piątek, 1 grudnia 2023

Wino selerowe ( na potencję i odchudzanie ).

 

Seler to super warzywo.

 

 

Składniki :

50 dkg korzenia selera
1 l białego wina gronowego wytrawnego
50 ml spirytusu 95 %
10 dkg miodu ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Najlepszy na wino będzie seler z własnego ogródka lub z ekologicznej uprawy ! Korzeń selera oczyść, dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starty seler wrzuć do czystego wcześniej wyparzonego i osuszonego słoja. Zalej winem, spirytusem i płynnym miodem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 5 dni. Wato co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z selera. Wino rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Naklej na nie etykiety z opisem. Wino selerowe przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Wino nie nadaje się do długiego przechowywania, dlatego należy go zacząć pić zaraz po przygotowaniu. 

         Stosowanie :
 
Dzienna dawka wina selerowego nie powinna przekraczać 40 - 50 ml wina. Najlepiej jest rozłożyć tę ilość na 2 razy, rano i wieczorem po 20 - 25 ml wina. 

        Właściwości zdrowotne :
 
Wino selerowe można stosować przy kłopotach z pęcherzem moczowym, jest moczopędne. Ma także właściwości przeciwbólowe, pobudza przemianę materii, można go stosować w gośćcu i artretyzmie. Wino selerowe jest stosowane w oziębłości płciowej jako afrodyzjak. Jest także polecane osobą , które chcą schudnąć, czyli zrzucić parę zbędnych kilogramów. Pamiętaj, seler jest jednym z najwartościowszych warzyw ! Dziś mocno niedoceniany, a szkoda, bo zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników, jest ich aż 86 ! Już Hipokrates zalecał jedzenie selera, bo dzięki niemu chronimy swoje nerwy ( wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco ), usuwa złogi toksyn, pobudza przemianę materii, poprawia trawienie. 

 

               Życzę zdrowia !  

 

 

środa, 29 listopada 2023

Wino z jemioły ( na nadciśnienie ).

 


 

 

Składniki :

40 - 50 g świeżych liści jemioły
1 l białego półwytrawnego lub półsłodkiego wina gronowego
50 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania : 

 Umyte liście jemioły rozdrobnij ( pokrój nożem ), wrzuć do czystego słoja. Zalej winem i spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 10 dni. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj wino przez gazę złożoną we czworo, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

       Właściwości wina :
 
Wino z jemioły zaleca się przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym krwi. Ma też działanie tonizujące, przeciwkrwotoczne oraz przeciwskurczowe. 

       Stosowanie :
 
Wino jemiołowe pijemy 2 - 3 razy dziennie po 50 ml wina przez okres 2 tygodni. 

       Uwaga !
 
Przy przyjmowaniu leków z jemioły zachodzi możliwość ich przedawkowania, wtedy mogą pojawić się nudności, biegunki, a nawet drgawki, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.


 

       Życzę zdrowia ! 

 

  

środa, 22 listopada 2023

Zdrowotna naleweczka z pigwy.

 

Owoce pigwy.

 

 Nalewka z pigwy ma piękny aromat, jest smaczna, a co najważniejsze ma wiele prozdrowotnych właściwości.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców pigwy
15 - 20 dkg cukru
1 laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
laska cynamonu
5 - 6 migdałów
1 cytryna
1/2 szklanki miodu ( lipowy, akacjowy )
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Umytą pigwę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Pigwę możesz pokroić nożem, ale najlepiej jest ją zetrzeć w maszynce do ścierania warzyw. Pokrojoną pigwę wrzuć do czystego słoja, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, ubij lekko ręką lub tłuczkiem. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ale ciemne miejsce na 24 godziny. W tym czasie pigwa puści sok. Następnie wrzuć do słoja anyż, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię , połamany na kawałki cynamon, migdały, wlej wyciśnięty sok z cytryny, oraz płynny miód. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na kilka miesięcy. W tym czasie trunek dojrzeje.

      Właściwości naleweczki :
 Wzmacnia nasz układ odpornościowy, zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel. Łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii. Dodatkowo nalewka z pigwy pomoże usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia. 

       Rada :
 
Do naleweczki można dodać 2 gałązki geranium, a także kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Dzięki temu nasz trunek będzie miał więcej prozdrowotnych właściwości.  

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

poniedziałek, 20 listopada 2023

Aromatyczna nalewka bananowa.

 


 

 Kolor nalewki bananowej nie jest zbyt imponujący, jest brązowy do ciemnobrązowego. Nalewka z bananów jest aromatyczna, słodka i smaczna i to wynagradza nam niezbyt ładny kolor trunku. 


Składniki :

1,5 kg dojrzałych bananów
1 cytryna
10 dkg cukru
150  ml wody
500 ml spirytusu 70 %

Sposób wykonania :

 Banany obierz ze skórki, miąższ pokrój na plasterki o grubości około 6 - 8 mm, wrzuć do czystego słoja o pojemności około 2 l. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do słoja z bananami. Banany zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu zakołysz lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo lub gęste sitko. Nie przejmuj się tym, że kolor jest nieatrakcyjny, w nalewce bananowej nie kolor jest najważniejszy. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Wystudzony syrop połącz z wcześniej przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Wlej nalewkę do czystego słoja, najlepiej z kranikiem, odstaw na miesiąc. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu ( dojrzeje ). 

       Rady :
 
Na nalewkę wybierz dojrzałe banany, takie, które mają piękny żółty kolor i mają jeszcze niewiele plamek na skórce. Najlepsze będą banany z upraw ekologicznych. 

  Podczas dłuższego przechowywania na spodzie nalewki może wytrącić się osad, należy wtedy trunek przed podaniem na stół przefiltrować np. przez bibułę filtracyjną . 

 Aby otrzymać 500 ml spirytusu 70 % należy wymieszać spirytus 95 % z czystą wódką 40 % w proporcjach : 270 ml spirytusu 95 % i 250 ml czystej wódki 40 % .

 Nalewka bananowa ma prozdrowotne właściwości, zawiera ona bowiem antyoksydanty, związki karotenowe, aminy ( między innymi dopamina ), potas. Dopamina jest przekaźnikiem odpowiedzialnym za motywację oraz chęć do działania. Potas pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu, oraz poprawia pracę mięśni i układu nerwowego. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 12 listopada 2023

Wino jarzębinowe.

 

Owoce jarzębiny.

 

  Wino z jarzębiny ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie, polecane jest osobą z anemią , pomaga przy zapaleniu nerek, działa moczopędnie. Wino z owoców jarzębiny ma jasnozłoty kolor, w smaku czuć lekką goryczkę . Niektórzy dodają do wina z jarzębiny rodzynki, wystarczy 10 dkg na ten przepis. 


Składniki na około 10 l wina :

3 kg dojrzałych owoców jarzębiny
2,5 - 3 kg cukru
6 l wody
drożdże winiarskie
pożywka dla drożdży
Kwasomix 1 opakowanie lub 3 g kwasku cytrynowego

Sposób wykonania :

 Owoce jarzębiny zbieramy gdy są w pełni dojrzałe. Zbieramy, odcinając całe baldachy z owocami, myjemy. Następnie odrywamy owoce od gałązek, zamrażamy w zamrażalniku przez 2 - 4 dni. Rozmrożoną jarzębinę lekko rozgnieć i zalej 3 litrami wrzątku. Przygotuj syrop cukrowy ( 1 kg cukru + 1 l wody ) i zalej nim owoce, wymieszaj. Po wystudzeniu dodaj Kwasomix lub kwasek cytrynowy, 1/2 opakowania pożywki i drożdże winiarskie. Balon lub pojemnik zamknij szczelnie z rurką fermentacyjną i fermentuj w miazdze przez około tydzień. Następnie moszcz odciśnij przez gazę lub gęste sitko, wyciśnij resztki płynu z owoców. Do płynu dodaj kolejną porcję wystudzonego syropu cukrowego ( 1,5 kg cukru + 2 l wody ) oraz 1/2 opakowania pożywki, wymieszaj. Kontynuuj fermentację wina przez kolejne 8 - 10 tygodni. Następnie zlej wino do butelek. Wino po zlaniu do butelek powinno dojrzewać od 8 do 12 miesięcy w chłodnym ciemnym miejscu.

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

środa, 8 listopada 2023

Miodówka świąteczna.

 


 

  Miodówka doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki. Można też delektować się nią , pijąc z małego kieliszka. Miodówka jest smaczna, aromatyczna i zdrowa. Taki domowy trunek może też być dobrym prezentem na święta. Wystarczy przelać ją do ozdobnej buteleczki, ozdobić np. sznureczkiem z karteczką ze świątecznymi życzeniami. 


Składniki :

50 dkg miodu ( np. wielokwiatowy, lipowy )
1 l spirytusu 70 %
1 szklanka ( 250 ml ) wody
3 - 5 goździków
1 laska cynamonu cejlońskiego
1  gwiazdka anyżu
2 małe gałązki geranium ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Wodę zagotuj z goździkami, anyżem i cynamonem połamanym na mniejsze kawałki, odstaw do wystudzenia. Gdy woda będzie mieć około 40 C, dodaj do niej płynny miód, wymieszaj. Przed dodaniem miodu możesz wyjąć przyprawy z wody, ale nie wyrzucaj ich, możesz je później dodać do słoja gdy wlejesz do niego spirytus. Przygotowany syrop wlej do czystego słoja, zalej alkoholem. Teraz możesz dodać geranium pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zamieszaj, słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, otrzymany płyn rozlej do buteleczek np. piersiówek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Podczas dłuższego przechowywania na dnie może wytrącić się osad, ale jest to naturalny proces. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

  

środa, 1 listopada 2023

Aromatyczna nalewka z pigwy.

 

Moja pigwówka rocznik 2021.

 

 Pigwówka ma piękny bursztynowy kolor oraz świetnie smakuje. Nalewka z pigwy ma również bardzo cenne właściwości prozdrowotne, warto więc przygotować ją sobie, by móc później delektować się nią .

 Oto niektóre prozdrowotne właściwości tej naleweczki : wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel, warto ją pić przy jesiennym przesileniu, łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii.

  

Składniki :

2 kg dojrzałych owoców pigwy
40 dkg cukru
1/2 laski wanilii
2 - 3 goździki
1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania : 

 Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki, wsyp do czystego słoja. Do słoja z owocami wsyp cukier, wymieszaj, ubij lekko drewnianym tłuczkiem. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce ( może to być np. szafka kuchenna ) na 24 - 48 godzin. W tym czasie owoce pigwy puszczą sok. Po tym czasie dodaj goździki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem, odstaw w ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę . Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na kolejne 5 - 6 miesięcy. 

       Rady :
 
Pozostałe owoce możesz wykorzystać w kuchni np. zrobić z nich pyszną marmoladę .
Jeśli lubisz mocniejsze trunki, użyj alkoholu o większej mocy np. 60-70 % .

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 29 września 2023

Domowy jarzębiak ( poprawia trawienie ).

 


 

 Domowy jarzębiak jest dobrym trunkiem na poprawę trawienia. Oczywiście spożywamy go w niewielkich ilościach, wtedy będziemy mieć pewność, że pozytywnie wpłynie na nasz organizm.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
garść owoców głogu
5 dkg rodzynek sułtańskich
5 dkg suszonych śliwek
5 - 6 suszonych daktyli
40 dkg cukru
1/2 l winiaku
1 l spirytusu 95 %
3 l czystej wódki 40 %
1/2 l wody
 

Sposób wykonania : 

 Umyte i osuszone owoce jarzębiny włóż do zamrażarki na 48 godzin. Owoce głogu umyj, osusz. Rozmrożoną jarzębinę i głóg wsyp do czystego słoja. Dodaj rodzynki, śliwki oraz daktyle. Całość zalej spirytusem wymieszanym z 1 l wódki. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 - 4 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Zimny syrop wymieszaj z winiakiem i 2 l wódki.  Połącz z wcześniej zlanym nalewem. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ), odstaw w ciemne chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie trunek będzie się klarował.  Po tym czasie zlej alkohol ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na kolejne 3 miesiące. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

środa, 27 września 2023

Nalewka śliwkowa ( gorzka ).

 


 

 Nalewka ma śliwkowy kolor i aromat. Dzięki dodaniu pestek smak i aromat nalewki jest lekko gorzkawy . Przed podaniem na stół możemy przelać ją do ozdobnej karafki. 

 

Składniki :

1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 l czystej wódki 40 % 
 

Sposób wykonania :  

 Śliwki na nalewkę muszą być zdrowe, bez oznak chorób. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki wrzuć do czystego słoja. Do słoja dodaj 1/4 wydrylowanych pestek. Całość zalej alkoholem ( możesz użyć wódki lub mocniejszego alkoholu 60 - 70 % ), wszystkie śliwki powinny być przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nie wstrząsaj już  słojem, nalewka będzie się klarować. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie dojrzewać, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

      Rada :
 
Podczas długiego leżakowania w nalewce może wytrącić się osad, należy wtedy trunek przefiltrować np. przez bibułę filtracyjną . 

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 24 września 2023

Nalewka pigwowa z cynamonem.

 

Owoc pigwy.

 

  Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. Zawarty w nalewce cynamon jeszcze bardziej wzmacnia dobroczynne działanie trunku ! Zamiast cukru białego możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu, wtedy nalewka będzie jeszcze bardziej zdrowsza. 

 

Składniki :
80 dkg dojrzałych owoców pigwy
1 l czystej wódki 40 %
2-3 cm kory cynamonu
1/2 szklanki cukru 

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką. Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do słoja. Wsyp do słoja cukier, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Jeśli ktoś lubi słodsze nalewki może ją sobie dosłodzić dodając więcej cukru. :)


 Pamiętajmy, aby owoce były dojrzałe, żółte, prawie pomarańczowe, tylko z takich owoców otrzymamy pyszną i aromatyczną nalewkę. Gdy owoce pigwy nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe wtedy trzeba poczekać kilka dni, aby dojrzały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto poczekać, aby owoce pigwy były dobrze dojrzałe.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/


                               

   Na zdrowie !!