czwartek, 21 kwietnia 2022

Likier herbaciany.

 

Zbiór liści herbacianych w Indiach.
 

   Likier herbaciany szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom herbaty. Likier jest delikatny, smaczny, o pięknym aromacie i ładnym kolorze. Trunek ten umili nam wieczory, warto go wypróbować.

 

Składniki :
3 dkg liściastej herbaty cejlońskiej lub indyjskiej
330 ml spirytusu 95 %
3 szklanki wody przegotowanej
1/4 laski wanilii
40 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Spirytus rozcieńcz dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Herbatę wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Po tym czasie przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Do małego rondelka wsyp 2 łyżeczki cukru, postaw na ogniu, aby cukier zbrązowiał, mieszaj by się nie przypalił. Następnie zagotuj szklankę wody, dodaj cukier, laskę wanilii, wymieszaj. Dodaj zbrązowiały cukier, wymieszaj. Do przestudzonego syropu wlej herbaciany spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj i odstaw jeszcze na kilka tygodni.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 
 


                              

    Życzę dużo zdrowia !

 

 

środa, 20 kwietnia 2022

Nalewka z kwiatów magnolii ( na czerwonym winie ) 

 

Kwiaty magnolii .
  

  Nalewki z kwiatów magnolii posiadają właściwości lecznicze, pomogą nam w walce z katarem, dusznościami czy kołataniem serca. Kwiaty magnolii działają też przeciwbólowo oraz wzmacniająco.

 

Składniki :

1 - 2 kwiaty magnolii
450 ml półwytrawnego czerwonego wina
200 ml czystej wódki 40 %
100 g cukru
1/2 laski wanilii

Sposób wykonania :

 Kwiaty magnolii zbieramy, zanim się całkiem rozkwitną . Płatki kwiatu kroimy w paseczki, wrzucamy do czystego mniejszego słoja. Pokrojone płatki zasypujemy cukrem, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość zalewamy winem, a następnie dodajemy wódkę . Słój szczelnie zakręcamy wieczkiem, wstrząsamy nim lekko, aby składniki się zmieszały. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po tym czasie  filtrujemy trunek, rozlewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy korkiem i naklejamy na nie etykiety z opisem. Nalewkę odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na rok. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Warto poczekać , aby później móc się delektować jej smakiem. 

 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 
 


                              

    Życzę dużo zdrowia !

 

 

wtorek, 19 kwietnia 2022

Likier cytrynowy " limoncello ".

 

Na likier wybieramy zdrowe i dorodne cytryny.

 

 

 Likier Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów, przygotowywany jest na południu Italii ze specjalnie wyselekcjonowanych gatunków cytryn. Zamiast go kupować, możemy przygotować go sami w domu, choć może nie kupimy oryginalnych cytryn z jakich jest przygotowywany w Italii, ale warto wypróbować ten przepis. 

 

Składniki :
6 dorodnych cytryn
0,5 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru

Sposób wykonania : 
 Cytryny dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką i obierz cieniutko bez białego miąższu, który jest pod skórką. Skórkę wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem , szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce, aż skórka zmieni barwę na bardzo jasną. Następnie odcedź skórkę przez sitko lub gazę. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź. Do wystudzonego syropu wlej spirytus cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn ( bez pestek ! ), zamieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na miesiąc. Likier podawaj schłodzony w lodówce.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 
 


                              

    Życzę dużo zdrowia !

 

 

 

sobota, 16 kwietnia 2022

Likier ''Ajerkoniak''( z koniakiem ).

 

Likier ma piękny kolor i wyśmienicie smakuje.

 

  Likier ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie tylko, polecam ten przepis, jest naprawdę dobry.

 

Składniki :

25 dkg cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dużych żółtek lub 6 małych
340 ml przegotowanego i wystudzonego mleka
250 ml koniaku
250 ml spirytusu 95%

Sposób wykonania :

 Do miski lub rondelka wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Dodajemy żółtka, całość ucieramy do momentu, aż masa nieco zbieleje. Następnie wlewamy ostudzone mleko ( nie może być przypalone ! ), mieszamy do połączenia się składników. Teraz wlewamy koniak cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem spirytus, cały czas mieszając. Gdy składniki się już dokładnie połączą rozlewamy trunek do butelek. Butelki szczelnie zamykamy korkiem i naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na kilka dni, w tym czasie składniki się przegryzą, a nasz likier nabierze odpowiedniego smaku. Po kilku godzinach likier się rozwarstwi, ale nie martwcie się tym, wystarczy wstrząsnąć butelką, a składniki się połączą ponownie ze sobą. Po wstrząśnięciu likier już nie będzie się tak mocno rozwarstwiał. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć butelką. Przepis ten znalazłem w starej książce, likier jest naprawdę smaczny i ma ładny żółty kolor. 

 Rada : Do likieru najlepiej użyć jajek z domowego chowu kur, lub kupić na bazarze od zaufanego sprzedawcy. 

 


 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 
 


                              

  Życzę dużo zdrowia !

 

   

czwartek, 14 kwietnia 2022

Nalewka z kwiatów magnolii ( z miodem )

 

Kwiaty magnolii.
 

 Nalewka nie jest atrakcyjna kolorystycznie ( ma ciemnobrązowy kolor ), ale za to wynagrodzi nam swoim oryginalnym aromatem i łagodnym smakiem. Warto wypróbować ten przepis. Jako że do nalewki dodaliśmy miód, podczas leżakowania może na spodzie wytrącić się trochę osadu. Nalewka z kwiatów magnolii posiada także właściwości lecznicze, pomoże nam w walce z katarem, dusznościami czy kołataniem serca. Kwiaty magnolii działają też przeciwbólowo oraz wzmacniająco.

 

Składniki :

3 młode kwiaty magnolii
1 laska wanilii
100 g jasnych rodzynek
3 czubate łyżki stołowe miodu ( np. wielokwiatowego )
900 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Świeżo zerwane młode kwiaty magnolii, wczesną porą , zanim zdążą się rozwinąć, delikatnie myjemy w chłodnej wodzie, a następnie kroimy w paski. Kwiaty kroimy na drewnianej nieużywanej do innych celów desce ! Rozdrobnione płatki wrzucamy do czystego większego słoja. Dodajemy rodzynki, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii, oraz miód. Całość zalewamy winem i wódką . Słój szczelnie zamykamy, mieszamy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na dwa tygodnie. Słój z nalewką codziennie wstrząsamy. Po tym czasie filtrujemy trunek przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztę płynu z płatków. Nalewka łatwo się filtruje, dodatkowo możemy ją przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Gotową nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy korkiem. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na rok. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku. 

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 
 


                              

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

wtorek, 12 kwietnia 2022

Likier ze świeżych listków mięty pieprzowej.

 

Mięta pieprzowa.

 

 
Składniki :
1 garść świeżo zebranych listków mięty pieprzowej
1 kg cukru
1 l spirytusu 96 %
woda

Sposób wykonania :
 Czyste liście mięty ( jeśli są brudne dokładnie opłucz i osusz ) wsyp do czystego słoja, zalej szklanką przegotowanej, ostudzonej wody, oraz 1/2 l spirytusu. Lekko zamieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop z kilograma cukru i 3 szklanek wody. Syrop często mieszaj, aby się nie przypalił. Do wystudzonego syropu wlej resztę spirytusu i przefiltrowany likier miętowy. Całość wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie likier przefiltruj, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. 

 Miętę pieprzową można stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. się w bólach żołądka, zaburzeniach trawienia, jak nudności, niestrawność, a także w kolkach jelitowych. Obecnie liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                              

 Życzę dużo zdrowia !

 

 

niedziela, 10 kwietnia 2022

Jak filtrować domowe trunki ( część 3 ).

 

 

 

 Dobrym sposobem na filtrowanie domowych trunków jest samo filtrowanie się ich. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości szklany słój z kranikiem. Trunek, który chcemy, aby nam się ładnie wyklarował, wlewamy do takiego słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na kilka tygodni lub nawet kilka miesięcy. W tym czasie nalewka czy likier sama nam się ładnie wyklaruje, trzeba tylko obserwować, kiedy cały osad opadnie na dno słoja. Gdy trunek jest już wyklarowany, podstawiamy pod kranik butelkę i zlewamy płyn. Uważajmy tylko,  aby nie wstrząsnąć słojem, bo wtedy osad może nam się zmącić. Pozostały na dnie słoja osad możemy przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę lub watę. Aby mieć pewność, że cały osad przefiltrowaliśmy, czynność tę możemy powtórzyć. Jeśli w osadzie jest mało płynu, możemy go wyrzucić bez filtrowania.
 Oczywiście do słoja wlewamy trunek już wcześniej pozbawiony owoców, ziół itp. Możemy to zrobić np. za pomocą gęstego sitka lub gazy.

 Zobaczcie na zdjęciu poniżej ile osadu zebrało się w mojej nalewce. Cały osad osiadł na dnie, teraz wystarczy tylko podstawić butelkę pod kranik i zlać elegancko wyklarowany trunek.  :)

 

 

   Pozdrawiam gorąco !

 

 

sobota, 9 kwietnia 2022

Zaprawa korzenna przydatna w każdej kuchni.

 

Zaprawa ta przyda się w każdej kuchni.

 

 

Składniki :
1 laska wanilii
1 g goździków
2 g mielonej gałki muszkatołowej
3 g świeżego korzenia imbiru
3 g kory cynamonowej
150 ml spirytusu 60 %

Sposób wykonania :
 Wanilię pokrój na małe kawałki, imbir drobno posiekaj, korę cynamonu i goździki utłuc np. w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzuć do słoja, zalej spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką lub poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dwa tygodnie. Pamiętaj, aby co drugi dzień zamieszać zawartość słoja np. poprzez wstrząśnięcie nim. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę , a następnie przez bibułę filtracyjną. Gotowy nalew rozlej do butelki najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 
 Zaprawę tę możesz wykorzystać do przygotowania nalewek np. korzennych, do przygotowania grzańców, do pieczenia ciast ( np. piernika, można dodać pod koniec przygotowywania ciasta kilka kropelek zaprawy ), do wódki, piwa, krupniku, a nawet do przygotowania sałatki ze śledziami.

 Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 60 % należy zmieszać 315 ml spirytusu 95 % z 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 


                        
    Pozdrawiam !