Owoce moreli. |
Składniki :
1 kg dorodnych dojrzałych moreli
8-10 goździków
1/2 laski wanilii
kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm )
5 szt. gorzkich migdałów ( czyli jąder ze stłuczonych pestek moreli )
skórka z 1 pomarańcza ( bez białej błonki,albedo )
1 kg cukru
150 ml wody
1 l spirytusu 95 %
150 ml rumu lub brandy
Sposób wykonania :
Morele
opłucz, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki, wrzuć do słoja.
Pomarańcza umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko, bez białej
błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z morelami.
Dodaj drobno pokrojoną laskę wanilii, goździki, korę cynamonu oraz jądra
pestek moreli. Zalej wszystko spirytusem, słój szczelnie zamknij
wieczkiem i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 4-6 tygodni.
Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej nalew z
owoców, wlej do drugiego słoja, słój zamknij i odstaw w ciemne chłodne
miejsce. Owoce w słoju zasyp cukrem ( zamiast cukru białego możesz dać
cukier trzcinowy ), wstrząśnij, słój zamknij i odstaw do momentu, aż
cukier całkiem się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, to
przyspieszy proces rozpuszczenia się cukru. Następnie zlej syrop z
owoców, zmieszaj go z wcześniej zlanym nalewem spirytusowym, wlej także
brandy lub rum. Morele zalej przegotowaną i wystudzoną wodą , słój
zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie wstrząśnij kilkukrotnie
słojem. Następnie zlej wodę z owoców , wlej do wcześniej przygotowanego
płynu. Trunek odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na około miesiąc do
sklarowania. Klarowny płyn zlej znad osadu, osad przefiltruj przez
bibułę filtracyjną , połącz płyny, rozlej do butelek, zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co
najmniej miesiąc.
Trunek ten zawiera dużo witamin i dobrze przyswajalnego żelaza. Jest stosowany wspomagająco w anemii oraz na wzmocnienie serca.
Rada :
Jeśli chcesz zrobić morelówkę wytrawną , zmniejsz ilość cukru, możesz
zmniejszyć, aż do 25 dkg cukru. Sposób wykonania pozostaje taki sam.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli
C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet
lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu
się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie
konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla
kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz