzynki  jasne

Sposób wykonania :
 Agrest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody, rozgnieć lekko lub poprzekrawaj na połówki, wrzuć do słoja tyle, aby słój był prawie pełny. Zalej spirytusem lub wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy. Co pewien czas obróć słój do góry dnem i z powrotem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , dokładnie wyciśnij sok z owoców. Trunek rozlej do butelek, do każdej butelki ( 0,5 l ) wsyp po 2 łyżeczki cukru i po 1 rodzynku przeciętym na połowę. Butelki zakorkuj i odstaw na co najmniej kolejne 6 miesięcy, aby dojrzała. Możesz także dodać cukier w inny sposób. Na każdy 1 l nalewki dodaj do niej około 25 dkg cukru, wymieszaj i wtedy dopiero rozlej do butelek. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna, możesz ją po upływie 6 miesięcy, gdy dojrzeje przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Nalewka ta doskonale prezentuje się w ozdobnej butelce lub karafce.

 Rada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 

   Na zdrowie !

 

 

środa, 9 czerwca 2021

Lecznicza nalewka z kwiatów bzu czarnego.

 

Kwiaty bzu czarnego.
 

  Gorąco polecam tę nalewkę. Jest co prawda przy jej sporządzaniu trochę pracy, ale ma piękny zapach i smak, a co najważniejsze skutecznie pomaga nam w walce z przeziębieniem. 

Składniki :
50 baldachów kwiatów bzu czarnego
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
70 dkg cukru
2 duże cytryny
sok z 3 limonek
1 laska wanilii 

Sposób wykonania :
 Wodę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny, odstaw do wystudzenia. Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem. Pokrój na plastry, usuń pestki ( są gorzkie ). Kwiaty czarnego bzu opłucz pod bieżącą wodą ( tak jest w przepisie, ja nie płukałem ) oczyść, jeśli jest taka potrzeba. Kwiaty włóż do czystego dużego słoja, dodaj plastry cytryny, laskę wanilii , zalej wystudzonym syropem, wymieszaj. Słój zamknij pokrywką i odstaw na tydzień w ciepłe i słoneczne miejsce. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj przez gazę , ( dokładnie wyciśnij baldachy ) połącz ze spirytusem oraz ze sokiem z limonek, wymieszaj. Otrzymany płyn wlej ponownie do słoja. Słój zamknij i odstaw na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po miesiącu przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną , wlej ponownie do słoja i pozostaw jeszcze na 2 tygodnie, aby nalewka się klarowała, w tym czasie nie wstrząsaj słojem. Następnie zlej nalewkę znad osadu, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, aby trunek dojrzał.

       Zastosowanie :
 Nalewka ta działa rozgrzewająco, napotnie, a także pomaga odkrztuszać wydzielinę ( flegmę ) z oskrzeli. Dzięki tym właściwością doskonale sprawdza się podczas przeziębień. Ma ona również właściwości moczopędne.

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
  Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
  Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : 
https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                             

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 8 czerwca 2021

Nalewka ze świeżych kwiatów lipy ( na miodzie ).

 

Kwiaty lipy w pełni kwitnienia.

 
 

Składniki :
1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy
0,5 l miodu najlepiej lipowego
sok z 1/2 cytryny
0,5 l wody
0,75 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Spirytus wymieszaj z wodą , odstaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie kwiaty lipy wrzuć do słoja z alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć lekko słojem. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, kwiaty mocno odciśnij np. drewnianą pałką. Dodaj miód oraz sok z cytryny, wymieszaj. Słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Przez pierwsze 2-3 tygodnie poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, uważając, aby nie zmącić go. Osad przefiltruj przez gazę , a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje.
 Nalewka ta przyda nam się w czasie jesiennych i zimowych chłodów
. Kwiaty lipy mają liczne właściwości lecznicze. Działają napotnie, obniżają gorączkę, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy, zmniejszają napięcie systemu nerwowego, dzięki temu ułatwiają zasypianie, poprawiają także przemianę materii oraz wiele innych cennych właściwości. Warto więc zrobić nalewkę z tych wartościowych kwiatów.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 


 Rada : Kwiaty lipy zbieramy razem z gałązkami na których rosną. Zbieramy tylko te kwiaty, które mają kremową barwę dopiero zaczynają kwitnąć. Nie zbieramy kwiatów, które już brązowieją i zasychają , takie kwiaty nie mają już praktycznie żadnych właściwości leczniczych. Pewnym utrudnieniem podczas zbierania kwiatów lipy jest masowe zbieranie z kwiatów pyłku przez pszczoły, musimy uważać, aby nas nie użądliły, nie wchodźmy im w drogę , to na pewno nam nic nie zrobią. Można np. zbierać kwiaty wczesnym rankiem, gdy nie ma jeszcze dużo pszczół. Podczas zbierania dobrze jest zaopatrzyć się w małe ostre nożyczki i lekką niedużą miskę. Miskę podkładamy pod kwiat, który chcemy zebrać, a nożyczkami obcinamy jego łodyżkę. Aby pozbyć się małych , robaczków wysypujemy cienką warstwą zebrane kwiaty na białe papier lub płótno. Od czasu do czasu przemieszamy kwiaty, aby wszystkie robaczki uciekły. Możemy także wsypać niewielką ilość zebranych kwiatów do sitka ze średnimi otworami, lekko potrząsając sitkiem pozbędziemy się ich bardzo szybko ! Robaczki wypadną przez otworki i odlecą. Sprawdziłem ten sposób i polecam go. :)

 

PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



    Na zdrowie !

 


niedziela, 6 czerwca 2021

Nalewka orzechówka ( z zielonych orzechów włoskich i cytrusów ).

 


Składniki :
12-14 szt. zielonych orzechów włoskich
1 cytryna
1 pomarańcza
2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości
3 łyżki cukru trzcinowego
0,5 l wody
0,5 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem ze skórką na plastry o grubości około 1 cm, usuń pestki, wrzuć do słoja. Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Zimną wodą zalej zawartość słoja, wlej spirytus, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź całość przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po około 2 tygodniach nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/



                               

   Na zdrowie !



piątek, 4 czerwca 2021

Wino czereśniowe.

 

Dojrzałe czereśnie.


Składniki :
10 l soku z czereśni
6 kg cukru
10 l źródlanej wody
2 dkg kwasku cytrynowego
1 opakowanie drożdży winiarskich " Portwein "
1 opakowanie pożywki dla drożdży

Sposób wykonania :
 Najlepsze czereśnie na wino będą te ciemnoczerwone, dojrzałe i zdrowe. Owoce przebierz, usuń ogonki, opłucz, wydryluj. Pozostaw około 5 % pestek z wydrylowanych czereśni. Pestki wsyp do wyparzonego wcześniej słoiczka i włóż do lodówki. Wydrylowane owoce lekko zmiażdż tłuczkiem w emaliowanym lub szklanym naczyniu. Pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej. Miazgę systematycznie mieszaj, aby nie wytworzył się ocet. Po tym czasie wyciśnij sok z owoców najlepiej przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Odmierz odpowiednią ilość soku (10 l). Do soku dodaj kwasek cytrynowy, drożdże i pożywkę , całość dokładnie wymieszaj. Wlej do gąsiorka ( butli ) wcześniej dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego. Podczas wlewania możesz się posłużyć lejkiem, będzie łatwiej i szybciej wlać płyn. Dodaj pestki. Gąsior szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej do burzliwej fermentacji na kilka tygodni. Gdy wino przestanie intensywnie fermentować,  przecedź go i ponownie zamknij w gąsiorku i odstaw na kilka tygodni do momentu, aż przestanie fermentować. Po całkowitym ustaniu fermentacji ponownie przecedź wino, rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i zostaw do leżakowania na kilka miesięcy. Pamiętaj, że im dłużej wino leży i dojrzewa, tym będzie miało bardziej wyrazisty smak !

 Z tej porcji składników wychodzi około 12 l wina. Piłem to wino, jest dobre w smaku, lekko słodkie. Czereśnie to owoce dość słodkie dlatego można je łączyć z owocami kwaskowatymi np. porzeczką czerwoną lub czarną , agrestem lub wiśniami.


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Na zdrowie !



środa, 2 czerwca 2021

Wódka cytrynówka.

 


Składniki :
1 l czystej wódki 40 %
4 średnie cytryny 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie umyj małą szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, osusz. Obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki. Obraną skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Zalej skórki alkoholem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 3 - 4 dni. Codziennie wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gazę złożoną we dwoje. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej lub dwóch cytryn ( w zależności jak kwaskowatą wódkę chcesz otrzymać ), wymieszaj dokładnie.  Sok z cytryny przecedź przez bardzo gęste sitko lub lniane płótno, aby do wódki nie dostały się kawałeczki miąższu z cytryny lub pestki. Wódkę rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Wódka nadaje się od razu do konsumpcji, nie musi leżakować. Wódka ma jasnożółty kolor, jest lekko kwaskowata. Najlepiej podawać ją wcześniej schłodzoną .

 Domowa wódka własnego wyrobu w przeźroczystej butelce z naklejoną ładną stylową etykietą to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 





Na zdrowie !