sobota, 19 czerwca 2021

Wino truskawkowe.

 

Truskawki na wino najlepsze będą te ciemnoczerwone.

 

Składniki na 10 l wina o mocy 14 % :
7,30 kg dojrzałych truskawek
3,6 l wody
2,10 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
Drożdże winiarskie Tokaj, Madera lub Chambertin
około 4 g pożywki dla drożdży
 

Sposób wykonania :
 Truskawki na wino muszą być dojrzałe, zdrowe, o barwie ciemnoczerwonej. Najlepsze będą z własnej działki. Użycie słabej jakości owoców mocno obije się na jakości naszego trunku. Truskawki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, usuwamy szypułki, rozgniatamy tłuczkiem ( jak do ziemniaków ), nie miksujemy mikserem, bo wino może mieć wtedy lekko cierpkawy smak. Połowę wody przegotowujemy, rozpuszczamy w niej połowę cukru, kwasek cytrynowy, odstawiamy do wystygnięcia. Kwasek jest potrzebny, aby wino miało ładny kolor, nie ciemniało. Po ostygnięciu wody dodajemy drożdże oraz pożywkę , mieszamy. Całość przelewamy do gąsiorka lub wiaderka fermentacyjnego. Zakładamy rurkę fermentacyjną i odstawiamy  na 4-5 dni. Następnie zagotowujemy drugą połowę wody z cukrem, studzimy i wlewamy do gąsiorka. Odstawiamy wino do fermentacji do czasu, aż przestanie "bulgotać ". Następnie zlewamy wino znad osadu ( wężykiem ), usuwamy owoce. Do wina możemy dodać stoper fermentacji ( do kupienia w sklepach winiarskich ). Przelewamy i zamykamy wino do czystego baniaka do czasu sklarowania. Możemy pomóc się wyklarować winu preparatami do klarowania win. Wyklarowane wino ściągamy ponownie przy pomocy wężyka i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Odstawiamy wino w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 4 miesiące. Wino truskawkowe nie przechowujemy zbyt długo, najwyżej kilka lat. 

        Rada :
 Na wino przeznaczamy dość duży balon, ponieważ podczas fermentacji wino będzie dość mocno się pienić i rosło do góry. Zbyt mały balon może spowodować, że wino mam ucieknie "wybuchnie ". 

 Wino to ma ładny czerwony kolor, ładnie pachnie truskawkami, w smaku jest lekkie i z mocno wyczuwalnym smakiem owoców. Z dodatkiem kilku kostek lodu będzie najlepsze, polecam.  

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 


  
Życzę zdrowia !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz