Zaprawa ta przyda się w każdej kuchni. |
Składniki :
1 laska wanilii
1 g goździków
2 g mielonej gałki muszkatołowej
3 g świeżego korzenia imbiru
3 g kory cynamonowej
150 ml spirytusu 60 %
Sposób wykonania :
Wanilię
pokrój na małe kawałki, imbir drobno posiekaj, korę cynamonu i goździki
utłuc np. w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzuć do słoja, zalej
spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką lub poprzez wstrząśnięcie słojem.
Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dwa tygodnie. Pamiętaj, aby
co drugi dzień zamieszać zawartość słoja np. poprzez wstrząśnięcie nim.
Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę , a następnie przez
bibułę filtracyjną. Gotowy nalew rozlej do butelki najlepiej z ciemnego
szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zaprawę
tę możesz wykorzystać do przygotowania nalewek np. korzennych, do
przygotowania grzańców, do pieczenia ciast ( np. piernika, można dodać
pod koniec przygotowywania ciasta kilka kropelek zaprawy ), do wódki,
piwa, krupniku, a nawet do przygotowania sałatki ze śledziami.
Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 60 % należy zmieszać 315 ml spirytusu 95 % z 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz