niedziela, 12 września 2021

Nalewka śliwkowa o pięknym kolorze.

 

Na nalewkę najlepsze są dobrze dojrzałe śliwki.

 

 

Składniki :

1 kg dojrzałych śliwek węgierek
10 dkg suszonych śliwek ( nie wędzonych ! )
5 dkg rodzynek
30 - 50 dkg cukru ( może być trzcinowy )
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Śliwki myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki, usuwamy pestki. 8 - 12 pestek odkładamy, resztę wyrzucamy. Do większego czystego słoja przekładamy śliwki oraz odłożone pestki. Dodajemy suszone śliwki (możemy je przekroić na połówki), rodzynki, całość zasypujemy cukrem. Wstrząsamy słojem, słój przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 3 - 4 godziny, w tym czasie śliwki puszczą sok. Następnie do słoja wlewamy wódkę , wstrząsamy słojem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 5 - 6 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedzamy zawartość słoja przez gazę złożoną we dwoje, wyciskamy resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn filtrujemy jeszcze przez gazę złożoną we czworo lub inny filtr. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na rok w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu oraz się ładnie wyklaruje. Po roku nalewkę ostrożnie zlewamy znad osadu, osad filtrujemy. Ponownie rozlewamy do butelek, na butelki naklejamy etykiety z opisem. Po 2 - 3 tygodniach nalewka jest gotowa do picia. Przed podaniem nalewki na stół warto ją przelać do ozdobnej karafki. Nalewka ta dzięki suszonym śliwką ma piękny ciemnobrązowy kolor, podobny do palonego cukru, którym zabarwiamy wódkę . Naleweczka również doskonale smakuje, słodkość trunku, możemy regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości cukru.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 


                               
 

  Na zdrowie !

 

 

sobota, 11 września 2021

Nalewka z ciemnych winogron ( bardzo zdrowa ).



Dojrzewające owoce ciemnych winogron.





Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych ciemnych winogron
40 dkg cukru ( najlepszy będzie trzcinowy )
1 l spirytusu 95 %
0,5 l wody

Sposób wykonania :
 Wodę zagotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem, odstaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Winogrona umyj, osusz z nadmiaru wody, obierz z gałązek, wsyp do czystego słoja, rozgnieć lekko drewnianą pałką lub tłuczkiem. Zalej przygotowanym wcześniej alkoholem, wymieszaj np. poprzez wstrząśnięcie słojem lub drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zlej nalew z owoców do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem ), a owoce zasyp cukrem, wymieszaj. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie. W tym czasie wstrząsaj codziennie słojem z owocami, aby cukier się rozpuścił. Następnie przecedź owoce przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany syrop wlej do słoja z nalewem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Po upływie 3 miesięcy zlej klarowną nalewkę  znad osadu, osad przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku, aby po upływie dłuższego czasu, wiedzieć co w nich się znajduje. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku, ale pamiętaj, że naleweczka ta najlepiej smakuje po upływie 2 lat.

 Ciemne winogrona mają wiele cennych zdrowotnych właściwości, pomagają między innymi zwalczać komórki rakowe. Ciemne winogrona zawierają także przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki. Warto więc zrobić nalewkę lub sok z ciemnych winogron, zwłaszcza gdy mamy winogrono posadzone na własnej działce.

 Rada : najlepsze owoce na nalewkę czy sok to te z własnego ogrodu, które dojrzewają w dobrze nasłonecznionych miejscach.

  Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!



PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

                                

  

   Na zdrowie !


    

czwartek, 9 września 2021

Nalewka z owoców czarnego bzu (doskonała podczas przeziębień).

Dojrzałe owoce czarnego bzu.



 Składniki :
4 szklanki dojrzałych owoców czarnego bzu
2 szklanki cukru ( najlepszy będzie trzcinowy )
1 szklanka wody
3 szklanki czystej wódki 40 %
2 - 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 

Sposób wykonania :
 Owoce czarnego bzu opłucz pod bieżącą wodą , osusz z nadmiaru wody, oderwij od baldachów, przebierz. Wszystkie owoce muszą być dojrzałe ( czarne ) i zdrowe, jeśli trafiają się niedojrzałe, zielone lub jasnobrązowe, wyrzuć je. Owoce wsyp do rondla lub emaliowanego garnka, rozgnieć je trochę np. drewnianą pałką lub tłuczkiem. Zasyp cukrem wymieszaj i odstaw na godzinę , aby puściły sok. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny bez białej błonki. Otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok dodaj do słoja z owocami. Całość zalej wodą i alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Słój odstaw w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę , wyciśnij resztki soku z owoców. Możesz sobie pomóc drewnianą pałką. Otrzymany płyn przelej do czystego słoja i odstaw na tydzień lub dwa. W tym czasie trunek będzie się klarował, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować trunek w słoju z kranikiem, wtedy łatwo zlejemy płyn znad osadu, a osad przefiltrujemy przez filtr lub watę rozłożoną na gazie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Trunek przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Ten smaczny i kolorowy trunek pomoże nam podczas przeziębień i zachorowań na  grypę. Ma on właściwości antyprzeziębieniowe, napotne oraz rozgrzewające. Wystarczy wypić mały kieliszek trunku lub dodać go do ciepłej herbaty.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




                             

  Życzę zdrowia !

     


wtorek, 7 września 2021

Arbuzówka - czyli nalewka z arbuza. 

 

Dojrzały arbuz.

 

 

Składniki :

1 dojrzały niezbyt duży arbuz
2 - 3 gałązki świeżej mięty
2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu
2 - 3 cm kory cynamonu
1 - 2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Podczas zakupu arbuza upewniamy się, że jest dojrzały, opukujemy go i sprawdzamy, czy wydobywa się charakterystyczny głuchy, pusty dźwięk. To znak, że jest dojrzały, dobry na nalewkę. Arbuza myjemy, wykrawamy czerwony miąższ, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do czystego słoja. Opłukaną pod bieżącą wodą miętę i rozmaryn palcami rozrywamy na mniejsze części, wrzucamy do słoja. Dodajemy cynamon,
miód ( najlepiej płynny ), zalewamy alkoholem. Kawałki arbuza muszą być całkowicie przykryte alkoholem ! Gdyby zostało nam arbuza możemy go zjeść. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na około 5 - 7 dni. Od czasu do czasu wstrząsamy lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedzamy zawartość słoja przez gazę złożoną we dwoje, a następnie filtrujemy przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy korkiem. Po kilku dniach nalewka jest gotowa do picia. Przechowujemy ją w ciemnym chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje i orzeźwia schłodzona np. w lodówce lub zimnej wodzie z lodem. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !

 

   

niedziela, 5 września 2021

Likier jeżynowy ( z przyprawami ).

 

Dojrzewające owoce jeżyny.

 

Składniki :

1 l świeżego soku z jeżyn
40 dkg cukru
1 łyżeczka całych goździków
1 łyżeczka połamanej kory cynamonu
1 mała laska wanilii
0,5 l spirytusu 95 %
375 ml ( 1 i 1/2 szklanki ) winiaku 

Sposób wykonania :

 Do czystego ( najlepiej wcześniej wyparzonego i osuszonego ) słoja wlej świeżo wyciśnięty sok z jeżyn. Dodaj goździki, korę cynamonu, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Dodaj cukier, wlej spirytus, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 - 3 tygodnie. W tym czasie często wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, dodaj winiak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na miesiąc. Następnie przefiltruj trunek przez bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na kolejne 6 - 8 miesięcy. 

       Rada :
 Na likier najlepsze będą jeżyny leśne lub ogrodowe odmian z kolcami, mają one więcej aromatu i są smaczniejsze.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !

 

 

piątek, 3 września 2021

Likier malinowy ( z cytryną ).

 

Na likier wybieramy dorodne, zdrowe maliny.

 

 

Składniki :

1,20 kg dojrzałych słodkich malin
50 - 60 dkg cukru
1 - 2 cytryny
1 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Maliny rozgnieć drewnianym tłuczkiem, wymieszaj dokładnie z cukrem, wsyp do czystego większego słoja. Słój przykryj szczelnie lnianą ściereczką , aby do środka nie dostały się muszki lub inne zanieczyszczenia. Odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce, w tym czasie owoce puszczą sok. Następnie zalej maliny alkoholem, wymieszaj.  Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na kilka dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Sok wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie.  Następnie przefiltruj przez bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 3 miesiące w chłodne ciemne miejsce. W tym czasie likier dojrzeje, nabierze smaku i aromatu. 

       Rada :
 Na likier wybieramy maliny najwyższej jakości, zdrowe, dojrzałe, najlepsze będą te zerwane prosto z krzaka w słoneczny dzień.
 Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % wymieszaj 515 ml spirytusu 96 % z 515 ml czystej wódki 40 %.  

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !

 

środa, 1 września 2021

Jakie owoce derenia są najlepsze na nalewki, likiery.

 

Dojrzewające owoce derenia jadalnego.

 
  

Owoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor.




   Pozdrawiam !