niedziela, 10 września 2023

Zdrowotna nalewka z ciemnego winogrona ( dobra na serce ).

 


 

 

Składniki :

1 kg dojrzałych ciemnych winogron
1 l miodu gryczanego
5 goździków
1 l alkoholu 40 - 50 %

Sposób wykonania : 

 Najlepsze owoce ciemnego winogrona będą z własnego przydomowego ogródka, które dojrzewają w ciepłych promieniach słońca. Owoce oderwij od gałązek, przebierz ( usuń chore, nadgniłe itp. ), umyj, osusz z nadmiaru wody, wsyp do czystego słoja. Do słoja z winogronem wrzuć goździki. Całość zalej alkoholem. Pamiętaj, aby wszystkie owoce były nim przykryte. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 40 dni. Co 2 - 3 dni wstrząśnij słojem. Następnie zlej nalew do drugiego słoja, zamknij go szczelnie i odstaw w ciemne chłodne miejsce. Owoce zalej miodem, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój z owocami odstaw w ciepłe, ale ciemne miejsce na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby w tym czasie często wstrząsać słojem, w ten sposób miód szybciej się rozpuści. Po tym czasie wlej do słoja z owocami wcześniej zlany nalew, lekko wymieszaj. Odstaw jeszcze na 2 - 3 dni, często wstrząsaj słojem. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.  

       Rada :
 Zamiast miodu gryczanego możesz użyć miodu rzepakowego lub spadziowego, ale najlepszy będzie gryczany.

     Właściwości naleweczki :
 
Nalewka winogronówka wspomaga pracę serca oraz cały okład krwionośny. Posiada także silne działanie antynowotworowe i przeciwutleniające. Dzięki połączeniu owoców ciemnych winogron i miodu gryczanego otrzymujemy doskonały trunek wspierający pracę serca, układ krążenia, ale także wzmocnimy całe ciało i umysł. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 7 września 2023

Zdrowotna nalewka na owocach bzu czarnego.

 


 

Składniki :

1,25 kg dojrzałych owoców bzu czarnego
3 goździki  
1/2 laski wanilii
4 cm kory cynamonu
20 dkg miodu
15 dkg cukru
sok z 1 cytryny
1 l spirytusu 95 %
0,5 l wody

Sposób wykonania :

 Owoce bzu czarnego zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Owoce muszą być całkiem dojrzałe czarne, wszystkie owoce o kolorze zielonym lub brązowym należy wyrzucić ! Owoce odrywamy od baldachów, odważamy odpowiednią ilość ( 1,25 kg ) myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, wsypujemy do czystego słoja. Laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki. Cynamon łamiemy na mniejsze kawałki. Wanilię , cynamon oraz goździki wkładamy do słoja z owocami. Całość zalewamy wcześniej wymieszanym spirytusem z wodą . Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 5 - 6 tygodni. W tym czasie od czasu do czasu wstrząsamy słojem w celu zmieszania się składników. Następnie zlewamy do drugiego słoja płyn, a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód i sok z cytryny. Wstrząsamy słojem i odstawiamy na 10 - 12 dni. Często, najlepiej codziennie rano i wieczorem wstrząsamy słojem. Po tym czasie przecedzamy owoce przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki soku z owoców. Łączymy otrzymany syrop z wcześniej zlanym nalewem. Nalewkę wlewamy do czystego słoja, najlepiej z kranikiem i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Następnie zlewamy nalewkę ostrożnie znad osadu i rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. 

  Właściwości naleweczki :

 Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczać infekcje wirusowe oraz gorączkę. Ponadto przypisuje się jej działanie detoksykujące, przeczyszczające oraz moczopędne. Działa także przeciwbólowo i dlatego możemy ją stosować  przy nerwobólach i rwie kulszowej. Zalecana dzienna dawka to około 50 ml nalewki. 

  Nalewki z owoców bzu czarnego możemy kupażować ( mieszać ) z nalewkami z żurawiny w proporcjach 1 :1. Po 6 miesięcznym leżakowaniu otrzymamy trunek o niepowtarzalnym smaku.

 

Moja nalewka z bzu czarnego rocznik 2019.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                            

       Na zdrowie !

 

   

wtorek, 5 września 2023

Tarninówka z aronią .

 

Owoce tarniny.

 Nalewka jest lekko cierpka, z lekko wyczuwalnym smakiem jałowca. Ma ładny kolor, podobny jak nalewka z derenia. Pełnię walorów smakowych trunek ten osiąga po 2 latach dojrzewania.

 

Składniki :

1,5 kg dojrzałych owoców tarniny
20 dkg owoców aronii
4 goździki
1 łyżeczka suszonych szyszkojagód jałowca
1 szklanka miodu
1,25 l spirytusu 95 %
1 l wody 

 
Sposób wykonania : 

 Owoce tarniny przebierz, umyj, osusz z nadmiaru wody, wsyp do foliowego woreczka, włóż do zamrażarki na 2 tygodnie. Tak samo zrób z owocami aronii. Szyszkojagody jałowca rozgnieć lekko w moździerzu, wrzuć do czystego większego słoja. Spirytus wymieszaj z wodą, zalej nim jałowiec. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Następnie tarninę i aronię rozmrozić, wsypać do czystego słoja. Dodaj goździki oraz miód, całość lekko wymieszaj. Odstaw na 6 - 8 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie wlej do słoja z tarniną wcześniej przygotowany nalew jałowcowy. Przed wlaniem nie filtruj go, wlej razem z kawałkami szyszkojagód. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 2 miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę , wyciśnij resztki płynu z owoców. Nalewkę wlej do czystego słoja, najlepiej z kranikiem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na pół roku. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Nalewka jest lekko cierpka, z lekko wyczuwalnym smakiem jałowca. Ma ładny kolor, podobny jak nalewka z derenia. Pełnię walorów smakowych trunek ten osiąga po 2 latach dojrzewania. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                            

       Na zdrowie !

 

 

niedziela, 3 września 2023

Nalewka z owoców berberysu ( dobra na zaparcia i przeziębienie ).

 

 

  

Składniki :
1/2 kg owoców berberysu pospolitego
25 dkg cukru ( może być trzcinowy )
kilka cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru
1 laska wanilii
1/2 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Owoce berberysu opłucz, osusz, włóż na noc do lodówki. Owoce lekko rozgnieć, wsyp do czystego słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki, plasterki imbiru, wsyp cukier. Całość zalej wódką , słój szczelnie zamknij, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Słój odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko, a następnie przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

       Stosowanie naleweczki :
 Nalewkę pij przed jedzeniem 3 razy dziennie po 15 - 20 kropli. Nalewka ta pomaga likwidować zaparcia oraz jest pomocna podczas przeziębień.


 Rada : Owoce berberysu zbieramy, gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe, gdy nabiorą jaskrawo - czerwonej barwy, w sierpniu i wrześniu.

  Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

 Głównym składnikiem czynnym w krzewach berberysu jest berberyna (1,5–2 proc.) wykazująca działanie przeciwpierwotniakowe, przeciwbakteryjne, a także spazmolityczne (rozkurczające mięśnie gładkie), żółciopędne i przeciwzapalne. Co ciekawe zawarte w tej roślinie alkaloidy izochinolinowe typu protoberberyny wykazują szczególną aktywność przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, do których należą m.in. ziarenkowce jak gronkowiec złocisty. Można się spotkać z informacją, że owoce berberysu są trujące. Zawierają one alkaloidy, które mogą się kumulować w wątrobie i mięśniu sercowym. Dodatkowo może zwiększać uwalnianie bilirubiny powodując żółtaczkę. Uważa się jednak, że stosowanie preparatów z berberysu ( herbatka, nalewka itp. ) w tradycyjnych nie dużych dawkach dawkach nie jest toksyczne. Ważne jest, aby berberysu nie spożywać przez dłuższy czas, ponieważ zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce. Przed rozpoczęciem stosowania preparatów z berberysu ( herbatki, nalewki itp. ) należy zasięgnąć informacji, czy to w internecie w sprawdzonych źródłach czy u zaufanych, dobrze obeznanych z tematem zielarzy lub farmaceutów. Przeciwwskazaniem do spożywania berberysu jest ciąża oraz karmienie piersią. Wykonując nalewkę z berberysu warto ekstrahować surowiec alkoholem jak najdłużej. W ten sposób przejdzie więcej polifenoli z owoców berberysu do alkoholu. Czas jednak może wpłynąć na barwę nalewki, ponieważ zmniejsza się stężenie antocyjanów, które są odpowiedzialne za pożądaną barwę nalewki.

 
 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!





    Na zdrowie !

 

 

środa, 30 sierpnia 2023

Zdrowotna nalewka z owoców aronii ( z przyprawami ).

 


 

  Nalewka z aronii ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości ! Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi także skutki chemioterapii oraz szkodliwego działania komputera. 

 

 Składniki :

1 kg dojrzałych owoców aronii
40 dkg cukru
1 laska wanilii
4 - 5 cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru
1 duża cytryna
750 ml alkoholu 70 %
500 ml czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania : 

 Aronię przebierz, usuń owoce zepsute, opłucz pod bieżącą wodą na sitku, osusz z nadmiaru wody. Osuszone owoce wsyp do foliowego woreczka, włóż do zamrażarki na 48 godzin. Przemrożoną aronię wsyp do czystego słoja lub gąsiorka, odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny, aby rozmarzła. Do słoja dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, z cytryny wyciśnij sok. Imbir, skórkę z cytryny i sok, cukier dodaj do słoja z aronią . Całość zalej alkoholem 70 %, lekko wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej aroniowy nalew do drugiego słoja, słój zamknij wieczkiem, odstaw w ciemne chłodne miejsce. Aronię zalej wódką i odstaw jeszcze na 2 tygodnie. Często wstrząsaj słojem z aronią . Następnie przecedź zawartość słoja z aronią przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, wyciśnij resztki soku z owoców. Połącz oba płyny ze sobą . Nalewkę wlewamy do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ), szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 - 4 miesiące. W tym czasie nalewka się wyklaruje, nie wstrząsamy już słojem. Klarowną nalewkę zlewamy ostrożnie znad osadu, rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na minimum 5 - 6 miesięcy. 

 Nalewka z aronii ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości ! Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi także skutki chemioterapii oraz szkodliwego działania komputera. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                            

       Na zdrowie !

 

 

wtorek, 22 sierpnia 2023

Tradycyjna nalewka z jeżyn ( słodka ).

 

Owoce jeżyn.


Owoce jeżyny są bogate w witaminy C. A, E, K oraz z grupy B. Zawierają także pierwiastki mineralne między innymi takie jak : magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód, potas. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Nalewka ta jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Nalewka z jeżyn wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a także witaminy C (surowe owoce w 100 g zawierają 21 mg tej cennej witaminy), która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.


Składniki :

1 kg dojrzałych jeżyn

40 dkg cukru

1 l czystej wódki 40 % 

Sposób wykonania :

 Najlepsze na nalewkę będą owoce jeżyn zebrane w lesie lub z odmian z kolcami. Owoce tych jeżyn są bardziej aromatyczne, smaczniejsze i bogatsze w cenne składniki. Na nalewkę wybieramy tylko w pełni dojrzałe czarne owoce jeżyn, bez czerwonych plamek. Owoce nadpleśniałe, zepsute lub nie do końca dojrzałe należy odrzucić. Owoce zrywamy z krzewów daleko rosnących od dróg i zakładów przemysłowych. Jeżyny myjemy najlepiej na sitku lub cedzaku pod zimną bieżącą wodą , następnie osuszamy z nadmiaru wody. Owoce wsypujemy do czystego słoja, zasypujemy cukrem, trochę cukru zostawiamy ( 3 - 4 łyżki ). Owoce mieszamy z cukrem poprzez wstrząsanie słojem, owoce muszą być dokładnie oblepione cukrem. Całość dość mocno ubijamy, aby między owocami nie było powietrza, wierzch posypujemy odłożonym wcześniej cukrem. Słój przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą złożoną we czworo i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na 2 dni. Następnie zalewamy owoce wódką , lekko mieszamy. Owoce muszą być całkowicie przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Po tym czasie przecedzamy zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki soku z owoców. Otrzymany płyn dodatkowo filtrujemy przez bibułę filtracyjną , aby nasza nalewka była bardziej klarowna. Trunek rozlewamy do butelek. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Odstawiamy w zupełnie ciemne i chłodne miejsce na 5 - 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Gdyby w nalewce wytrącił się osad, przed podaniem na stół warto ją przefiltrować. 

 Nalewka jeżynowa jest bardzo zdrowym trunkiem. Jest bardziej wartościowa niż sok z jeżyn, bo nie jest poddawana działaniu wysokich temperatur. Dlatego zachowuje wszystkie cenne witaminy i minerały. Nalewka jeżynówka ma cudowny aromat, doskonały smak, ciemnofioletowy kolor. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach.


Moja nalewka z jeżyn.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                            

       Na zdrowie !



niedziela, 20 sierpnia 2023

Nalewka z owoców derenia.

 

Owoce derenia
 

 

Składniki :
1 kg dobrze dojrzałych (lekko miękkich) owoców derenia
1 l spirytusu 70 %
10 dkg płynnego jasnego miodu
Sposób wykonania :
 Owoce derenia umyć, osuszyć, gęsto po nakłuwać, wsypać do dużego, czystego słoja, zalać spirytusem, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia.
 Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa ! 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                            

  Na zdrowie !

 

 

piątek, 18 sierpnia 2023

Nalewka z aronii na poprawę krążenia.

 

Owoce aronii.

 

 
 

Składniki :
1,5 kg dojrzałych owoców aronii
0,5 kg cukru
630 ml spirytusu
400 ml wody
Sposób wykonania :
 Aronię obierz z szypułek, umyj, osusz i włóż do zamrażalnika na 2 dni. Po upływie tego czasu wyjmij owoce z zamrażalnika, rozmróź, wsyp do dużego słoja i zalej spirytusem wymieszanym z przegotowaną , ostudzoną wodą. Gdyby owoce aronii były zbyt twarde, możesz je lekko utłuc, aby lepiej puściły sok. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, szczelnie zamknij, a odcedzone owoce zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw jeszcze na dwa tygodnie. Następnie odcedź syrop z owoców, połącz go z alkoholem z drugiego słoja. Rozlej do czystych buteleczek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy , aby nalewka dojrzała. 
 Zastosowanie : Pij po kieliszku dziennie rano lub po obiedzie, aby poprawić sobie krążenie, wzmocnić serce i naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie krwi.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




                          

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

wtorek, 15 sierpnia 2023

Nalewka Mirabelkowa.

 

Na nalewkę wybieramy zdrowe i dojrzałe mirabelki.

 

 

Składniki :

2 kg dojrzałych mirabelek ( żółtych )
50 dkg cukru
1/2 l wody
1/2 l wódki
1/2 l spirytusu 


Sposób wykonania : 

 Na nalewkę mirabelki muszą być zdrowe i dojrzałe. Owoce umyj, osusz, wydryluj, wrzuć do większego czystego słoja. Wodę zagotuj z cukrem, odstaw do przestygnięcia. Ciepły, ale nie gorący przygotowany syrop wlej do słoja ze śliwkami, lekko zamieszaj. Słój przykryj gazą lub ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Następnie wlej do słoja wódkę wymieszaną ze spirytusem, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodniejsze miejsce na miesiąc lub trochę dłużej. Od czasu do czasu zakołysz słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo. Przefiltruj otrzymany płyn przez bibułę filtracyjną itp. Rozlej trunek do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie naleweczka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

       Właściwości naleweczki :
 
Nalewka z mirabelek ma nie tylko ładny kolor i dobrze smakuje, posiada ona również właściwości prozdrowotne wzmacniające nasz organizm. Polecana jest zwłaszcza w stanach osłabienia organizmu, przy narażeniu na infekcje ( przeziębienie, grypa ) oraz przy zaburzeniach krążenia i problemach z niestrawnością . 

      Rada :

  Podczas dłuższego przechowywania w nalewce wytrąci się osad, dlatego trunek trzeba przed podaniem na stół przefiltrować. 

 

Moja nalewka z mirabelek - rocznik 2019.

 
Nalewka ma piękny kolor.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/



    Życzę zdrowia !